Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Opterecenje motora

Započeo mire, 01.12.2012. - 09:53

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

dragan

bio sam malo odsutan...
nebitan je rs, princip je isti za sve a ja sam napravio pogresan primer, posle je sve objasnjeno... sto rece, kad bi bila dovoljno dugacka i velika uzbrdica da mozes motor da teras istim obrtajima u punom gasu i da ne ubrzava niti usporava, menjac se ne bi razleteo ni u kakvom slucaju jer je napravljen da istrpi sve sto motor moze da "ubaci" u njega pri bilo kojim obrtajima...
ali manje vise sve je vec razjasnjeno...

wcyber

da nema te blokade, razleteo bi se motor :) ok, menjac ne bi :D

dragan

e jbg, da baba ima onu stvar zvala bi se deda...

to vec nema veze sa opterecenjem motora...

da ne idemo dalje u offtopic...

wcyber

E, jbg, cela prica je isla u smeru da je covek tvrdio da moze da vozi prvom brzinom 5000 obrtaja i da mu pri tom motor daje max snagu .. i na kraju smo se valjda slozili svi da to moze samo kratkotrajno, jer ce motor izuzetno ubrzavati sa max snagom u prvoj brzini .. a ne da moze da se krece konstantno .. i sad moja prica je isla u smeru .. da motor zaista daje toliku snagu, a auto ide konstantnom brzinom .. pa morao bi se negde osloboditi taj visak energije na necemu .. nadam se da sam sad bio jasniji sa tim mojim priznajem debilnim primerom razletanja motora menjaca itd ..

dragan

ok, slozili smo se, idemo dalje...

meganed97

Citat: wcyber poslato 06.12.2012. - 11:29
da nema te blokade, razleteo bi se motor :) ok, menjac ne bi :D

Čemu blokada ako ga pri recimo 100 km/h prešaltaš u prvu brzinu?
Šta više, motor u nedozvoljenim (crvenim) obrtajima ne sagoreva lepo gorivo i snaga počinje da mu opada, tako da bi i bez blokade svejedno počeo da se rasterećuje (ako pod opterećenjem još uvek mislimo na snagu koju on proizvodi). Problem je što verovatno ležajevi, odnosno sklop motora, ne bi izdržali visoke obrtaje i motor bi se razleteo zbog prevelikih obrtaja, jer nisu projektovani za tako nešto, a ne zbog prevelike snage, jer je on baš tad slabašan.

EDIT
A i menjač bi se verovatno razleteo zbog prevelikih obrtaja.
_______:renault:_______
Vožnja sa osmehom

wcyber

I ovo se apsolutno slazemo, za situacije u kojima se zaista odrzava konst brzina kretanja uz savladavanje velikog uspona .. Sto je opet samo jedna od situacija, a ne i opste pravilo da motor uvek ima istu snagu na istim obrtajima :)

Ultrena

Citat: dragan poslato 06.12.2012. - 09:55
bio sam malo odsutan...
nebitan je rs, princip je isti za sve a ja sam napravio pogresan primer, posle je sve objasnjeno... sto rece, kad bi bila dovoljno dugacka i velika uzbrdica da mozes motor da teras istim obrtajima u punom gasu i da ne ubrzava niti usporava, menjac se ne bi razleteo ni u kakvom slucaju jer je napravljen da istrpi sve sto motor moze da "ubaci" u njega pri bilo kojim obrtajima...
ali manje vise sve je vec razjasnjeno...

Da se malo umesam u temu  :zubo:

Laguna (74 kw) na Rudniku (uspon iz pravca BG) drzi u petoj brzini na punom gasu oko 90 km/h. To je nekih 2000 rpm i jednostavno nece da ubrza, pri samom kraju sam morao da vratim u  cetvrtu cisto da ga ne mucim na nizim obrtajima.
Sledeci put sam isao ceo uspon u cetvrtoj na punom gasu (nesto manje od 3000 rpm) i to je oko 100-110 km/h. U kolima 4 osobe sa stvarima (pun gepek). Za neki uspon kao sto je na rudniku, mislim da je malo 2000 rpm i da imam utisak da se motor malo "gusi"
Videcu kako ce ici za koji dan sa chipom i jos nekoliko konjica vise  :zloca:

boree

ček malo  :stop: ultrena zar ti nisi već jednom čipovao kola  :hmm:

Ultrena

Jesam, pre mesec dana... Od kako je cipovan, nije isao preko Rudnika  :ne:
A ako te je zbunilo: Videcu kako ce ici za koji dan sa chipom i jos nekoliko konjica vise, to znaci da cu za koji dan ici preko Rudnika  :laugh:

chika.doctor

Ultrena: RPM, ne RMP.. Revolutions Per Minute.. :ok:

Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere. - Colin Chapman.

dragan

ultrena ti si dao primer o kom smo pricali, kad se nadje takva uzbrdica koja se savladjuje punim gasom.
da ne sirimo pricu i na transmisiju i na momenat, jednostavan razlog za ovo sto si napisao je taj da tvoj motor recimo razvija 50ks pri 2000rpm a 70ks pri nesto ispod 3000rpm ( pricam otprilike, nemam grafik ), a da bi se tvoj auto uspeo uz uzbrdicu treba izvrsiti rad za koji ispada da snaga od 50ks nije dovoljna i zbog toga si morao da prebacis u brzinu nize, da bi doveo motor u obrtaje pri kojima ima vise snage i moze da se uspne...

Ultrena

Mogao je da izgura ceo uspon, ali bio jedan kamioncic ispred pa sam morao malkice da potegnem  :fucka: Laguna ne moze nista da uradi dok ne dobije turbinu na 2000...

Hvala Doco, nisam ni provalio sta pisem :doh:

edit:
Isprobana Laguna (posle cipovanja) na Rudniku... Razlika je vise nego ocigledna!  :oo:
Uspon krece a ja idem par metara iza Golfa 2 (cetvrtom) i cekam da ga preskocim. Cim se pomerio, gas i peta. Drzi petu na 100 km/h (2100 ob/min) opusteno.
U jednom trenutku sam spustio na 1600 ob i povukao je bez problema (pre nije hteo na tom delu da vuce petu).  :hura:

gl340

Citat: wcyber poslato 05.12.2012. - 13:59
Probaj da vozis punim gasom u prvoj brzini 5 minuta .. javi se sa rezultatima :D

Cuj probao. Vozio i pola sata tako u prvoj a cesce u drugoj i rezultat je potrosnja goriva u pm, a leti nastaje problem sa kapacitetom sistema hladjenja kod mnogih automobila (ne i kod kvalitetnije resenog sistema hladjenja).

U bilo kojoj brzini motor moze da se vozi punim gasom na maksimalnim obrtajima barem nekoliko sati ako je inace ispravan i ne bi smelo da ima ikakvih problema sa tim u vezi jer je upravo za to konstruisan u fabrici.

CitatUzeo sam za primjer CRS, a vozilo koje moze da vuce prikolicu (CRS ne moze) ce mozda pri istim uslovima sa zakacenom maksimalno opterecenom prikolicom morati da se krece u prvom stepenu prenosa, jer pri tim obrtajima u drugoj brzini nece imati dovoljnu snagu za savladavanje uspona i vucu tereta

Upravo tako se dogadja u praksi, prva i druga brzina menjaca (reduktora) su predvidjena za veliki otpor kretanju vozila a vuca prikolice je bas veliki otpor.
Na primer, na kuku se zakaci prikolica od 1600kg, u autu su 4 osobe sto je prosecno 375kg, u gepeku je oko 200kg i na krovu jos 50kg.
Krece se uzbrdo auto planinskim putem i nailazi na prevoj sa recimo 14% uspona, ili 18% uspona Korensko Sedlo, i auta treba da savlada takav napor.
Motor mora da se dobro vrti pogotovu atmosferac i 5000 obrtaja je sasvim prirodna pojava ako ne i vise.

Korensko Sedlo je prevoj na glavnom magistralnom putu koji se koristio pre prokopavanja tunela kroz Karavanke i mnogi auti su tu poklekli, bilo da ne izdrzi lamela kvacila bilo da ne izdrzi sistem hladjenja motora.

Naravno, ovaj scenario nije svuda, svakome i uvek potreba ali jeste realnost koja ne dovodi do raspada motora niti bilo sta slicno.