Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
I

Potrosnja ulja

Započeo invisible4u4ever, 19.03.2009. - 02:02

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

wcyber

trudim se  :lopta: :pije:

ma i ja sam se ranije razmisljao, dok je taxi bio dosta jeftiniji

al skocio sad svuda standard  :kez:

Ap0calypto

Tako smo u mogućnosti, kada imas svoj auto dosta si komotniji. Kada padne kiša, probaj taksi naći :D. Kada bih gledao koliko me svaki auto izađe godišnje a koliko pređem, verovatno bih prodao oba. No, nije sve u tome :D

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

Drobac

Žena sa Astrom pređe 4000-4500 km godišnje. Jednom sam radio mali servis na godinu dana, majstor mi je rekao da slobodno prodružim na 2 godine, da ulje koje je izvadio nije bilo izraubovano i da ga je šteta bacati.

zokce

Ja već nekoliko godina, sticajem okolnosti, vozim gradsku vožnju, ponekad dobacim 100km međugradske, mada i pre toga nisam prelazio 3000km godišnje, imao sam drugi prevoz na posao i nazad. Koristim Lukoil ulje, par puta sam zaboravio da ga promenim, menjao sam ga nakon 2 godine i ništa mu nije falilo, potrošnja minimalna.

alexsasa

Citat: slavko_bgd poslato 13.10.2024. - 00:37
Dobra su a postupak piše na flašici svakog od njih.
U jednoj rečenici: to su visoko koncentrovani deterdženti koji se najčešće sipaju u motor neposredno pre zamene ulja i filtera ulja, sa ciljem da rastvore i omoguće izbacivanje naslaga koje novo ulje neće moći da rastvori. 

Što se tiče potrošnje ulja postoje dva ekstremna režima rada kada termički motor (normalno) troši ulje:
1. blow-by pri radu hladnog motora
2. isparavanje kod zagrejanog motora.

Sve između toga je mehanika, hemija i tribologija.
Hvala Slavko, planiram tako nesto da odradim na svom Cliu kada dodje do 200kkm, sada je na 180.
Ne moze da skodi, racunam da u namanju ruku moze da bude korisno
Samo jedno pitanje posto nemam bocicu da procitam uputsvo, ja sipam sredstvo, odvozam malo i teram u servis na zamenu ulja? Necu ni da pitam servis da ne dodje do onoga- koi ce ti q too..

Sent from my iPhone using Tapatalk

Slavce20

Citat: mire poslato 12.10.2024. - 20:05
Za 3000km godišnje ja bih koristio kvalitetnije ulje od elfa i menjao ga na 2 godine. Nije mleko da se pokvari.

Potrošnja ulja najviše zavist od motora, ali uopšteno - po kilometru će obično biti veća na autoputu nego po gradu.

A koje ulje preporucujes,sigurno renault licno ne pravi elf ne znam ko ga pravi.

mire

Pa pravi ga Elf. :) Total je sad vlasnik.

Motul, Yacco... Puna je tema preporuka.

slavko_bgd

Citat: alexsasa poslato 14.10.2024. - 17:55
Hvala Slavko, planiram tako nesto da odradim na svom Cliu kada dodje do 200kkm, sada je na 180.
Ne moze da skodi, racunam da u namanju ruku moze da bude korisno
Samo jedno pitanje posto nemam bocicu da procitam uputsvo, ja sipam sredstvo, odvozam malo i teram u servis na zamenu ulja? Necu ni da pitam servis da ne dodje do onoga- koi ce ti q too..

Nema na čemu.
Nisam još rešio ni da li ću ili neću, tako da nemam ni bočicu da ti pročitam šta piše na njoj.
A i da imam, ne bih ti kvario iščekivanje sledećih 20000km... :)

Najbolje čišćenje motora je normalnom upotrebom vozila i upotrebom kvalitetnih uljia i filtera ulja koji se menjaju na 10000km do max 15000km.
Ako ti je ulje normalne boje, ako je motor normalno vožen i održavan, ja tu ne bih ništa radio.
Ovo o čemu sam ja pisao je ekstrem, jednostavno okolnosti i potrebe za upotrebom tog vozila su bile. i još uvek su. takve kakve su.

Improvizacija je majka svih...sekiracija.

alexsasa

Sve je normlno za sada, boja ulja je dobra, potrosnja mizerna, servis na svakih 10kkm. Nema nikakvih ekstrema

Sent from my iPhone using Tapatalk

juventus89

Pozdrav, zanima me ako neko moze tacno da potvrdi u slucaju da krenem sam da predihtujem poklopac glave na ovom K4M motoru, da li ima sanse da razubim ako su bregaste napete od kaisa? Pola njih kaze da necu, pola kaze da hoce da se razubi. Zanima me ako stvarno hoce da se pomere bregaste kad skinem poklopac, da li cu nesto dobiti sa onim alatom sto blokira bregaste ili ne? Inace auto je Megane 2, 1.6 16v.  Samo jedan klip postoji na celom yt gde lik skida normalno poklopac, ali pomene samo kroz pricu da moze da se desi da se razubi motor. Hvala na pomoci ko