Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
I

Potrosnja ulja

Započeo invisible4u4ever, 19.03.2009. - 02:02

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Cherokee

^ To je jasno, ali npr da je ok da trose po pola litre na 1000km... Pa dok dodje vreme za mali servis, ostane suv karter  :wtf:
while(!asleep()) {sheep++;}
Life is too short to remove USB safely.
Bolje biti smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.

rotkod

Zato postoji merač ulja, šipka!

Malivuk612

Citat: Cherokee poslato 01.10.2009. - 21:18
^ To je jasno, ali npr da je ok da trose po pola litre na 1000km... Pa dok dodje vreme za mali servis, ostane suv karter  :wtf:

sta je bre jasno???
meni je onaj pezo posle ko zna koliko stotina hiljada km trosio 2 deci na 10.000... ovaj za ovih par hiljada nije potrosio nista...

Cherokee

Rekao sam da je jasno za toleranciju na turbo dizel motorima koliko ulja da potrosi....

Citat: rotkod poslato 01.10.2009. - 21:21
Zato postoji merač ulja, šipka!

Postoji... Ali opet, besmisleno je da ne moze odredjena kolicina ulja da izdrzi do vremena za sledeci servis.... Ipak imas ljudi koji ne gledaju to, vec kad dodje vreme za servis sutnu ga kod servisera i kaze obavi sta treba  :nezna:

rotkod

Možda je to potrošnja ulja... Dok se motor razrađuje?

Ne znam za druge, al' uvek proverim nivo ulja i vode. Naravno i ispod kola, da vidim kaplje li nešto... To radim kod svih kola, pogotovo kod novih.

Malivuk612

ne, to je stalno...

Blazar

Mozda je potrosnja od 0.5L na 1000km dozvoljena recimo kada se auto bas, ali bas vozi punim gasom, nisu oni stavili taj podatak onako bez potrebe. Ima neka fora u tome, postoji mogucnost kao sto je neko rekao da se ograde da u garantnom roku ne mijenjaju motor ali misim da to nije pravi razlog. A i ako je neko divlje ulje u pitanju (iste gradacije kao jestivo npr.) onda ce sigurno da potrosi i vise od 0.5L na 1000km. A mozda su i u to od 0.5L na 1000km uracunali i ako ga auto ne trosi vec ga nedje gubi, prosipa... da i na ovu potrosnju se misli za stalno, nevezano da li je nov motor ili je presao 200.000.

Malivuk612

caletov kolega je kupio Superb novi, 2.0 TDi 140 konja, mozda ga vidjate po gradu, srebrni, alu felne...
od kad ga je uzeo presao je skoro 30.000, trosi mu auto preko 2l ulja na 10k, u servisu mu govore da je to normalno...

Click

1. dozvoljena max potrosnja kod Renaulta je 0.5 L/1000 km
2. noviji motori potpadaju pod kategoriju tzv niskofrikcionih motora i stoga gucnu ulje;
3. potrosnja ulja zavisi od stila voznje, kvaliteta ulja, tipa voznji (grad/visoke brzine), kao i vrste motora i kvaliteta njegove izrade;
4. za 2.0 TDI dozvoljena potrosnja ulja je 0.5 L/100 km, sto postaje realnost kada auto prebaci 100.000 km. Dakle, od servisa do servisa popije 5L.
5. dCi ako se normalno vozi nema primetnu potrosnju ulja na 10.000 km, cak ni na 200.000 km.

Blazar

Citat: Click poslato 01.10.2009. - 22:31
1. dozvoljena max potrosnja kod Renaulta je 0.5 L/1000 km
2. noviji motori potpadaju pod kategoriju tzv niskofrikcionih motora i stoga gucnu ulje;
3. potrosnja ulja zavisi od stila voznje, kvaliteta ulja, tipa voznji (grad/visoke brzine), kao i vrste motora i kvaliteta njegove izrade;
4. za 2.0 TDI dozvoljena potrosnja ulja je 0.5 L/100 km, sto postaje realnost kada auto prebaci 100.000 km. Dakle, od servisa do servisa popije 5L.
5. dCi ako se normalno vozi nema primetnu potrosnju ulja na 10.000 km, cak ni na 200.000 km.

:hail: :hail: :hail: znao sam da ovi dci ne trose skoro nista, a evo i jednog sajta korisnog

http://www.maziva.org/saveti.htm

stavka 22.

Byk

Citat: Blasar poslato 01.10.2009. - 11:32
Evo slika koja je iz manual-a iz lagune, pa procijenite sami!  :blink:

Otvorio sam ovu temu bas zbog ovoga sto pise u manual-u, trazio sam po netu nesto vezano za ovo ali nisam nasao nista da valja. Cuo sam i price da savremeniji motori trose vise ulja nego starije generacije motora sto ne znaci da je ovo istina.  :nezna: Isto vrlo mi je bitno dje moze da se kupi originalno elf ulje, jer jos nisam naletio na neko takvo sudeci po nacinima za prepoznavanje divljeg ulja za koje sam saznao. Da li ima razlike potrosnje ulja kod benzinaca i dizela? Mislim da ima i da benzinci trose vise, npr. dizel gorivo ima svojstva da podmazuje i cuva masinu koje benzin nema....

Pozdrav Blaser,
Zanimam me gde i kako si dosao do PDF manel-a za lagunu? Ja vec mesecima pokusavam da se dokopam jednog. Hvala unapred :)

Cherokee

@Vgorenc

Baci pogled u ovaj topic, tu su se kacili manueli http://forum.renaultklub.org/index.php?topic=532.0

amply

Citat: Malivuk612 poslato 01.10.2009. - 22:24
caletov kolega je kupio Superb novi, 2.0 TDi 140 konja, mozda ga vidjate po gradu, srebrni, alu felne...
od kad ga je uzeo presao je skoro 30.000, trosi mu auto preko 2l ulja na 10k, u servisu mu govore da je to normalno...

Ista priča i poznanikovim Passat-om. U prvih 5k km mu je upalio lampicu od ulja i u servisu kažu da tako treba :rotfl:

Malivuk612

Citat: Click poslato 01.10.2009. - 22:31

znaci ni ne moras na servis, stalno se doliva sveze ulje?  :rotfl:

IsNoGood

Meni na 10-12.000 km zna da skine 1-3 crtice na meracu na bordu, kada proveravam na sipci nikada nema manje od jedne trecine do minimuma, a auto se vozi i nezno i ne bas tako nezno, u svim uslovima  :o: