Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite lokaciju u Profilu.
Powered by
Plus hosting
Toggle full width forum
Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Pretraga
Vesti:
RFS na
Facebook
-u
RFS na
YouTube
Početna
Pomoć
Prijavljivanje
Registracija
Renault Forum Srbija
»
Renault - delovi, održavanje, problemi, unapređivanje vozila
»
Delovi, održavanje, problemi
»
Električna oprema
»
Tema:
Kljuc kartice- Problemi, iskustva, saveti
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Stranice:
1
...
124
125
126
127
128
129
130
131
Idi dole
Autor
Tema: Kljuc kartice- Problemi, iskustva, saveti (Pročitano 628139 puta)
0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.
mire
Administrator
Trenutno vozim: BMW 430iX
Pol:
Starost: 48
Odg: Kljuc kartice- Problemi, iskustva, saveti
«
Odgovor #1905 poslato:
08.06.2023. - 08:52 »
Jebajga, verovatno je i to moguće ali deluje čudno... Obično procesori/kontroleri geknu skroz, s ne na takav način.
Pre bih tražio neki drugi problem na ploči. Nema tu puno komponenti.
Sačuvana
https://penzije.com
dumus
Twingo
Trenutno vozim: Captur 1.5 dCi
Pol:
Starost: 65
«
Odgovor #1906 poslato:
11.06.2023. - 20:31 »
Društvo jedno pitanje,
pošto sam uz moj Captur dobio rezervnu karticu (onu sa 4 dugmeta) koja nije od moga auta,
da li mogu nju da reprogramiram, tj. ako ne može jel može ona sa Alija da radi poso.
Takodje , jel znate nekog ko to radi ili mora da se ide kod "ovlašćenog" servisa (HIT auto ? ).
Sačuvana
Milenko_M
Kadjar
Trenutno vozim: Nekada Reno Megan 3 1.5 dci i Reno Clio 3 1,5 dci, 2007 sada Citroen C3 1.5 Hdi
Pol:
Starost: 70
«
Odgovor #1907 poslato:
12.08.2023. - 10:40 »
Pitaj ovde :
https://www.autokljucevi.rs/
Sačuvana
mixxer
Clio
Pol:
Starost: 38
«
Odgovor #1908 poslato:
27.08.2023. - 21:58 »
Jel moguce nekako zaključati sva 4 vrata kada se istrosi baterija u kartici?
Megan 2 je u pitanju, probao sa onim kljucicem iz kartice, medjutim on samo zaključava vozačeva vrata, ostala ostaju otključana.
Sačuvana
Jakota
Captur
Trenutno vozim: Modus
Pol:
Modus 1.5dci, 63kw
Starost: 36
«
Odgovor #1909 poslato:
27.08.2023. - 22:49 »
Probaj da drzis dugme “katanac” duze
Sačuvana
Bolje biciklom u ku*vanje, nego mercedesom na posao
mitel026
Twingo
Trenutno vozim: Renault Scenic II
Pol:
Starost: 53
«
Odgovor #1910 poslato:
19.09.2023. - 23:39 »
Zdravo društvo,
molim za pomoć jer već duže vreme imam problem sa zaključavanjem Scenic 2 2007 i sve slučajeve koji su ovde na forumu opisani sam ispitivao u proteklih godinu dana. Situacija je sledeća:
- sva vrata, uključujući zadnja, se lepo zaključavaju upotrebom tastera za centralno zaključavanje;
- sa karticom izvan čitača i otvorenim vozačevim vratima konstantno držanje tastera za centralno zaključavanje rezultira prvo brzim zaključavanjem i otključavanjem svih brava, a posle nekih 7 sekundi držanja ponovnim i konstantnim zaključavanjem svih vrata što mi srećom omogućava da zatvaranjem vozačevih vrata zaključam ceo auto bez kartice;
- kartica uvek bude očitana već do pola gurnuta u čitač i nikakve probleme ne prijavljuje sa baterijom ili slično;
- kartica uvek startuje vozilo bez ikakvih problema;
- kartica pritskanjem bilo kojeg od tri tastera šalje signal frekvencije 433MHz i prekida slanje signala otpuštanjem tastera što je provereno i sopstvenom opremom i kod ključara;
- kartica je hands-free i opcija je nekada radila odlično kako spolja tako i unutar auta;
- pritiskanje bilo kojeg tastera na kartici nema efekta na otključavanje ili zaključavanje vrata automobila kako izvan tako i unatar vozila;
- kartica probana sa više različitih baterija (Varta, Duracell, Energizer, Panasonic,...)
- hands-free opcija takođe uopšte ne radi;
- CLIP prepoznaje karticu kao hands-free i ispravno je prijavljena u UCH (kompjuteru kabine);
- skidano vozačevo sedište i proveren konektor R2 ispod njega, ali konektor kao i žice su u odličnom stanju pa sam, sve jedno, razdvojio konektor dobro isprskao kvalitetnim bezmasnim kontakt sprejom oba konektora nakon čega je situacija bila potpuno ista čak i prilikom pomeranja žica sa obe strane konektora;
- skidana instrument tabla, izvađen UCH, otvoren i pregledan, ali iznutra nije bilo ni tragova prašine (a kamoli tragova vode), dok su konektori i žice takođe bili u odličnom stanju, ali sam sve jedno pregledao mikroskopom kontakte na PCB, ponovio čišćenje konektora i proveravao da li ima promena prilikom pomeranja kablova na konektorima, nakon čega je stanje ostalo nepromenjeno.
Trenutno pokušavam da se raspetljam sa elektro šemom UCH kako bih provalio na kojem pinu kojeg konektora mogu da očekujem promenu ulaznog signala od RF kartice i koja vrsta signala bi to bila kako bih znao da li da merim voltmetrom ili osciloskopom, pošto svi izlazni signali rade kada na UCH dođe signal sa tastera za centralno zaključavanje. Da li neko ima ideju šta još proveravati? Mogu da nabavim drugi UCH, umem da ga isprogramiram, a umeo bih i da mu zamenim i isprogramiram memorijicu kako bi imao isti VIN broj kod kao i ostali kompjuteri u vozilu, ali mi se za sada to čini prilično radikalno.
Možda je tekst duži nego što bi neko hteo da čita, ali sam hteo da nas sve poštedim i preskočim gomilu komentara o nečemu što sam već probao kao i načinu te provere. Hvala na vašem vremenu drugari.
«
Poslednja izmena: 20.09.2023. - 08:34 od strane mitel026
»
Sačuvana
SasaLaguna95
Kadjar
Trenutno vozim: Renault Laguna 2 1.8 16v 88kw Renault Laguna 2.0T 150kw GT Peugeot 508 2.0 133kw Feline
Pol:
New car, but french! :D
Starost: 28
«
Odgovor #1911 poslato:
20.09.2023. - 07:58 »
Hmm...sličan problem imam i ja na L2
Otkljicavanje radi poprilično dobro, najbolje sa lijeve strane vozila, dok zaključavanje nekad uspije blizu brave a većinom moram otvoriti vozaceva vrata unijeti karticu unutar auta onda gadjam po krovu da pogodim i uspije zaključati....supruga mi je prije 2-3god oprala karticu u veš mašini i od tad ne radi zaključavanje na dugme i koristim auto+lock i do skoro je radilo ok, sad već pravi problem
Na clip dijagnostici pokazuje sve normalno i HF kartica sa je ispravna međutim zaključavanje zeza. Ja sumnjam na antenu koja bude ispod krova ako se dobro sjecam, kad sam skidao nebo da nosim na presvlacenje, morao sam odlijepiti antenu sa unutrašnje strane neba pa da je tom prilikom nisam malo pokrivio ili oštetio ne znam, vjerovatno i kod vraćanja nebo da je antena otišla na jednu stranu da nije na sredini...
Vidi provjeri mozda je slučaj i kod tebe sa antenom..
Sačuvana
My car = My rules !
mitel026
Twingo
Pol:
«
Odgovor #1912 poslato:
20.09.2023. - 09:17 »
Pozdrav SasaLaguna95,
u kabini vozila postoji dosta antena mada nisam siguran koje od njih rade na signal koji daju tasteri kartice, a koje na hands-free signal. Konkretno postoje:
- antena ispod instrument table (iza radio/cd uređaja)
- antena ispod centralne konzole između prednjih sedišta
- antena između zadnjih sedišta i rezervnog točka
- antena u krovu iza neba između radio antene i zadnjih vrata
- antene u svim vratima pojedinačno uključujući i zadnja vrata
Većinu antena sam i sam video, jedino nisam otvarao tapacirnge desnih vrata jer sam na levim vremenom promenio elektroniku na elektromotorima podizača stakla. Problem koji imam je i počeo kao i tvoj - sa slabim prijemom, ali posle par nedelja prestao je potpuno da radi. Nekada je radilo kao i obično - komande sa tastera su radile i sa preko 20m od auta, a hands-free je otključavao sa metar rastojanja ili kada se uhvatim za kvaku tj. prekinem IC svetlo koje se emituje iza pravougaonih crnih plastikica tačno iza spoljnih rukohvata, pa posle sat vremena nije htelo da radi ništa dok ne približim karticu retrovizorima ili krovu kod prednjeg ili zadnjeg stakla. Par sati kasnije sve ponovo radi kako treba. Zato sam i mislio da je problem u kartici, ali u svim tim situacijama proveravao sam karticu i uvek je stabilno emitovala signal sa njenog transpondera (antene).
«
Poslednja izmena: 20.09.2023. - 09:18 od strane mitel026
»
Sačuvana
milan035
Kadjar
Trenutno vozim: Laguna II privilege 1.9dci BMW F30 318d Porsche Cayenne platinum edition Škoda Citigo
Pol:
Starost: 45
«
Odgovor #1913 poslato:
20.09.2023. - 10:06 »
Ne valjaju vam kartice...
Sačuvana
Više ne odgovaram na privatne poruke koje su u vezi sa stručnim delom foruma.
SasaLaguna95
Kadjar
Trenutno vozim: Renault Laguna 2 1.8 16v 88kw Renault Laguna 2.0T 150kw GT Peugeot 508 2.0 133kw Feline
Pol:
«
Odgovor #1914 poslato:
20.09.2023. - 10:06 »
Znaci da i ja očekujem uskoro totalni prestanak rada tastera za zaključavanje (tačnije taster radi, osjeti se klik pod pritiskom i crvena lampica) ali auto ili antena kao da ne registruje signal...
Ja nisam dirao nijednu antenu niti sam ih vidio osim ove ispod neba na zadnjem dijelu auta...
Otkljucavanje mi radi sa skoro 15-20m bez problema al više sa lijeve strane nego desne..
Razmišljao sam otići u ovlastni i naručiti novu original HF karticu nek je kodiraju a staru ostaviti za rezervu, al izgleda da nije problem u kartici..takodje preko dijagnostike meni svi senzori vrata rade sem zadnjeg desnog, tj radi i on al nekad pravi problem..dok HF Otkljucavanje ne radi kako bi trebalo, niti zaključavanje...HF zaključavanje radi n foru da otvorim vozaceva vrata stisnem auto+lock zatvorim i nakon par sekundi nebitno dal kartica bila u autu ili van auta, zaključa se uz zvučni signal i duži blink žmigavaca...
Sto me opet navodi na sumnju da auto ne registruje karticu uopšte...
Sačuvana
My car = My rules !
milan035
Kadjar
Trenutno vozim: Laguna II privilege 1.9dci BMW F30 318d Porsche Cayenne platinum edition Škoda Citigo
Pol:
«
Odgovor #1915 poslato:
20.09.2023. - 11:31 »
Na L2 bez HF otključavanja/zaključavanja ima samo jedna antena i nalezi se u UCH. Kod modela sa HF postoje još tri antene za HF funkciju, na tapaciru krova, u čitaču kartice i u zadnjem braniku.
Na Seniku 2 ima nekoliko antena za HF funkciju na 125KHz, i jedna u UCH na 433MHz. U bočnim vratima nema antena, to u Visu šemama što je označeno kao aerial je zapravo IR transmitter-receiver
«
Poslednja izmena: 20.09.2023. - 11:34 od strane milan035
»
Sačuvana
mitel026
Twingo
Pol:
«
Odgovor #1916 poslato:
20.09.2023. - 13:38 »
Pozdrav Milan035,
u Visu šemama je napravljena greška pri obeležavanju. Iza crnog plastičnog prozorčića koji se nalazi na karoseriji iza rukohvata se nalazi samo IR senzor, a na rukohvatu je antena (odmah iza konektora unutar vrata) i taster (na samom rukohvatu) što se vidi po rasporedu žica na konektoru. Na šemama je samo permutovano obeležavanje ali je pinout konektora tačan. Konektor na rukohvatu ima četiri pina (masu, taster i dva pina od antene), a konektor iza plastike ima tri žice (masu, napajanje i signal sa IR senzora). E sad, nisam lomio konektor rukohvata da vidim da li iza njega postoji ta antena, ali postoje žice koja je su predviđene za A i B signal sa antene koje vode do UCH.
Sve jedno, moguće da su sve te antene za 125Khz (hvala na informaciji) tj. za HF funkciju, a da je samo ta, što kažeš da je u UCH, u stvari za 433MHz tj. za komande sa tastera kartice. Upravo sam gledao slike UCH PCB-a i na njemu se ne vidi ništa slično anteni makar izvedenoj i sa štampom na PCB-u. Sa druge strane ako su oba sistema razdvojena postavlja se pitanje da li je moguće da su oba sistema crkla u isto vreme što me vraća na tvoju konstataciju da je u stvari kartica neispravna. Ja sam utvrdio da ona emituje neki signal na 433MHz kada se pritiskaju tasteri i kartica je prijavljena čim auto startuje, ali u kartici jedno IC se koristi za komunikaciju sa čitačem i ta komunikacija funkcioniše i bez baterije, drugo IC ima u sebi kod za otključavanje i zaključavanje vozila i emituje signal preko većeg pljosnatog induktora, a sa njim se upravlja tasterima i radi isključivo sa baterijom, a treće IC se koristi za HF funkciju i signal emituje na dva induktora na ćoškovima kartice (inače prebacivanjem samo IC sa kodom sa jedne kartice na drugu sa potpuno istim PCB-om sam uspešno rešavao prijateljima problem neispravne kartice koje i dan danas rade). Možda nije dovoljno što sam testirao da li kartica nešto emituje jer možda to što emituje nema veze sa onim što UCH očekuje kao signal sa te kartice. Tako da... Možda da prvo probam da kupim drugu praznu karticu i probam da isprogramiram UCH ponovo za obe. Ima neko bolju ideju?
Sačuvana
milan035
Kadjar
Pol:
«
Odgovor #1917 poslato:
20.09.2023. - 14:18 »
Ja bih prijavio novu karticu, kinesku običnu bez HF...
Ako dobiješ zaključavanje, a ubeđen sam da hoćeš, "misterija" će biti rešena...
Sačuvana
SasaLaguna95
Kadjar
Pol:
«
Odgovor #1918 poslato:
20.09.2023. - 18:32 »
@Mitel
Imaš li ti rezervnu karticu, radi li ona normalno?
Ja nemam, tj imam al sa "rezervnom karticom" mogu samo upaliti auto
Može li neko sa običnom dijagnostikom da kodira karticu i upiše u računar ili mora Clip?
Sačuvana
My car = My rules !
mitel026
Twingo
Pol:
«
Odgovor #1919 poslato:
20.09.2023. - 20:14 »
E pa drugari ovako,
još ranije sam kupio nova (prazna) IC PFC7943AT i plastična kućišta za kartice sa nenarezanim mehaničkim ključem. Uzeo od drugara na otpadu dve kartice veće težine (jer se u njima nalaze sve komponente za HF), isekao ukoso ivicu kartice sečicama za elektroniku, izvadio neoštećene PCB, skinuo njihova PFC IC i zalemio nova prazna. Posle zezanja sa punjačem akumulatora (jer novije verzije CLIP softvera neće da rade programiranje na naponu ispod 14V tj. samo ako je punjač povezan svo vreme) CAN CLIP je uspešno isprogramirao kartice i zaveo ih kao aktivne u UCH. I... Sve kartice rade isto. Pale auto, ali ga ne zaključavaju na bilo koji način. Rešim ja da menjam UCH pa rekoh da popišem podešavanja kako bih aktivirao tj. isključio šta treba na novom UCH. I tu primetim grešku. Iako su sve kartice prepoznate i zavedene u UCH kao HF, opcija HF je isključena u UCH. Uključim HF opciju i sada rade sve kartice i preko tastera i kao HF. Malo je čudno da jedna opcija isključuje drugu tako da karticu koja je prijavljena kao HF ne možete koristiti samo preko tastera, a sa isključenom HF opcijom već isključenje HF isključuje sve kartice tog tipa. Da sam programirao karticu bez HF proradila bih odmah jer ne bi bila zavedena kao HF pa je isključenje opcije HF u UCH ne bi blokiralo. Opcija HF u UCH se nekako sama isključila pa problem još nisam otklonio jer se to može desiti ponovo s obzirom da uzrok i dalje ne znam, ali sam bar otkrio posledice pa ako se nešto slično desi u narednih nekoliko meseci definitivno menjam UCH.
Eto toliko od mene. Nadam se da će ovo nekome biti korisno, a sagovornicima se zahvaljujem na idejama i pomoći.
@SasaLaguna95: možeš programiranje izvršiti mnogo jednostavnije sa FNR programerom koji u Kini košta par hiljada. Sa CLIP-om moraš da se zaj... sa generisanjem kodova, a FNR to radi automatski što je mnogo bolje nego da rizikuješ sa jeftinim CLIP-om kome stalno puca konekcija, a treba ti dosta vremena da prepišeš sve bitove, kodove i VIN iz UCH u generator pa iz njega u CLIP, pa je skoro nemoguće odraditi sve iz prve, a ponekad i nikada. FNR nema te probleme, ali sa druge strane možeš ga koristiti samo za ključeve, a CLIP ti može pokazati greške koje možeš i obrisati mada ako nisi rešio prijavljeni problem greška će se vrlo brzo ponovo pojaviti.
«
Poslednja izmena: 20.09.2023. - 20:42 od strane mitel026
»
Sačuvana
Štampaj
Stranice:
1
...
124
125
126
127