Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite lokaciju u Profilu.
Powered by
Plus hosting
Toggle full width forum
Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Pretraga
Vesti:
RFS na
Facebook
-u
RFS na
YouTube
Početna
Pomoć
Prijavljivanje
Registracija
Renault Forum Srbija
»
Renault - delovi, održavanje, problemi, unapređivanje vozila
»
Delovi, održavanje, problemi
»
Šasija
»
Tema:
Ulje za hidraulični servo volana
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Stranice:
1
...
4
5
6
7
8
Idi dole
Autor
Tema: Ulje za hidraulični servo volana (Pročitano 97988 puta)
0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.
DS9
Scenic
Trenutno vozim: Citroen C3
Pol:
Starost: 58
Odg: Ulje za hidraulični servo volana
«
Odgovor #105 poslato:
05.09.2022. - 21:34 »
Heh, da postoji podforum u kome se pišu sve teme o fluidima/mazivima u vozilu, pre bih video ovo pitanje.
Vidim da Elfmatic J6 ima preko interneta, a čudi me ako ga u svojim prodavnicama nema Kitkomerc. Na kraju treba konktaktirati TotalEnergies Srbija, oni su uvoznici.
Samo, koliko vidim to je ulje za određene automatske menjače - a ova tema je o ulju za servo upravljača???
Mislim, da li se ovo traži za servo - jer je moguće da u tom slučaju i nije takvo potrebno?
Elfmatic J6
https://total-cdn-lmdb.afineo.io/tds/TDS_ELF_ELFMATIC-J6_N5S_201708_EN.pdf
Obaška što po viskozitetu i nije baš najzgodnije za serva jer je viskoznije/deblje/"gušće" od većine namenskih servo/hidrauličnih (a i klasičnih ATF) ulja.
Ako kojim slučajem baš Elfmatic J6 ide/treba u servo nekog renoa - voleo bih da znam ime modela, tip. godište i kW.
«
Poslednja izmena: 05.09.2022. - 21:55 od strane DS9
»
Sačuvana
Byk
Koleos
Trenutno vozim: Laguna III 2.0dci 150hp, Megane II 2.0 16v 138hp, Twingo 1.2 16v 76hp
Pol:
Starost: 49
«
Odgovor #106 poslato:
05.09.2022. - 22:02 »
Laguna 3, 2.0dci, 110kw, 150jks, 2008.
Ovlašćeni servis kaže da baš j6 treba, i za servo.
Ja se ne razumem pa se uvek vodim time šta oni kažu.
Inače, ovo ulje ide u automatski aj0 menjač.
Sačuvana
mire
Administrator
Trenutno vozim: BMW 430iX
Pol:
Starost: 48
«
Odgovor #107 poslato:
06.09.2022. - 09:35 »
Mislim da sam u svoju lagunu sipao Total LDS, ali me nemoj sad držati za reč. Moram da proverim, kantica mi je u gepeku. Kupio sam u Kit komercu jer mi je tu bilo najbliže. Oštetili su mi povratnu cev pri zameni seta kvačila pa je curilo.
Sačuvana
https://penzije.com
Byk
Koleos
Trenutno vozim: Laguna III 2.0dci 150hp, Megane II 2.0 16v 138hp, Twingo 1.2 16v 76hp
Pol:
Starost: 49
«
Odgovor #108 poslato:
06.09.2022. - 12:56 »
Nudili su mi u radnji razne brendove. Kažu da je bitno da je tečnost crvene boje, obzirom da je kod mene crvena tečnost. Pošto se ja ne razumem u to IČ (vodim se informacijama koje dobijem iz ovlašćenih servisa - oni preporucuju Elfmatic j6), nisam uzeo nijedno.
Sačuvana
DS9
Scenic
Trenutno vozim: Citroen C3
Pol:
Starost: 58
«
Odgovor #109 poslato:
07.09.2022. - 01:29 »
Tu, kako stoje stvari, ima više priča.
-To što su nudili u radnji i kako su zaključivali šta treba je jedna.
-To što ovlašćeni servis navodi da treba samo Elfmatic J6 je druga priča.
Prvo, onaj koji kaže da je bitno samo to da je tečnost crvene boje - mogao bi da (za praksu) bude u pravu iz pogrešnih premisa, ili da prilično greši.
Drugo, pokušaću da rekonstruišem nečiji (tj. serviserski i pojedinih prodavaca) način razmišljanja (što je inače čest slučaj kada se pominju ulja za servo).
Najčešće korišćena (pogotovo u prošlih 30ak godina) ulja za automatske menjače tj.tzv. ATF ulja su crvene boje (ali ne i isključivo).
Takva ulja su bila fabrički predviđena kako za odgovorajuće automatske menjače, tako i za pojedine servo pumpe/upravljače. Zbog toga većina (pogotovo iskusnih) majstora zna/veruje da u gotovo svaki servo treba da se sipa crveno ulje. Znatno manji broj među njima zna da sva ta crvena ulja zadovoljavaju različite norme.
Takođe je činjenica - da su proizvođači automobila (pogotovo evropskih) za svoja hidraulična i elektro-hidraulična serva (kakvo je u toj laguni3), u novije vreme (npr. u poslednjih dvadesetak godina) predvidela namenska/specifična hidraulična ulja koja se po određenim osobinama razlikuju od ATF ulja.
Uobičajeno je da se za određeni sklop koji zahteva neki fluid/ulje - taj namenski fluid/ulje zadovoljava određenu normu, tj. normu koju zahteva taj sklop. Eventualno, proizvođač vozila može istaći potrebnu katalošku oznaku, po kojoj servisi traži/naručuju potreban fluid.
Totalovo/Elf Elfmatic J6 je po specifikaciji ATF ulje namenjeno za dva tipa automatskih menjača, i crvene je boje. Osim toga, u njegovoj specifikaciji nema pomena o bilo kojoj drugoj normi, niti nameni za servo bilo kog Renault vozila. Takođe je indikativno da ni jedan od totalovih evropskih selektora maziva (francuski, srpski, nordijski) za tu Lagunu3 ne pominje određeni fluid za servo - nego upućuje na kontaktiranje podrške. Tako nešto se uglavnom dešava kada proizvođač automobila i partner obezbeđivač lubrikanta (u ovom slučaju Total) žele da se lubrikant obezbeđuje samo servisima, ili im međusobni ugovor uopšte ne pokriva upotrebu tog lubrikanta (nego je obezbeđivač neka druga kompanija/proizvođač).
Najjednostavnije rečeno - servis bi trebao da navede katalošku oznaku fluida za servo te lagune3, jer to što kažu da treba Elfmatic J6 je neprecizno, a i ne mora uopšte da odgovara istini.
Još jednostavnije - ja ću da se zakunem da će servo te Lagune3 isto raditi sa uljem Elfmatic G3 (koje se lako nalazi), kao što bi radio sa Elfmatic J6, i da serviseri ne bi mogli da raspoznaju razliku između oba ta ATF ulja - jer su oba crvene boje, i identične tečljivosti tj. viskoziteta. Pri tome su im ostale fiz.hem. osobine gotovo identične. Objašnjenje je jednostavno kada se ima u vidu da Total odavno ima praksu da vrlo sične ili istovetne tečnosti imenuje različitim imenom zbog toga što ih opisuje različitim normama. U slučaju Elfmatic J6 nije ni naveo norme - nego samo to da je to ulje odgovarajuće za dve varijante japanskih automatski transmisija. Kod Elfmatic G3 je sasvim jasno da se radi o klasičnom ATF ulju po Dexron IIIG/H normi, kao i ostalim navedenim, Volvo, MB..itd
Elfmatic G3
https://total-cdn-lmdb.afineo.io/tds/TDS_ELF_ELFMATIC-G3_FUC_201801_EN.pdf
Ono što ne znamo je to šta je Renault predvideo od fluida za taj servo. To može biti navod iz sevisne knjižice, u obliku navedenog konkretnog ulja, ili kataloškog broja neimenovanog ulja.
Takođe, to može biti i navod/napomena iz nekog servisnog dokumenta - i to je ono što bih ja tražio od ovlašćenog Renault servisa da mi pokaže, dakle crno na belo, koji je to fluid koji se pri servisnoj intervenciji menja u servu te lagune3, tog godišta. Inače, Ja ću svakog dana, jedanput dnevno, u ovoj temi da ispisujem poruku "Izvinjavam se ovlašćenim Renault servisima zbog nepoverenja u izbor maziva", sledećih godinu dana - ako mi neko pokaže validan dokument u kome stoji da je ulje Elfmatic J6 isključivo predviđeno za elektrohidraulični servo Lagune3 iz 2008. godišta.
Znam da nije tako - nego u servisima (samo) predviđaju da to ATF ulje može da odradi posao. Može uglavnom - samo što je sva verovatnoća da je za taj servo Renault predvideo namensko hidraulično ulje (za takva serva) obaška što su potonja zgodnija jer su tečljivija pa će pumpa lakše raditi pogotovo u zimskom periodu, tj. volan biti lakši i direktniji.
Nekoliko selektora drugih proizvođača za tu lagunu navode takva ulja, npr. Yacco svoju zelenu tečnost
https://www.yacco.com/upload/media/default/0001/07/5480d192912b8cf039f883f0053a24a45ab583a2.pdf
Motul takođe zelenu
https://azupim01.motul.com/media/motulData/DO/base/MULTI_HF_en_FR_motul_45750_20211022.pdf
dok likvimolijeva 2500 ima naznačenu narandžastu boju
https://www.liqui-moly.com/en/zentralhydraulikoel-2500-p000389.html#3667
Identične naradžaste boje su i totalove sintetičke hidraulične tečnosti LDS i DA, pri čemu se radi o istoj tečnosti jedino na DA stoji MAN i Renault PSF
Class 1 norma.
Fluide DA
https://totalenergies.com.au/system/files/atoms/files/tds_total_fluide_da_m8b_200803_en_sgp.pdf
Fluide LDS
https://totalenergies.technolub.rs/storage/maziva/docs/FaEakla2_FLUIDE_LDS.pdf
Btw, možda bih i mogao da se zakunem da je pomenuta norma
Renault PSF Class 1
upravo ono što je potrebno da zadovoljava fluid tog laguninog serva (dakle to je jasno naznačeno kod likvimolijeve i totalove DA varijante).
Ralika u vikozitetu između pomenutih ATF i namenskih servo/hidrauličnih ulja je takva da su potonja tečljivija, i ta razlika je znatnija sa padom temperature. ATF ulja su dizajnirana da štite ležaje i zupčanike menjača odnosno imaju dodate posebne (EP, extra pressure) aditive - dok za razliku od njih hidraulična ulja nemaju takav tip (nego drugačiji) aditivacije, shodno svojoj nameni, a osim toga imaju znatno viši indeks viskoznosti (oko 300) što pokazuje praktičnu nepromenjivost sa padom ili porastom ambijentalne temperature.
Just my 2 cents.
«
Poslednja izmena: 07.09.2022. - 09:40 od strane DS9
»
Sačuvana
mire
Administrator
Pol:
«
Odgovor #110 poslato:
07.09.2022. - 09:36 »
Pošto sam baš skoro dosipao LDS (ili možda DA, pojma nemam koju sam kupio jer sam i ja zaključio da su iste) mogu samo da kažem da je boja ipak pre crvena nego narandžasta. No, to uopšte ne smatram bitnom karakteristikom.
Ono što jeste bitno je da auto (tj. servo) već nekoliko meseci radi bez ikakvih problema sa dosutom total tečnošću u ono što je originalno bilo u njemu.
Sačuvana
VladeJaksa
Clio
Trenutno vozim: Renault clio 2 1,2 benzin
Pol:
Starost: 46
«
Odgovor #111 poslato:
18.04.2023. - 16:17 »
Pozdrav, reno klio 2 2004 god, 1.2 8v, ne mogu da nadjem gde stoji boca za servo da proverim nivo? 😊
Sačuvana
mire
Administrator
Pol:
«
Odgovor #112 poslato:
18.04.2023. - 17:41 »
Onda može biti da imaš potpuno električni servo, a ne elektro-hidraulični kako je bilo na malo starijim primercima.
Sačuvana
Bistro
Kadjar
Trenutno vozim: Laguna2 2.2 DCi 2003 Initiale Auto: Megane2 1.5 DCi 2007
Pol:
Siva Krstarica
Starost: 56
«
Odgovor #113 poslato:
18.04.2023. - 18:37 »
Clio2 ima elektricni servo
Sačuvana
VladeJaksa
Clio
Trenutno vozim: Renault clio 2 1,2 benzin
Pol:
Starost: 46
«
Odgovor #114 poslato:
18.04.2023. - 18:56 »
Ne mogu da verujem, pomislih ali reko' mator je on da bi to imao 😀 Hvala jarani!
Sačuvana
mire
Administrator
Pol:
«
Odgovor #115 poslato:
19.04.2023. - 15:58 »
Citat: Bistro 18.04.2023. - 18:37
Clio2 ima elektricni servo
Ćaletov sa početka 2002. je imao elektro-hidraulični.
Sačuvana
horvat
Megane
Trenutno vozim: Renault Clio 3 Sport 197 Renault Grand Modus 1.2 tce
Pol:
Starost: 34
«
Odgovor #116 poslato:
19.04.2023. - 20:05 »
Msm da i od motora zavisi...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sačuvana
mire
Administrator
Pol:
«
Odgovor #117 poslato:
19.04.2023. - 20:23 »
Ćale imao 1.2 16V.
Sačuvana
SasaLaguna95
Kadjar
Trenutno vozim: Renault Laguna 2 1.8 16v 88kw Renault Laguna 2.0T 150kw GT Peugeot 508 2.0 133kw Feline
Pol:
New car, but french! :D
Starost: 29
«
Odgovor #118 poslato:
11.12.2023. - 17:09 »
Koje ulje u servo sipati u L3 GT 2.0T 2008god
Vidim Mire spominjao neki Total LDS
Jel se može kao na L2 skinuti povratno crijevo sa serva staviti u neku veću flašu upaliti auto na dizalici, sipati novo ulje u bocu i motati pun lijevi/desni dok ne krene ići čisto ulje
Sačuvana
My car = My rules !
ivanov
Clio
Trenutno vozim: Clio i Twingo
Pol:
Starost: 37
«
Odgovor #119 poslato:
24.04.2024. - 21:12 »
Pozdrav,
Planiram da promenim servo ulje na twingu 2 2013 god 1.2 16v. Koju tecnost preporucujete, pozeljno iz prakticnog iskustva.
Sačuvana
Štampaj
Stranice:
1
...
4
5
6
7
8
Idi gore
« prethodna tema