Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
J

Problemi s ubrizgavanjem (injection fault, check injection)

Započeo jejenche, 24.03.2009. - 21:19

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Lakijano

MAP

Ako pogledas grafikon (dole u dnu), videces da se voltaza senzora proporcionalno menja pa zato mislim da je instalacija u redu.

Pre ce biti da je ovo problem

wcyber

na tom grafikonu ne brljavi citanje nijedne vrednosti.. sad sam detaljno pogledao zumirano, vrednosti atmosferskog pritiska se krece gore dole za samo jednu jedinicu merenja, sto ce reci prilicno dobro ocitava.. jer se atmosferski pritisak i ne menja osim ako se penjes na brdo..

tako da bi ga testirao morao bi pratiti vrednosti dok se penjes i spustas :D

Ldejan

Drugari, hocu sa vama da podelim moje iskustvo,  jer mozda nekom u buducnosti bude potrebno, ne daj boze, u vezi pumpe visokog pritiska.
U pitanju je Laguna 3, 2.0dci, 150ks. 2015god. Kvar je poceo da se manifestuje tako sto auto nije hteo da prima naglo dodavanje gasa. Cim bih naglo ili malo brze hteo da ubrzam auto bi pali gresku za abs, esc i engine failure hazard. Kad mi se to desi auto se ugasi ja ga skinem sa kontakta dam ponovo kontakt upalim i auto radi normalno i ide normalno dok prvi put naglo ne dodam gas. Tako svaki put. Medjutim kad bih vozio polako i gas dodavao na note lagano ali bas lagano greske se ne bi palile i auto bi isao.

Odvezao sam auto kod mog mehanicara. Traganje za problemom moglo je da počne. Posto je to pocelo da se desava pred kraj prosle godine,  zbog svih drzavnih i verskih praznika, raspusta itd radovi su se malo oduzili ali na kraju uspesno.

Greska koju je prijavljivao, na reno dijagnostici, bila je visok pritisak u sistemu ubrizgavanja. Majstor je krenuo redom i sve sto je vezano za sistem ubrizgavanja goriva je provereno tj. zamenjeno, ocisceno, oprano, produvano... Normalno krenulo se od transfer pumpe u rezervoaru pa preko instalacije, filtera goriva, pumpe visokog pritiska, povratnih creva, regulatora pritiska ima ih 2kom. pa sve do dizni. Cak je na kraju skidao i prao rezervoar. Najvise se sumljalo na pumpu viskog pritiska i dizne. Poslao ih je na proveru, kod bosiste. Dizne su bile dobre ali pumpa tog momenta nije radila. Bosista je uspeo da pokrene pumpu i ona je vracena na auto.  Moj mehanicar je vozio auto 2 dana, testirao, i sve je bilo u redu. Bas kad je planirao da me zove, treci dan, da dodjem po auto jer je popravljen greska se vratila i problem zajedno sa njom. Ispostavilo se da je pumpa visokog pritiska ponovo stala. Posle toga odlucili smo da kupio drugu pumpu, polovnu, visokog pritiska. Medjutim ne lezi vraze opet isti problem, ali bukvalno sve isto i sa drugom pumpom.

Da predjemo na resenje problema. Moj mehanicar uspe da dodje do informacije, nema koga nije zvao za savet, da ovaj model pumpe visokog pritiska u sebi ima fabricko sito. To imaju sve pumpe novije generacije.
To sito imaju pumpe koje se ugradjuju u 2.0dci i 1.6 dci motore i taj problem se kod njih javlja. Ono zna da pravi problem tako sto se naravno zapusi,  nafta ne moze da prodje do cilindra pa se stvara visoki pritisak pre pumpe. Zbog velikog pritiska dolazi i do nadudavanja filtera za naftu, sto se kod mene I desavalo. Ciscenje tog sita je jako pipavo i bosisti izbegavaju da to rasturaju i ciste, samo u slucajevima kad se bas mora. Verovatno i proizvodjac nije predvideo da se to otvara nego kad se zapusi menjaj , staro za novo.
Ponovo je moja pumpa poslata kod bosiste, on je to rasklopio i ocistio. Dva dana su se delovi krckali u ultrazvucnoj kadi. Pumpa vracena na auto i od tog trenutka auto radi kao sat i gresaka vise nema. Operacija uspela pacijent preteko. :hura:

Eto to bi bilo to, nadam se da nisam bio opsiran. Za bilo kakvu dodatnu informaciju tu sam.
Takodje se nadam da ova informacija nece nikom zatrebati. :ziveli:

horvat

mimi1994

Citat: Lakijano poslato 14.03.2023. - 12:50
MAP

Ako pogledas grafikon (dole u dnu), videces da se voltaza senzora proporcionalno menja pa zato mislim da je instalacija u redu.

Pre ce biti da je ovo problem

Ja sam isti taj problem resio tako sto sam kupio novi map senzor dzabe sam ja cistio map senzor kad se opet desavalo, od kako sam zamenio map senzor prosecna potrosnja je spala za ceo jedan litar kad umereno vozim proverio na sporedni put i preracunao 5 litra po bordu a pre bilo 6.3 litra po bordu za predjenih 100km iste takve ok voznje. I meni isto voltaza radila kako treba na diagnostici cim varira zice su ok prvo sam to proveravao, inace kad su zice lose ono bude sve vreme problem taj a ne samo kad nacepim gas dok jos nije skroz zagrejan.

Lakijano

Dva dana posle mog prethodnog posta i ja sam problem rešio kupovinom i ugradnjom novog map senzora. Nikakvo čišcenje nije pomoglo. Prethodno sam Clipom uspeo da ulovim tačan trenutak kada se greška javlja a uzrokuje je očitavanje ovog malog pada pritiska i odstupanje od ref vrednosti.

wcyber

mimi1994

Citat: Lakijano poslato 06.04.2023. - 23:57
Dva dana posle mog prethodnog posta i ja sam problem rešio kupovinom i ugradnjom novog map senzora. Nikakvo čišcenje nije pomoglo. Prethodno sam Clipom uspeo da ulovim tačan trenutak kada se greška javlja a uzrokuje je očitavanje ovog malog pada pritiska i odstupanje od ref vrednosti.

Da drug kao sto sam ti i naveo iznad gore slican problem imao ali samo kod naglog potopljivanja gasa dok auto nije zagrejan ili sigurno dok se senzor ne zagreje odlepi kako vec posle sve bude ok. Problem resio isto kao i ti dzabe sam cistio senzor :( Na kraju smanjio potrosnju za ceo litar i 200 300 ml po bordu.

Lakijano

Kod mene se greška javljala samo na leru i tek pošto motor dostigne radnu temperaturu, preko 1000 obrtaja nije bilo nikakvih problema. Auto na uzorku od 7500km  ( oko 2000km letovanje Grčka, ostalo uglavnom gradska vožnja) po bordu troši 7,8 litara i po zameni senzora nisam primetio neku razliku u potrošnji.

mastirn5

Imao isti problem. Pali se ta lampica. Pored greske koju sam imao za grejace sve ostalo sam zamenio,protokomer,egr ventil,remenicuvradilice,lezaj...kad sam zamenio filter goriva prestala je i ne pali se. Medjutim uz vrdo sam ga bas stisnuo jako i crni dim na auspuh i ispise opet gresku aki se ugasi. Bio sam tad na reservi. Sad sipam gorivo preko pola rezervoara i menjam filter goriva i j reseno

valjan

Ja sam imao crni dim i check injection grešku u "stisnuto uzbrdo" situacijama kada sam imao rupu na crevu interkulera, ako ti se opet javi u toj situaciji proveri i to  :wink:

skocnizglob

Pozdrav svima, zeleo bih da vas zamolim za pomoc i savet. Naime, u pitanju je megane 3 1.5dci 110, kupio sam ga pre 3 meseca sa 189k od prijatelja sa servisnom istorijom "provereno" i slicno. Pre nekih mesec i po dana je izbacio check antipollution error, sto sam ocekivao da bude problem sa dpfom/egrom i ili slicno ali nakon kacenja na dijagnostiku izbacio je samo gresku na drugoj dizni, majstor je obrisao i rekao teraj vidi da li ce opet da se upali. Auto nije pokazivao nikakve simptome u smislu problema sa paljenjem,lupanjem, dimom i slicno, delovalo mi je da je za nijansu lenjiji na primanju gasa ali mozda je bio i placebo jer se nisam jos navikao na novi auto, sve u svemu nije mi licilo na simptome koje spominju prijatelji sa foruma.

Nakon nekih 150km posle gasenja je opet iskocila ista greska, isto bez nekih ociglednih simptoma, i to dok sam vozio oko 130 na otvorenom putu, kao da je sekund nakon izbacivanja greske odjednom postao tromiji, sto mi je bilo cudno jer nista atipicno nije prethodilo tome . I dalje normalno ide, ali danas kad sam ga odvezao na redovni mali servis imao sam i sta da vidim na dijagnostici : greske na sve 4 dizne :DTC02013A, DTC02023A, DTC02033A, DTC02043A - Kontrola brizgaca cilindar 1,2,3,4 redom, i navodno te greske majstor ne moze da obrise jer su "stalne". Mene je ovo cudno iz vise razloga jer sem te greske koja se pojavi svaki put kada upalim auto ne primecujem druge probleme koje bi ukazivale na los rad dizni. Majstor je pogledao filter i gorivo nije primetio opiljke ili slicno sto bi ukazalo na los rad PVP.

Iz tog razloga bih zamolio clanove za savet, da li ste se susreli sa ovom situacijom ranije, sta biste mi preporucili, meni deluje bas malo verovatno da su sve 4 dizne otisle u isto vreme, narocito jer je 4. menjana pre nekih godinu dana/20k km.  Takodje primecujem da ljudi koji su imali  stvarno problem sa diznama da je njima izlazila greska check injection, koju ja nisam video, konstantno je u pitanju check antipollution, prema recima majstora dpf i egr deluju da su dobri, sad ne secam se precizno kako su provereni ali da kazemo da imam neki nivo poverenja da me ovi majstori ne bi za*bali.

Da li je stvarno sledeci korak da skidam sve 4 i "proveravam" na bosh stolu, koliko sam upucen na ovom modelu su simens/kontinental dizne koje prema iskustvima clanova sa foruma predstavljaju skupu zabavu pa bih da eliminisem druge potencijalne krivce za ove greske, (iako mozda samo potajno zelim da zavaram sebe da nije to). Izvinjavam se na zidu teksta, ali mozda jos nekome bude znacilo.

wcyber

probao da odes u ovlasceni servis na original dijagnostiku?

skocnizglob

Nisam jos uvek, mada smatram da bi trebalo da se nakaci na clip, svakako bi mi to bio jedan od sledecih koraka. Koliko sam citao na drugim temama, barem u BG-u su pomesana misljenja za ovlascene servise (Savu, Hit i slicno) ali cenim da je to odluka na nivou od vise zla biraj manje.

Takodje dodatni detalj koji nisam naveo juce a to je da su parametri korekcije za 3 dizne izmedju 1,0 i 1,1 dok je za "cetvrtu" koja je zamenjena ta vrednost oko 0,9. Koliko sam razumeo majstore i druge clanove te vrednosti bi trebalo da su u granicama normale, s obzirom da su ljudi ovde kacili da su greske krenule da izlaze tek sa vrednostima oko +-3. Uspeli su nekako na kraju da obrisu greske tako da je za sada opet "mirno", njihov predlog je da dok ne krenu da se manifestuju ozbljiniji problemi sa vucom i paljenjem da "ne cackam mecku" i da teram tako, sto je meni malo sumanuto jer zasto bih morao da cekam da se dodatno pokvari auto ako mogu preventivno da resim problem u korenu i da ne dodje uopste do toga.

Trenutno cu samo da se pomolim da ce novi filteri i gorivo da ga opasulje malo i da se nece vise "narandzastiti". Izvinjavam se ako je offtopic ali meni je tesko poverovati da je servisni interval za ovaj auto 30kkm ili dve godine, deluje mi za nase uslove da je to previse, ja koliko vidim po servisnoj knjizi servis je radjen na nekih 13 do 15 hiljada, ili jednom godisnje otprilike, sto mi ima znacajno vise smisla, ali opet to su sad price da li smo mi pametniji od fabrike i slicno. Ne bih da sirim temu previse al svakako mi je bilo neobicno kad su mi majstori rekli da pre 20 hiljada je bacanje para, pa mi sad nije jasno ko tu koga... :bat: :290:

alexsasa

Mali servis jednom godisnje ili na predjenih 10kkm. Ja se toga drzim.

Sent from my iPhone using Tapatalk