Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
C

Reparacija navoja u glavi motora (Megan 1 ph2 1.6 16V)

Započeo Cat, 27.12.2012. - 11:15

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Cat

Problem: navoji u glavi motora u koji ulazi vijak koji drži bobine (na 4. i 3. cilindru) su propali. Slučajno sam primetio da je jedna bobina labava, pa sam utvrdio da navoj jedva da drži. Prilikom zamene svećica (pre godinu dana), majstor mi je skrenuo pažnju na to, i tom prilikom je ureznicom "pročistio" navoj da "drži". Pošto nisam imao problema sa bobinama i svećicama, nisam imao razloga da proveravam.
To su ovi vijci (zahvaljujem Cherokee-ju na dobroj temi):
http://www.renaultforumserbia.com/index.php?topic=5172.0
Auto do duše, trenutno normalno radi, ali dve bobine ne stoje čvrsto. Sada me zanima kako to da popravim, ako je moguće u "kućnoj radinosti". Ne bih nipošto da skidam glavu motora (normalno), pa bih to uradio na licu mesta.
Nešto ovako mi je palo na pamet:
http://www.youtube.com/watch?v=RFYa6sjhh_E
ali nisam uspeo da nađem te HeliCoil uloške ovde kod nas, u Srbiji. Ako neko ima informaciju gde ima da se kupi i koliko košta, neka mi bez snebivanja prosledi.
Naravno, sve ostale ideje su dobrodošle  :yes: (lepkovi, tečni metal i sl.)

Saćipko

Ja bih proba nesto prostije prvo. Ima ona traka sto se koristi kod vodovodnih cevi, umesto kucine. Tu ne trpi neku silu, tako da bi trebalo da posluzi. Ima i ono, kao, plastelin, sto se reklamiralo na pinku. Lepak, kao cement kad se osusi. Nabijes u rupu i stavis manji sraf. Ovaj, je valjda od 8mm, ti stavi recimo, od 6mm...
Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

Cat

Mislio sam i o tome. Ja bih ipak hteo da budem siguran da ću upotrebiti nešto što:
1) trpi visoku temperaturu
2) predstavlja trajnije rešenje

Saćipko

Nista, onda razbusivanje i novi navoj. Mesto nije nezgodno, tako da,...
Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

mire

Ja bih upotrebio teflon traku, bez problema.

Acrylic PTFE Tape - highly persistent adhesion at room temperature; able to withstand intermittent temperatures between --73° and 135°C.
    Silicone PTFE Tape - adheres readily to heated surfaces, repositionable without residue and is able to tolerate constant ambient temperatures from -73° and 260°C.

slavko_bgd

-Navoj vijka za fiksiranje bobine je M6x1.Otvor za prolaz vijka u telu bobine je fi 6,5mm, drugim rečima ne može da se koristi vijak većeg nazivnog prečnika od originalnog;
- jedino što (možda) može da donekle završi posao jeste nalivanje tečnog metala (2-komponentna epoxy smola) i ponovno urezivanje navoja nakon sušenja. U najboljem slučaju, navoj će omogućiti lagano stezanje bobine nakon postavljanja na svećicu i sprečiti njeno pomeranje
-teflon traka može da se namota oko bobine, u kanal za o-ring (ako nema o-ringa) i da se na taj način dodatno učvrsti u otvoru svećice. Ako postoji o-ring - ne stavljati teflon-traku...
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

tehnolodzy

Postojeci navoj razvrti burgijom Ø6mm, a zatim urezi naredni veci ureznicom M7x1mm.
Moraces da kupis i 4 nova vijka M7x1mm.
Otvor za prolaz vijka u telu bobine prosiri burgijom Ø7.5mm.
Evo ti tabela za urezivanje navoja.  :hey1:

[/

zoki_ns

Kod mene su inace otisla tri komada, sada kad sam bio na pregledu auta rekose da za Master group u Novom Sadu to usluzno urezivanje novog navoja radi neka firma, cije sam ja ime na zalost zaboravio, kad ne zapisah odmah, posle sam se bas iznervirao

LeGauchiste

urezi novi navoj veci i stavi veci saraf, ako mjesto nije nezgodno, tj da oslabi nesto okolo. sve ostalo sto probas je pi#darija nepouzdana  :smoke:

Cat

Zahvaljujem svima na odgovorima. I ja sam najbliži rešenju da razbušim i urežem navoj većeg prečnika, kako je tehnolodzy predložio. Samo da pronađem materijal i alat. Probaću u međuvremenu da primenim (privremeno) rešenje sa teflon trakom. A žica (HeliCoil) za reparaciju navoja - ništa. Niko nema iskustva?
Inače ovo rešenje sa većim navojem podrazumeva i razbušivanje rupa u bobini (delu koji je nosi), tako da malo komplikuje zamenu iste.
Edit:
ta Silicone PTFE Tape mi deluje jako interesantno - videću da li mogu da pronađem.

BorisS