Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Renault 18

Započeo Click, 28.03.2008. - 16:23

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Click

Renault 18 (projekt 134) je prvi Renault-ov automobil nastao sa idejom da bude svetski auto (worldcar). Razvijen je za 18 meseci, te otuda i nosi ime. Nasledio je R 12, koji je ipak ostao u proizvodnji do 1980. godine.
Prvi model osamnaestice je izasao iz fabrike u Flins-u dalekog decembra 1977 godine, da bi na Salonu u Zenevi 1978.godine bio prikazan kao svetska premijera.
Na pocetku proizvodnje R 18 je ponudjen kao limuzina, sa nivoima opreme TL, GTL, TS i GTS.
TL oprema je podrazumevala najosnovnije stvari, cetvorocilindricni Cleon motor od 1397 ccm, sa 64 ks, koji je razvijen iz motora od 1289 ccm iz Renaulta 12. GTL verzija je imala motor od 1647 ccm, sa 73 KS, dok su TS i GTS varijanta delile podjednako snazan motor od 1647 ccm sa 96 ks (dvogrli karburator). GTS je imao petostepeni menjac i mogao je opciono biti opremljen trostepenim automatikom.
Karavan (estate) varijanta se pojavila nakon godinu dana, tacnije marta 1979. godine. Pokretali su je identicni motori, imao je u pocetku samo dva nivoa opreme, TL i TS. Zadnja osovina je bila nesto izmenjena i vukla je korene iz vecih modela, Renaulta 20 i 30.

Ono po cemu je ovaj model ostao zapamcen je svakako cinjenica da je prvi auto u svojoj klasi koji je imao tako mali motor (1.4L) i takodje, prvi auto opet u svojoj klasi koji je imao tri rupe na tocku, sto je faceliftom (Typ2 kako su nekad zvali) izmenjeno.
Sa navedenim faceliftom promenjeno je mnogo toga, tako da je osamnaestica dobila negativan nagib tockova napred (kao u F1, samo manjeg stepena), izmenjenu unutrasnjost (preuzetu iz modela Fuego), bele migavce napred, druge boje itd.

faza 1 ili typ 1

faza 2 ili typ2

break ili karavan ili estate

I ono sto je posebno zanimljivo, i nazalost vecina ljudi ne zna, postojao je R 18 u karavan varijanti sa pogonom 4x4. Najvise ih je prodato u Austriji i Svajcarskoj, gde se jos uvek mogu videti u zabacenijim i sneznim krajevima. Motor je bio od 1647ccm.

i jos jedna

i jedan od poslednjih serija Deauville - specijalna edicija, 1986 godiste

U proizvodnji su jos bili i turbo model, uvede 1981. godine, sa 1580 ccm i 110 ks, a nesto kasnije i celih 125. :hail: Interesantno da je turbo proizveden i kao karavan :too:

Instrument tabla Ph1 ili Typ1

Ph2 ili Typ2

i najzad Turbo

U pogledu dizel motora, ni tu Renault nije prepustio nista slucaju. Posojali su dva nivoa opreme TD i GTD, motor je imao 2068 ccm, sa 64 ks. Turbo dizel je izasao 1985 i imao je iz istog motora 88ks. Ugradjivan je u limuzinu i break.
U jesen 1983 godine izlazi GTX model, koji zamenjuje GTS. GTX ima 1995 ccm i 104 ks.
Prodaja u Evropi je prestala 1986.godine, kada se pojavio naslednik R 21. Ipak, u Francuskoj je nastavljena proizvodnja do 1989 godine samo varijante od dva litra za izvoz van Evrope. Navedena varijanta je imala bogatu opremu, izmedju ostalog i board coomputer. Proizvodnja u Argentini i Urugvaju je nastavljena do 1994. godine, te su ovi automobili jos uvek popularni u ovim zemljama na trzistu polovnjaka. Zanimljivo je de je R 18 u nekoliko navrata (samo 16 puta) bio nacionalni sampion Argentine u rallye-ju do 2000 ccm, cak ga je vozio i sin tada aktuelnog argentninskog premijera. Poslednji put je osvojio sampionsku titulu ne tako daleke 2000. godine, sto je postovanja vredan rezultat za sasiju staru tada 22 godine.

Eto, nadam se da sam svojim tekstom dao minimalni doprinos da se ovaj pomalo zaboravljeni auto, a meni jako drag, priblizi malo sirem krugu ljudi. Ja samo na kraju mogu da kazem: R 18 - HVALA TI!  :hail: :respect:

Alhemičar

Stvarno postovanja vredan automobil!   :hail:  Sa zadovoljstvom sam citao sve sto je ovde napisano.Moj utisak jeste da su mu motori bili izuzetno moderni za to vreme,a mnogi od njih se ni danas ne bi postideli kao npr. turbo dizel 2.0 sa 88ks.Posebno mi je intersantna karav verzija koju ovde po prvi put premijerno vidim   :laugh: !Jednom sam imao priliku da se vozim u R18-ci,vozio sam se od Novog Sada do Beograda,ali sam tada bio 7 razred osnovne skole tako da se malo toga secam!   :wavey:
Mislim da moj auto ima jos nesto osim dobrog izgleda.

Click

Evo jednog primerka koji je ucestvovao na Pariz Dakar Rallye-ju davne 1983 godine, V 6 motor, vozaci braca Marreau :celb1:

Click

I u pogledu izdrzljivosti ovaj model se pokazao dobri. Tako je najveca zabelezena kilometraza sa originalnim motorom, bez otvaranja zabelezena kod modela R 18 GTD typ 2, vlasnika H Bunisset-a - 698.000 km. Kod benzinaca to je motor 1.4 sa zabelezenom kilometrazom od 585.113km vlasnika D.Mirandae iz 1981. godine.

izvor: http://ptikem.free.fr/endurance.htm

Alhemičar

Covece!   :hail:  Ako moj sadasnji motor bude presao bar pola kilometraze ovog benzinca iz R18-ce..znaci bar 290.000km bez otvaranja,ja cu biti prezadovoljan!   :too: 
Mislim da moj auto ima jos nesto osim dobrog izgleda.

Click

Potpisujem da ce preci, pogotovo kod tebe :yes:
P.S. Turbodizel od dve litre se pojavio prvo u Renault-u 30 1980 godine, pa je kasnije prebacen u 18-icu. 

danijelzg

Lijep auto. Sjedio sam u jednom karavanu sto je na prodaju,za sitne pare(300€) i razmisljao si da li da ga uzmem. Trebalo bi mi jos 1000€ bar da ga sredim  :??: (lakiranje,registracija) pa sam nekako odustao od te ideje. 1.6 motor je unutra.
Kakvima su se pokazali 1.6 benzinci?

Pricao mi je jedan od frenda stari koji je kupovao R18 razbijene pa ih slagao(od njega i je taj R18 karavan) da R18 ima prilicno zastarjelo rjeseno to da motor nosi karoserija. Tako nesto,click znas ti ista i o tome?

Click

Kako mislis da karoserija nosi motor? :nezna: Nema sasiju, tj ima samonosecu karoseriju, ima dva gumena nosaca sa strane koja se oslanjaju na polusasiju (ili gredu, kako ti odgovara). Hajd' malo detaljnije..
1.6 benzinac se dobro pokazao, imao je vise snage nego 1.4, ali je na nasim prostorima bio nesto redji.

danijelzg

Kad se vidim s ovim pitat cu ga bas,da mi to malo detaljnije objasni.

Exception®

Nemam šta da nadodam na teks kolege clicka, osim živeo R18 :hail:. Imam i ja svoje razloge zašto volim ovaj model ;)

Evo još malo fotki :)

RENAULT 18 TL TYPE 2 (1984)

RENAULT 18 GTD 4X4 WAGON (1982)

RENAULT 18 GTL (1978)

RENAULT 18 TL WAGON (1979)

RENAULT 18 TURBO (1982)

ΕΛΛΑΣ

Click

Jedan karavan 4x4 u akciji

Boki

Ovo za karavana 4*4nisam znao....
Strasan auto,posebno mi se svidja ova phase 2 verzija :yeah:
Nisu sale za umove male

Dule

Citat: Clioman poslato 28.03.2008. - 17:05
Covece!   :hail:  Ako moj sadasnji motor bude presao bar pola kilometraze ovog benzinca iz R18-ce..znaci bar 290.000km bez otvaranja,ja cu biti prezadovoljan!   :too: 

Ako kod tebe ne prijedje nece nigdje.  :write:

Click

Slike prototipa

Renaut je i onda mislio na bezbednost

Secam se da su ga hvalili u katalogu kako ima specijalno dizajniranu celiju za prezivljavanje (shodno tadasnjim standardima). Imam i originalne kataloge i postavicu slike cim nabavim neki valjani scanner.

Click