Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Mali servis

Započeo Alhemičar, 29.03.2008. - 00:03

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

SasaLaguna95

Imaš na Comma sajtu sve podatke koliko ulja i ostalih tečnosti ide u odredjen auto i motor..
My car = My rules !

marko012po

Citat: 3oka poslato 10.12.2024. - 22:26
Pozdrav ekipa. Na internetu nalazim da je količina ulja u k9k motoru 4,6 litara medjutim prije par dana u ovlaštenom servisu Renoa u Banjaluci radim mali servis i na računu se nalazi podatak o 5,9 litara potrošenog ulja.
Koliko stvarno k9k ima u sebi ulja i koliko je potrebno ulja za zamjenu prilikom malog servisa? Da li je moguće da su ovoliko bahati i bezobrazni pa da kradu i na ulju... ili je stvarno potrebno 5,9 litara ulja iz nekog razloga prilikom malog servisa...
Još jedan predlog, pogledaj ovde za tačan model: totalenergies.rs/sr/lub-savetnik

Sent from my 22101316UG using Tapatalk

mire

Pozdrav @3oka. Dobrodošao/la na forum.

Pre nego što se uključiš u diskusije, potrebno je da pročitaš pravila, popuniš sve podatke u profilu (lokacija, rođendan) i da se predstaviš u temi za nove članove.

Nakon toga ćeš dobiti pun pristup forumu.

slavko_bgd

@3oka:

Ako sumnjaš da su toliko bahati i bezobrazni i da kradu na ulju, idi odmah u servis gde si platio uslugu i uloži žalbu.
Jer 1,3 litra razlike između računa i podataka na internetu uopšte nije malo.
Da je moj slučaj, ja bih reklamirao i zahtevao da predamnom izmere čistu kantu za ulje, u tu kantu ispuste svo ulje iz motora i onda izmere i kantu i ulje.
Masa ulja je razlika izmerene mase kante sa uljem i mase prazne kante.
Zapremina ulja u L je masa / gustina ulja prema datasheet-u.

Ako bi izračunata zapremina ulja bila bliska manjoj vrednosti, pitao bi ih " i šta ćemo sad' ? "
A ako bi izračunata zapremina bila bliska naplaćenoj, pitao bih "šta sam dužan za ovu z@jebanciju? "

Improvizacija je majka svih...sekiracija.

Ivan037

wcyber

da, stari dobri odgovor, sipas dok ne dospes do max na sipci  :pije:

slavko_bgd

To je ok kad sam sebi sipaš.
Ali zamisli da tako sipaš kupcu , tražiš od kupca da plati to ulje što si mu sipao, a kupac ima internet?  :D

wcyber

takoe, cak evo ovaj sa britanskog foruma dobio ulja preko max na sipci  :pije:

dusanmilosevic92

Ja ne znam za vas ali ako neko moze da mi objasni kako se gleda ulje na novim meracima ovim, napriemr na meganu 4 1.5 blue dci bio bih mu zahvalan. I ne nije normalna i obicna sipkica kao na ranijim 1.5dci, i nikada nisam imao problem da procitam i nadjem sistem na bilo kom autu. Na ovom evo nemam pojma 🤣

Sent from my iPhone using Tapatalk

wcyber

u uputstvu nema slike, .. https://gb.e-guide.renault.com/eng/Megane-4/ENGINE-OIL-LEVEL-topping-filling-0

pa kako izgleda sipka sad? oni samo kazu standardno da je izmedju min i max  :pije:

ovako? https://m.media-amazon.com/images/I/411ICTB5WyL._SL1001_.jpg

slavko_bgd

Citat: wcyber poslato 11.12.2024. - 16:04
takoe, cak evo ovaj sa britanskog foruma dobio ulja preko max na sipci  :pije:

Nije ni on siguran šta je video:
"When i came home i check the level of the oil and after many tries i concluded that is 3cm above MAX(not 100% because its too difficult to read the dipstick)."

Citat: dusanmilosevic92 poslato 11.12.2024. - 16:57
Ja ne znam za vas ali ako neko moze da mi objasni kako se gleda ulje na novim meracima ovim, napriemr na meganu 4 1.5 blue dci bio bih mu zahvalan. I ne nije normalna i obicna sipkica kao na ranijim 1.5dci, i nikada nisam imao problem da procitam i nadjem sistem na bilo kom autu. Na ovom evo nemam pojma 🤣

Ako je ista šipka kao kod Clio5 , šipka je na čepu ulivnog grla. Uvek sam merio kad auto odstoji preko noći na ravnom, znači potpuno hladan motor.
Dešavalo mi se da tokom vožnji po gradu nivo ulja bude ohoho iznad MAX i da se nakon odlaska u Sloveniju i povratka sa puta vrati na između MIN-MAX.
Nov auto, potpuno ispravan.  :nezna:

webad

evo kako izgleda kod mene, nije kao na slici sto je poslao @wcyber

na ovim "urezima" su min i max, levo je min desno je max

da li je ovakav i kod tebe @dusanmilosevic92 ?

i kao sto je @slavko_bgd napisao, pa i u svim uputstvima pise, meri se kada je hladan motor i kada odstoji, ali na ravnom. ja to praktikujem ujutru pre prvog paljenja kada je mirovao celu noc, retko kad kasnije tokom dana jer se desava da ne skupi ni par sati odmora

wcyber

jako se lako razmaze ulje po sipci dok se izvlaci napolje.. tako da treba nekad i par puta, dobro obrisati celu sipku pa opet jbg

3oka

Citat: slavko_bgd poslato 11.12.2024. - 14:07
@3oka:

Ako sumnjaš da su toliko bahati i bezobrazni i da kradu na ulju, idi odmah u servis gde si platio uslugu i uloži žalbu.
Jer 1,3 litra razlike između računa i podataka na internetu uopšte nije malo.
Da je moj slučaj, ja bih reklamirao i zahtevao da predamnom izmere čistu kantu za ulje, u tu kantu ispuste svo ulje iz motora i onda izmere i kantu i ulje.
Masa ulja je razlika izmerene mase kante sa uljem i mase prazne kante.
Zapremina ulja u L je masa / gustina ulja prema datasheet-u.

Ako bi izračunata zapremina ulja bila bliska manjoj vrednosti, pitao bi ih " i šta ćemo sad' ? "
A ako bi izračunata zapremina bila bliska naplaćenoj, pitao bih "šta sam dužan za ovu z@jebanciju? "
Ocigledno ovde samo zajebancija, nema nijednog servisera da da logican odgovor. Prije Renova vozih Skodilake dugo godina, nije bilo ovakvih situacija. Nije do litre i po ulja vec do principa. U sustini me boli briga jer je Renov sluzbeni i poslije isteka lizinga ostaje njima... Ako su ga prepunili sebi su ga prepunili, ako su ukrali litar i po ulja alal im bilo ;)

slavko_bgd

Da, nije te briga ali odmah su bahati i bezobrazni.

Ovo što sam ti napisao je inače deo standardne metode za proveru mase/zapremine ulja u motoru, bilo da se stranka žali ili da je reč o dijagnostičkom postupku.

Ako su ga prepunili - tebi su ga prepunili. A sigurno nisu, jer bi do sada već imao ozbiljnih problema.
To da je danas bilo koji odlično plaćen mehaničar u bilo kom ovlašćenom servisu spao na to da ga neko proziva za litar i po ulja - ne verujem. Ako je reč o kleptomaniji to ne mogu da komentarišem, isto kao ni paranoju i predrasude sa suprotne strane. Ono što sigurno znam je da ti ljudi čuvaju svoje poslove i naročito se čuvaju od grešaka u radu jer ih greške mogu mnogo skupo koštati.

Ako je bilo kom servisu koji zarađuje neto ogroman novac stalo do toga da ti sipa manje a naplati više ulja - to ne mogu da razumem ali mogu da prihvatim da se može desiti.  Zato imaš pouku u prethodnom postu kako da postupiš. Ali budi spreman na to da platiš ako nisi u pravu. Jer princip važi obostrano.

Ono što treba da znaš je da nisu svi K9K motori isti i da samim tim ni prosečna zapremina motornog ulja nije ista.

I da, zamoliću te i ja da popuniš svoj profil do kraja ( lokacija i datum rođenja) i da dobiješ punopravan status.