Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Mali servis

Započeo Alhemičar, 29.03.2008. - 00:03

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

wcyber

apsolutno se slazem, i ja bi voleo da imam vremena i prostora da to sve ceprkam po autu .. ali isto nosi i dozu rizika da nesto zeznem na autu koji mi treba svakodnevno..

lako je banalizovati da se daje 50 eura na odvrtanje i zavrtanje par srafova, ali i to moze pogresno da se uradi i da izleti filter ulja .. koliko god jednostavno delovalo nekome ko vec odavno zna sta radi

tih ~50 eura ili koliko god vec bilo, ide na znanje, alat, vreme, prostor itd itd itd .. a ne na jedan sraf gore dole.. u krajnjem slucaju, kako bi trebalo, i na pravilno odlaganje automobilskog otpada posle servisa

milan_k

Slazem se donekle, preskupo je to za jednu najosnovniju stavku kod posedovanja automobila. Mali servis ipak treba da kosta manje (ruke).
Ne slazem se da kod izletanja filtera. Ko ne ume da potrefi lozu navoja ne treba ni da se hvata za taj posao, i zao mi je sto ga preplacuje u servisu.

Evo recimo, odvezao sam auto na kontrolu u servis, i rekli su sve je super osim prednjih kocnica, hitno da se menja.
Ja svesno rekeo menjajte sve, nisam pitao za cenu, to su mi saopstili kada sam dosao da preuzmem auto i nisam filozofirao, na to sam bio spreman, tu sam platio i znanje, i posedovanje alata, dizalice, prostora i tu mi nije bilo krivo sto sam platio 50% vise po disku, isto tako i za plocice. 150 Evra je bio racun.

Sa kocnicama necu sada sam da se zezam, iako imam iskustva.
Za takve popravke rado cu da platim, i nije mi zao ni sto mi naplate dva prska Brake cleaner-a i to uredno stave na racun!
Ali 50 evra za zamenu ulja je po mom misljenju žestoko šišanje.

I da, ulje odlazem po pravilu, ne prosipam ga, dam ga komsiji koji ima servis i obavezu da po propisu odlaze.

alexsasa

Mislim da ce to ulje da se odlozi na isti nacin kao da si ga sam prosuo negde, na zalost.

Sent from my iPhone using Tapatalk

wcyber

iz mog dugogodisnjeg iskustva, i najjednostavnija stvar moze vrlo lako da se zasre.. cak i menjanje sijalice deluje jednostavno, pa na kraju ljudi stave naopacke, ne stave u leziste, ispipaju, izgrebu, potrose pola sata, sat i td..

na kraju, onaj ko ustedi 50 eura na servisu, platice to negde drugde gde neko drugi nece morati, itd..

kao sto rekoh, ko moze, zna i ume i voli, i treba sam da uradi..   a koliko nesto moze jeftinije da bude, opet kazem, ne mogu da procenim bez detaljnih knjiga vodjenja tog servisa

SasaLaguna95

Kod mene u gradu,  mali servis 15e max 20e kod nekih majstora...
I to je cijena da li donio svoje dijelove ili majstor nabavio.. isto je

Ja svakako sam radim pa mi svejedno  :zubo:
My car = My rules !

mire

Citat: slavko_bgd poslato 15.12.2024. - 11:53
U slučaju Renault brenda, jedna od činjenica o kojoj se nigde ne govori je garancija na koroziju od 12 godina a koja se u slučaju pojave korozije može ostvariti samo ako je servisna istorija evidentirana od strane ovlašćene servisne mreže i u okviru programa održavanja. Isto važi i za havarijske popravke: popravka van ovlašćene mreže povlači gubitak garancijskih prava u vezi sa pojavom korozije karoserije.

Ovo zapravo nije tačno. U pitanju je čist pokušaj obmane potrošača.

Garancija na koroziju ne može da se uslovi malim servisom. Isto tako garancija na motor ne može da se uslovi (ne)ugradnjom alarma ili npr. mehaničke zaštite. Popravka limarije van ovlašćenog servisa takođe ne može da utiče na garanciju na delove koji tom popravkom nisu obuhvaćeni. Na kraju krajeva, čak ni ovlašćeni servisi ne rade limarijske popravke sami, a čak ni po fabričkim procedurama. Velika većina "tera" automobile kod raznih privatnika.

Čak ni garancija na motor ne može da bude uslovljena održavanjem (tj redovnim servisom) motora u ovlašćenom servisu. U slučaju kvara morali bi da dokažu da je u servisiranju korišćeno npr. ulje koje nije propisano.

Ako neče sami da postupe tako, ima ko može da ih natera. Ne dajte da vas trgovci obmanjuju.

Da li znate da su međunarodni sudovi presudili da proizvođač ne sme da zabrani otvaranje elekronskih uređaja i da zbog otvaranja prekine garanti rok?

nikouro

@mire - potpuno se slazem sa komentarom.
Nazalost, previse njih pokusava da nam uskrati pravo na reklamaciju. Pocev od losih delova, neadekvatne ugradnje ili popravke. Lov u magli. Jedna se strana maltene dogovorila oko uslova kakvu ce uslugu pruziti i pod kojim uslovima, a druga strana, u ne znanju ili uplasena, prihvatila uslove prve strane. Pokusajte da zatrazite pisanim putem da vam odgovore kada je rec o garanciji delova, rada.
A ovo oko malog servisa. Ako bas, bas nista ne znas, prva zamena ulja i filtera bice teska. Druga laksa. Trecu ako savladas bez problema i odradis mali servis, ne vidim razloga sto ne bi neko nastavio i na nekim drugim projektima. A ako vidis da ti ne ide od ruke ni posle dve zamene ... tu je uvek neko od majstora ko ume

mire

Tako je. U suštini, ako nemaš baš nikakvog smisla oko automobila bolje da sam ni ne počinješ.
Ako imaš, snaći ćeš se za mali servis. Ja sam ga prvi put radio 1993. godine na golfu I 1.1, kada nije bilo ni youtube ni interneta. Navezao auto na neki improvizovan kanal (da, ako neko računa godine - nisam imao dozvolu), odšrafio čep na karteru (i zalio se uljem), filter skinuo tako što sam ga probio šrafcigerom i okrenuo...

U današnje vreme kad možeš da nađeš razna video uputstva za sve živo, a čujem da je počelo i izdavanje radionica sa dizalicom na sat - nikakav problem za onoga ko želi to sam da uradi.

Na nekim automobilima treba voditi računa jer postoje posebne procedure za neke servisne intervencije i može da se zabrlja, ali to su uglavnom skuplji automobili velike snage motora. Vlasnici takvih automobila uglavnom ne rade sami, a ako rade onda i znaju šta rade.

slavko_bgd

Citat: mire poslato 17.12.2024. - 09:45
Ovo zapravo nije tačno. U pitanju je čist pokušaj obmane potrošača.

Ja bih kao potrošač jako voleo da si u pravu, i naročito bih voleo da saznam za neki pozitivan primer iz prakse u korist kupca/potrošača. 
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

dusanmilosevic92

Ma gluposti, paz da nece neko da ti prizna garanciju na motor ili limariju ako je neko van ovlascene mreze radio bilo sta. Limariju je dovoljno da neko losije uradi i da krene korozija pa posle Renault kriv? Ili isto tako za bilo sta vezano za auto. Zato i postoje 'ucene' . Nece proizvodjac da odgovara ni za sta sto nije radio neko ko je dobio njihovu licencu da radi bas to. Isto tako gore je napisano da ni ovlasceni ne radi limariju nego idu kod nekoga, pa sta mene u sustini briga ko je radi, bitno je da si kljuceve u ruke dao ovlascenom i njegov pecat stoji iza tih radova, sto dalje implicira da imas pravo na zalbu i garanciju.

Sent from my iPhone using Tapatalk

mire

Citat: slavko_bgd poslato 17.12.2024. - 14:56
Ja bih kao potrošač jako voleo da si u pravu, i naročito bih voleo da saznam za neki pozitivan primer iz prakse u korist kupca/potrošača. 

Pa evo, znam mog drugara koji je načukao sandero i nije hteo da ga popravlja u ovlašćenom jer su tražili isto para kao da je lambo u pitanju. Popravio ga je sam (kod random majstora) i nikad im nije rekao. Imao je posle neku intervenciju u garanciji, ne sećam se više šta... čini mi se nešto oko menjača, ili poluosovine, tako nešto i niko mu ništa nije rekao.

Većina male servise radi kod ovlašćenih tako da nemam konkretan primer. Ovo što sam napisao podrazumeva da ćeš verovatno morati da pretiš tužbom jer su bahati, ali svakako - zakon nije na njihovoj strani.

slavko_bgd

To nije situacija koju sam ja opisao i za koju si napisao da nisam u pravu. Vrati se malo unazad pa pročitaj pažljivo.

Interes servisa je da naplati posao o trošku garancije i da ima zadovoljnu stranku. Zato ga niko ništa nije pitao.
Čak i u slučaju audita/revizije, nikome neće pasti na pamet da pita da možda auto koji pritom nije na licu mesta nije bio udaren pa popravljan neovlašćeno.

Sve dok kupac konkretno te Dačije ima uredno evidenirane obavezne servise bezbedan je 6 godina po pitanju korozije.

Voleo bih da neko sa novim ali neredovno ili neovlašćeno održavanim vozilom da ode u bilo koji ovlašćeni servis u Srbiji i da nešto traži o trošku garancije, pa da javi šta je uradio, sa nadom da su prihatili popravku o trošku trgovca ili proizvođača i da to nije goodwill. 
To bi bio dokaz da je zakon na našoj strani, na strani nas kupaca/vlasnika vozila.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

mire

Slavko, prvo nisam napisao da nisi u pravu, a takođe ni ne vidim da smo isto napisali.

TI si napisao da je "činjenica" da se gume prava iz garancije u određenim okolnostima. Ja sam napisao da je to obmana potrošača, ne u smislu da ti nekoga obmanjuješ, nego da to čine mreže ovlašćenih servisa.

Takođe sam objasnio zašto to nije činjenica.

U pravu si da ono što sam ja dao kao primer nema direktne veze sa tvojim postom. Međutim, jednostavno pitanje je - a kako će ovlašćeni servis da zna da je automobil limarijski popravljan van njihove mreže? Da li stvarno mislite da oni to smeju da tvrde? Na žalost, vrlo često se dešava da su novi automobili oštećeni u fabrici, na placevima, u transportu. Mislim da sam ovde svojevremeno pisao o prodaji oštećenih automobila od strane jednog velikog uvoznika koji sada više ne postoji. Svesno su kupili nove, ali oštećene automobile sa lagera, popravili ih ovde i prodavali kao nove.

I šta ako kupac takvog auta (a ima ih sporadično verovatno kod svih, bukvalno) dođe sa relkamacijom na koroziju?

Ap0calypto

Proverio sam bas filter vazduha na P107, stavljen Blueprint, neka kao podgrupa Bilstein. Nikad cuo za te filtere, ali sobzirom da je auto za godinu dana presao 3800km, bice dobri.

Izmerio ulje posle nekih 9200km pređenih na 2.0hdi, Total je sipan poslednji put, necu dolivati do malog servisa

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

wcyber

ovo je odlicno za 9700km  :pije: