Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Mali servis

Započeo Alhemičar, 29.03.2008. - 00:03

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

slavko_bgd

@mire:

- transportna oštećenja su normalna pojava i vozila oštećena u transportu se popravljaju pre isporuke kupcima
- svaki automobil koji se karoserijski popravlja pre isporuke se evidentira, iz razloga što svaku popravku prati faktura;
- kupac vozila koji bi došao sa reklamacijom na koroziju ili boju ne bi bio oštećen, iako prilikom kupovine nije imao pravo na sniženje cene i samim tim nije morao znati da je vozilo bilo popravljano (oštećenje class A) .
- Kada je classB , kupci znaju da je vozilo popravljano, nema garancije (ili je znatno kraća) na boju/koroziju i cena je snižena. Isto važi i za npr vozila koja su bila poplavljena pa popravljana.
- ClassC je otpis vozila zbog oštećenja koja se ne popravljaju bilo iz tehničkih bilo iz ekonomskih razloga.

Taj koji je popravljao oštećena vozila kao nova, ako su oštećenja bila ClassA, to je sasvim legitimno radio.
Ako je kao nova prodavao vozila oštećenja B ili ne daj Bože C - to je tema za pravosuđe.

- postoje alati za merenje parametara karoserije i zna se sa kojim vrednostima vozilo izlazi iz proizvodnje, čak i kada je dorađivano u toku proizvodnje. Svako odstupanje tih parametara znači da je popravka rađena naknadno. Naknadna popravka koja nije nigde evidentirana smatra se neovlašćenom. Servisi i te kako znaju i imaju čime da provere da li je nešto na vozilu karoserijski popravljano. I ako je regularno popravljano - kada i gde.

Pitanja:

1. da li smem da ne odradim servisiranje svog automobila tokom važenja garancije/saobraznosti kada je jedan od dva uslova navršen i da se pozivam na garanciju ( saobraznost u prve dve godine koliko propisuje ZZP) na ceo proizvod odn ceo automobil?

2. da li bilo koje vozilo kupljeno u Srbiji za koje je važeća saobraznost/garancija mora biti održavano isključivo u ovlašćenoj servisnoj mreži datog brenda/proizvođača/distributera/uvoznika?

Pretpostavka:

imam novi auto kupljen u Srbiji, koji ne održavam po Programu održavanja ili ga ne održavam u ovlašćenoj servisnoj mreži.
Pre isteka zakonskog roka za saobraznost, dakle između 6-og i 24-tog meseca od datuma kupovine,  pokvari se na primer "puška" upravljača.
Izjavim reklamaciju u skladu sa zakonom i sa  zahtevom da se izvrši popravka. 
Reklamacija je uredno zavedena i dobio sam dokument koji to potvrđuje.

Nakon toga, u zakonskom roku dobjem odgovor da mi je reklamacija uvažena ali da je popravka o trošku Proizvođača odbijena po osnovu neodržavanja vozila po Programu održavanja.

Da li je servis/distributer/proizvođač u tom slučaju u pravnom riziku ako me odbije po osnovu nepoštovanja programa održavanja, iako taj deo/podsklop ne podleže nikakvom održavanju i jeste uzrok nesaobraznosti proizvoda?

Improvizacija je majka svih...sekiracija.

mire

Nemam nikakvu dilemu da je distributer/prodavac u pravnom riziku ako odbije popravku po osnovu nepoštovanja programa održavanja. Pitanje je samo koliko bi dokazivanje trajalo u Srbiji, npr.

Veliko je pitanje i šta je zapravo neodržavanje, kao što si i sam primetio. Nije isto ako je auto potpuno neodržavan (npr. nije zamenjeno ulje nikada) i ako vlasnik ima uredne dokaze (račune) o servisiranju van mreže ovlašćenih servisa.

Šta bi bilo u situaciji kao što si opisao, ali da je kvar npr na termostatu, ili je otkazala jedna bobina, ili injektor?

Šta ako se okrenuo ležaj na radilici, a na autu je uredno promenjeno ulje i sipano kvalitetnije od onog koje koristi ovlašćeni servis, a svakako u okviru specifikacije koju proizvopđač zahteva i za to postoje uredni dokazi?

Iskreno, moj izbor je da ne kupim nov auto da ne bih ostavio prostor da me neko pravi budalom. Na stranu što ne prelazim mnogo km godišnje i smatram da mi je kupovina polovnjaka pametnija.

PS: Oštećenja o kojima pričam su bila veoma ozbiljna. Video sam fotografije pojedinih automobila pre popravke. Nisam siguran kako se te klase oštećenja dele, ali ono o čemu pričam nisu ogrebotine, nego ozbiljna limarijska oštećenja. Odavno je bilo (mislim bar 15 godina) pa se više ne sećam kako je do njih došlo. Nešto mi je u glavi da je kompozcija sa automobilima iskočila iz šina, ali ne smem da tvrdim.

slavko_bgd

Poštujem tvoj izbor. I ja vozim polovne automobile ali možda ću uskoro kupiti i nov. Ili će kupac biti neko meni blizak i drag, nebitno.
Zato pitam sve ovo što pitam.

Sasvim slučajno pamtim jedan slučaj:
policijsko vozilo, na 60500 i nešto km je izvršen mali servis ali nije izvršen veliki servis kako je tada bilo propisano planom održavanja.
Na 62.300 i nešto km na autoputu je motor prezupčio. Marfi ili  :shit:
Iz PU je stigao zvaničan dopis , parafraziram, da je za havariju motora kriv radnik servisa na prijemu koji vozaču, policijskom službeniku, nije rekao da treba da se radi veliki servis tada kada je vozilo bilo u servisu.
Istina je bila da policajcu koji je došao u servis onaj ko ga je poslao u servis nije naložio da se radi veliki servis, da patrola nije htela da čeka da se to završi i da je na prijemu ugovoreno da se tom prilikom uradi radi samo mali servis i da što pre dovezu auto da se radi veliki servis. Dokaz je bio potpisan radni nalog sa navedenim činjenicama.
Svako ima pravo da 1x pogađa i iz prve pogodi da li im je bila priznata garancija i da li je vozilo kompletno isključeno iz garancije po osnovu nepoštovanja programa održavanja.
Ako neko poznaje zakone  - to je policija. Na stranu to što su jaki i dobro naoružani, "zaj€6ani k'o kratko ćebence" što bi rekao jedan bivši kolega.  :D

Sa druge strane, npr R.Hrvatska koja je članica EU:
imao sam prilike da saznam da nova vozila uopšte ne moraju biti održavana u ovlašćenoj servisnoj mreži da bi "jamstvo" bilo važeće.
Sve dok postoje verodostojne faktura koju izdaju pravna lica registrovana za delatnost popravka/održavanje motornih vozila, iz kojih se nedvosmisleno može utvrditi datum, kilometraža i specifikacija delova/materijala koji su upotrebljeni za obavezno održavanje - niko ne sme da ospori garanciju. Tipični primeri su flotni kupci i pravna lica, koji svoja vozila održavaju u svojim radionicama i čija vozila ne ulaze u ovlašćene servise osim kada prijave kvar i pozovu se na garanciju. Ima neki razlog zašto je u EU tako ali ja to ne znam.
Ovo bi mogao biti deo odgovora zašto za mnoga vozila koja se uvoze iz EU kod nas, kada se proverava servisna istorija, u ICM nema podataka o redovnom održavanju. 

Garancija (ono što nastupa posle isteka roka zakonske saobraznosti od 2 godine) je deo pravnog posla, kupoprodajnog ugovora, u kojem obe strane imaju svoja prava i obaveze. Kupac u toku garantnog roka ima pravo na sve ono što je navedeno u garancijskim uslovima i obavezu da svoje vozilo održava onako kako je ugovoreno. To znači da ako u dokumentaciji predatoj kupcu (po)stoji odredba koja garanciju na koroziju uslovljava redovnim servisnim pregledima u ovlašćenoj mreži a kupac to ne ispoštuje, davalac garancije je može odbiti i ne može mu niko ništa. Ukoliko nisu navedeni nikakvi uslovi, onda je to bezuslovna garancija i razlog odbijanja može biti samo nedvosmisleno jasan i dokazan spoljašnji uticaj van odgovornosti proizvođača.

Svako za sebe odlučuje da li će, kako će i gde će održavati svoje vozilo.
Svaka čast svima koji održavaju i u ovlašćenim i u neovlašćenim servisima i svaka čast svakome ko samostalno održava svoj auto.   

Idemo dalje sa temom, razmenjujemo svoja znanja i iskustva...

:ziveli:

mire

Citat: slavko_bgd poslato 19.12.2024. - 19:00
Sa druge strane, npr R.Hrvatska koja je članica EU:
imao sam prilike da saznam da nova vozila uopšte ne moraju biti održavana u ovlašćenoj servisnoj mreži da bi "jamstvo" bilo važeće.
Sve dok postoje verodostojne faktura koju izdaju pravna lica registrovana za delatnost popravka/održavanje motornih vozila, iz kojih se nedvosmisleno može utvrditi datum, kilometraža i specifikacija delova/materijala koji su upotrebljeni za obavezno održavanje - niko ne sme da ospori garanciju.

Takoe.

A što se policijskog vozila iz tvog primera tiče, treba primetiti da je pored pređenih 60 i nešto hiljada km, to vozilo verovatno na leru radilo još 3 - 4 puta toliko vremena.

slavko_bgd

Poenta priče je da nije bilo izvršeno ono što je bilo obavezno tada kada je bilo obavezno da bude izvršeno zbog čega je odbijena popravka na teret garancije.
Pouka priče je da strana koja ne ispunjava ugovorene obaveze nema ni prava po ugovoru ili snosi posledice zbog neispunjavanja ugovorenih obaveza.
Da je nekom srećom havarija nastala do pređenih 61000km - popravka bi bila završena o trošku garancije ( proizvođača) i svi bi bili zadovoljni. 

Bilo kako bilo, predlažem da ovo ostavimo iza sebe i da idemo dalje u skladu sa temom "Mali servis".

Najviše volim i nastojim kad god je to moguće da mali servis bude odrađen u servisu.
Zakažem u Januaru za Oktobar i to je to :)

alexsasa

https://www.instagram.com/eurobauplus/profilecard/?igsh=Y3RxdHJleGFnMW5s
Ko hoce sam nesto da odradi a nema uslova za to

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ap0calypto

Ja kakav sam izginuo bih pri malom servisu :D

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

zokce

Ja sam letos sam, prinudno, odradio mali servis na parkingu ispred zgrade. Jedino nisam menjao ulje ni filter za ulje. To sam kasnije, u servisu.

nikouro

Citat: alexsasa poslato 23.12.2024. - 10:45
https://www.instagram.com/eurobauplus/profilecard/?igsh=Y3RxdHJleGFnMW5s
Ko hoce sam nesto da odradi a nema uslova za to

Kako ovo funkcionise ??? Koristio neko ???

Ap0calypto

Jedno pitanje, pretpostavljam da mogu sipati ulje novije specifikacije u odnosu na motor. Konkretno u moj ide Acea C2, sipacu mu Acea C3

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

alexsasa

@Nikouro
Mislim da je to u sklopu servisa, odes odradis i platis, imas njihov alat. Ako nesto zeznes ne brini, u servisu si

wcyber

Citat: Ap0calypto poslato 26.12.2024. - 09:55
Jedno pitanje, pretpostavljam da mogu sipati ulje novije specifikacije u odnosu na motor. Konkretno u moj ide Acea C2, sipacu mu Acea C3

nije bas skroz tako jednostavno za sve tipove ulja.. secam se za neke da nisu backward compatible sto bi rekli, ali se ne secam sad za koje

mire

Takoe. Ako treba C2, koristi se C2.

v.marjan81

Ima li neko iskustva sa Tecneco filterima za mali servis. Na nekim engleskim forumima sam pročitao da su korišćeni kao OEM filteri za Renault/Dacia. Ima ih u CIAK i nisu skupi.

Послато са M2101K6G помоћу Тапатока

Ap0calypto

Nikad čuo, pre bih onda uzeo Meca

— Robert Todd Carroll