Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Mali servis

Započeo Alhemičar, 29.03.2008. - 00:03

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

slavko_bgd

Citat: Ap0calypto poslato 26.12.2024. - 09:55
Jedno pitanje, pretpostavljam da mogu sipati ulje novije specifikacije u odnosu na motor. Konkretno u moj ide Acea C2, sipacu mu Acea C3

Sent from my Poco using Tapatalk

Slobodno. Bilo koje iole provereno i kvalitetno sintetičko ulje u gradaciji 5W30 će biti odgovarajuće.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

somi89

Pozdrav ljudi,

pre mozda 2500km je uradjen mali i veliki servis, u pitanju je Megan 4 1.5dci sipali su mi ulje Castrol GTX 5WC30 RN17 c3, posto su to ulje sipali i u ovlascenom servisu. Primetio sam, ali ne mogu da potvrdim  jos uvek da mi je malo nivo ulja opa, moram proveriti danas jos jednom da ga postavim bas na ravnu podlogu. Majstor mi je rekao da dolijem isto to ulje mozda 200ml max i da ispratim samo ponasanje nakon voznje, pa kad se ohladi da proverim jos jednom. Ako moze neko da mi pojasni samo razliku izmedju c3 i c4 grupacije ulja 5w30? Posle ovlascenog servisa kad sam kupio auto, cesto sam proveravao ulje i uvek je bilo na optimumu, cak i nakon duzeg putovanja nakon 10k km. Isto tako majstor mi je predlozio ako i dalje nivo ulja opada da promenimo proizvodjaca, pa ako imate neku toplu preporuku da pogledamo. Auto ima predjenih 102k km aktivan adblue, nikakav feler u radu nisam primetio za sad.

wcyber

to je nikakva, tj. sasvim ocekivana potrosnja ulja

nemoguce je da nista ulja ne potrosi  na 10.000km

somi89

slazem se, ima tu dosta faktora koji mogu uticati svakako, nego me malo zabrinulo kad sam nocas pogledao merac na kolima, ali ja kreten izgleda da sam ostavio auto pod blagim nagibom. Svakako cu proveriti danas kakva je situacija. Ali eto usput da pitam razliku izmedju c3 i c4 tj koje je bolje.

wcyber

koliko vidim, C3 tj. RN17 je standard za Megane 4 1.5 dci AdBlue ..

MK3

Mozda sam mogao i na temu o uljima, ali ipak bolje ovdje posto je vise pitanje tehnicke prirode.
Primjetio sam kada je nivo ulja, mjeren elektronski, na maksimu tj. sve su 000000 /krompiri , a na mjeracu/sipci je na pola, da mi manje curi ulje  sa dekla. Inace je karakteristicno za ove motore 1.2 16v D4F740 jer je deklo pod uglom, magnuto unazad. Nisam mijenjao dihtung jos uvijek jer jer to vise bali, nego sto curi. Mada i kad se zamjeni, opet se pojavi isti problem. Ulje se inace kapilarno siri tako da se i mala kolicina svuda rasiri.
Pitam iz razloga sto sam ulje uvijek dosipao da mi bude  malo ispod maksimuma. Nije to sad neka velika kolicina ulja koju sam dosipao ali je ipak bilo dosta vidljivo slivanje sa zadnje strane motora preko izduvnog dijela gdje je i sagorijevalo pa se osjecao miris, pa sve do kartera na dnu. Je li moguce da pritisak za to malo vise ulja bude veci pa vise i bali? Neznaven, sam sto se tog dijela tice .

Poslato sa Samsung sokoćala

v.marjan81

Imao taj problem sa curenjem ulja na D4F740. Nikad ne prepunjavaj ulje u motor. Proveri račvu sa crevima od iberlaufa, da nije začepilo od emulzije, koja se stvara kondenzatom isparenja ulja. Ako ti začepi, može da ti nabije pritisak u motoru , što nije pametno.  Ako budeš menjao dihtung poklopca ventila, preporučujem da obavezno ispereš poklopac ventila, zato što on ima funkciju PCV ventila. Po meni, da nije tako odrađen sistem oduška motora, bio bi to najbolji motor svih vremena u svojoj klasi.

Послато са M2101K6G помоћу Тапатока

MK3

Hvala za savjet . Kako je sad stanje nakon servisa i koji dihtung je stavljen? Ili mozda moze silikonom da se sredi.

Poslato sa Samsung sokoćala

v.marjan81

Sad je OK. Veruj, ne znam koje proizvođač dihtunga, majstor ga je ugrađivao. Što se tiče silikona, ne znam kako bi išlo, jer poklopac ima neki kao žljeb, gde se uglavljuje. Verovatno može i silikonom, ali to bi neko iskusniji trebao da potvrdi i objasni , kako uraditi.
Zbog dihtunga mi je izbacivalo skoro litar na 1000km, a motor masan k'o dizelaš. Psovao sam inženjere Renault.

Ap0calypto

Najduži mali servis od 23 dana. Ostavljen auto 3.1, preuzet 26.1.
Plan je bio da se uradi samo mali servis, primećeno je da curi ulje na semeringu radilice. To je primeceno pre 2 godine samo sto je sada postalo ozbiljno. Sto znaci da potrosnja ulja koju sam primetio na sipci, je zbog curenja.
Kad je vec trebao menjac dole, onda sam rekao majstoru da proveri i ležajeve. Ustanovljeno da je menjac imao svega 1l.ulja i da je gubio i on pored motora.
Zamenjeni lezajevi na prve 3 brzine,
zamenjeni svi semerinzi na menjacu.
Zamenjen i semering radilice, druk ležaj takođe.
Zamenjena korpa i lamela, idu u kompletu nije moguce samo lamelu zameniti
Uradjen mali servis, sipan Shell Helix ultra
Zamenjeni svi filteri
Novo ulje u menjaču

Sto se menjača, delovi su isti kao za manuelni.

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

v.marjan81

Pitanje u vezi filtera ulja. Kad sam uzimao filtere za mali servis, nisu imali Filtron filter, već samo Champion. Pošto sam izgubio račun, kasnije sam video na netu da košta između 400 i 500 dinara, ne mogu da ga vratim. Nebitno, samo me interesuje da li da ga stavljam ili da ipak uzmem Filtron,Mahle,blueprint.

frenchkey

Citat: slavko_bgd poslato 11.12.2024. - 21:47
Nije ni on siguran šta je video:
"When i came home i check the level of the oil and after many tries i concluded that is 3cm above MAX(not 100% because its too difficult to read the dipstick)."

Ako je ista šipka kao kod Clio5 , šipka je na čepu ulivnog grla. Uvek sam merio kad auto odstoji preko noći na ravnom, znači potpuno hladan motor.
Dešavalo mi se da tokom vožnji po gradu nivo ulja bude ohoho iznad MAX i da se nakon odlaska u Sloveniju i povratka sa puta vrati na između MIN-MAX.
Nov auto, potpuno ispravan.  :nezna:
Pravilno radis. Reno propisuje mjerenje na ravnom, prije prve vožnje tog dana

Poslano sa mog

Ap0calypto

Citat: v.marjan81 poslato 21.02.2025. - 18:42
Pitanje u vezi filtera ulja. Kad sam uzimao filtere za mali servis, nisu imali Filtron filter, već samo Champion. Pošto sam izgubio račun, kasnije sam video na netu da košta između 400 i 500 dinara, ne mogu da ga vratim. Nebitno, samo me interesuje da li da ga stavljam ili da ipak uzmem Filtron,Mahle,blueprint.

Nema razloga da ga menjas. Lično bih stavljao Meca filtere ako mogu da biram. Nista losiji od Purflux

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

Toma67

Pozdrav drugari,

Da li ima ovde nekoga ko vozi Renault Talisman 2019. i mlađe da je radio mali servis i servis EDC menjača?
Interesuje me od prilike koliko ga je to koštalo.

P. S. Motor M9R 200KS
Hvala unapred

webad

Ja imam '19 2.0dci 160ks i mene je mali servis u decembru izašao 17600rsd samo u delovima ("moj" čovek koji mi ne naplaćuje ruke).
U aprilu sam pre toga radio na drugom mestu i tada me izašao 23000rsd (4000 za ruke).

Menjač ću videti kada ću, imam još vremena, još nije prešao 60000 od prethodnog koji je rađen u njegovoj mu domovini francuskoj