Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Mali servis

Započeo Alhemičar, 29.03.2008. - 00:03

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

klijo

Citat: URKE 80 poslato 30.04.2025. - 06:41
I više nego solidno...

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока
Hvala za odgovor,dobro je da znam za ubuduce da ne deru.

Sasa_NS

Mene je za Kadjara sa istim motorom poslednji mali servis kod Stojanova koštao 25.300 dinara, tako da je to baš povoljno. Jedino što su sipali Castrol RN17FE 0W-20.

Na stranu što isti servis u svojoj režiji (u svojoj garaži, na svom kanalu, sa istim uljem) mogu da uradim za 10.000 din (što ću verovatno i da uradim jer u junu auto izlazi iz garancije).

Slavce20

Cuo sam zanimljivu tvrdnju da 1.6 16v motor ima filter za ulje sa i bez ventila,i ako se stavlja ovaj bez da hoce nekad da se cuje metalni zvuk pri paljenju slicno zvuku od remenice,isto i za 1.5dci da li je to tacno?

Milenko_M

Bezpovratni ventil ima bitnu ulogu i važno je da se koristi odgovarajući filter za većinu motora . Prilikom startovanja motor je bez dobrog podmazivanja što prouzrukuje čudne zvukove.

webad

Talisman ph1 2.0dci
Drugi mali servis od kako je kod mene od maja prošle godine (ne računam nulti mali servis odmah nakon kupovine)

Filter ulja Heingst 1544.39rsd
Filter vazduha Filtron 1811.2rsd
Filter goriva Bosch 2981.77rsd
Filter kabine Heingst 2108.8rsd
Ulje Castrol GTX C3 5W30 7,5 litara *1400 po litru = 10500rsd
Antifriz 1l G12 500rsd
Ruke 4000rsd

Odradili mi i prgled trapa i razne dijagnostičke preglede. Za nekih 15kkm da razmišljam o diskovima. Pre zime (što pre) da planiram zamenu akumulatora jer su uhvatili neke "low voltage" prijave od ranije.

Proverili mi da imam 9.5l adblue-a, što znači da je od prošlog malog servisa otišlo jedva više od 5l (između nultog i prvog otišlo ~10l)

mire

Ček, ček, originalni fabrički akumulator je za zamenu za manje od 2 godine? Au...

A zašto je bio potreban litar antifriza?

wcyber

to sto je prijavljen low voltage napon ne znaci da je aku za zamenu, nemoj da ti izvlace pare .. moguce da si drzao duze auto bez upaljenog motora il tako nesto .. vozen kratke relacije.. 

mire

Pa kako da mu izvlače pare kad je auto još u garanciji. Ako kažu da treba da se menja, nek ga menjaju...

webad

Nisam se dobro izrazio u prethodnoj poruci. Auto je '19. godište, a kod mene je od prošle godine.

U svakom slučaju, hvala na savetu, proveriću aku još jednom kod drugog "doktora" :)

wcyber

nakaci ka negde povremeno na neki smart punjac da se malo regenerise ..

u mom scenicu je aku zamenjen posle 9 god

milan_k

Ja sam dva do tri puta godisnje kacio akumulator na smart punjac, na svako m autu, bez skidanja klema.

Clia sam isto tako zakacio i pobrljavila mi elektronika. Crkle dve sijalice i senzor za kisu i svetlo nisu radili. Sutradan se senzori osvestili, a sijalice sam naravno zamenio.

Tako da sledeci put cu sigurno skinuti kleme. Eto cisto neko moje iskustvo

Ap0calypto

Ja sam skidao na Citroen klemu, poslednje 3 godine ne skidam, i nisam imao problema.
Za merenje akumulatora koristim ovu bluetooth spravicu, dobro mi je došla kad je akumulator bio pri kraju. Pratio sam da li punjenje moze malo da ga popravi. Meri i alternator, i snagu paljenja, koja je najbitnija, kad se meri stanje akumulatora

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

milan_k

Zanimljiva spravica. Ja sam napone uvek gledao preko ELMa i Torq aplikacije, koliko je tacno nemam pojma

Ap0calypto

Ovde dobijes ovakvu informaciju

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

mire

Citat: milan_k poslato 22.08.2025. - 12:27
Ja sam dva do tri puta godisnje kacio akumulator na smart punjac, na svako m autu, bez skidanja klema.

Može, ali je bitno da punjač nema (ili može da se isključi) fazu za desulfatizaciju akumulatora.