Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Mali servis

Započeo Alhemičar, 29.03.2008. - 00:03

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

DS9

Citat: wcyber poslato 11.04.2017. - 16:36
.al ga zakomplikovase francuzi :D

Ne baš svi na isti način.
Recimo na citroenu C3 displej prikazuje samo poruku Oil Ok, dok se pravi nivo može očitati jedino dijagnostikom (što je sigurno slučaj i sa renaultom), a što se prikazuje u procentima popunjenosti razlike između min i max (npr. 100 % je maksimum). Kada taj procenat padne ispod 11% prikazaće se drugačija poruka. Kod nekih drugih vozila PSA postoji i detekcija nivoa iznad maksimuma.

mladenst

Odradjen mali servis u Sekulicu. Svi filteri nose Reno oznaku koliko sam video. Ulje Elf Solaris 5w30. Filter goriva 5900 dinara mislim da su me tu ''odrali". Sveukupno 16.300 dinara.
"It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled."

Mrki

FIlter klime je najveca klempa, a pise pored Renaulta mann, nego jesi li dobio sad clanstvo u %+ programu tu daju popust do 25% na delove i servise?
:ziveli:

mladenst

Nisam nisu me ni pitali, a ja zaboravio, vidio sam samo da sad imaju akciju za servis, ciscenje klime, i zamena filtera ako se ne varam 3600 dinara.
"It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled."

DS9

Citat: mladenst poslato 16.07.2017. - 20:32
Ulje Elf Solaris 5w30..

Huh, zanimljivo da još uvek servisi ili distributeri imaju zalihe Solaris serije. Beše čini mi se i više od dve godine kada je Elf izvršio promene imena motornih ulja, pa  već toliko vremena Elf/Total ne imenuje svoju najbolju seriju Solaris imenom.

Po našim zakonima mislim da rok skladištenja i ne može biti duži od 3 godine, ali znamo da je za automativna maziva (npr. motorna ulja) bezbedan uglavnom i duplo duži period.

Astrea kv

Motul koga sam sipao u aprilu je proizveden 2014 i uvoznik stavio deklaraciju da je rok trajanja neograničen. Proizvođač, bilo na ambalaži bilo na nekom drugom mestu u dokumentaciji ili na internetu, nije naveo da poostoji rok trajanja. U garaži mi stoje neka ulja i masti proizvedene još sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, namena im je davno prodata pa ih koristim za podmazivanja šarki i slično. Ne primećujem bilo kakve promene - najvažnije je da nema taloženja i segregacije.

DS9

What is oil shelf life ?
Motul is ISO 9001 certified and according to our quality procedure, Motul
products are guaranteed for 2 years after the production date. To be
sure, we keep one sample of each produced batch and check it from time to
time during 2 years. After 2 years we have no experience therefore we
cannot guarantee our products.

Inače suština onoga što su oko roka skladištenja pisali Shell i Mobil svodi se  na 5 godina, bez problema, za većinu masti i ulja.

Mislim da uvoznik nije smeo da napiše da je rok trajanja neograničen. Mada, možda je "rok trajanja" neobavezujući termin za takav tip proizvoda (kao što jeste obavezujući za npr. hranu), a nije hteo da napiše možda obavezujući termin "rok skladištenja" koji je po našim zakonima maksimalno 3 godine. Verovatno duže umeju neki od proizvoda da mu stoje u skladištu.

Vidim da na poznatom BTOG forumu zašto je rok kod motula kratak
https://bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php/topics/4195468/Re:_Why_does_motul_oil_have_su

donLorenzo

Na moru sam, a ulje mi procurilo na semeringu radilice, dolio sam kolko sam imao i sad mi se blizi na min. Ovde nigde nema elf ulje koje koristi u pitanju je 10-40 evolution 700sti. Da li znate koje ulje drugog proizvodjaca bi odgovaralo da dolijem? Motor je 1.2 energy benzin.

Saćipko

U tvom slucaju bilo koje i onako ce iscureti.

Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

slavko_bgd

Drugim rečima, bilo koja polusintetika gradacije 10W40, jer je sada prioritet da se vratiš kući sa letovanja...
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

DS9

Pa tačno tako, gradacija (niti brend/proizvođač) za ovu situaciju nije mnogo ni bitna dok ulje zadovoljava iste norme (ACEA A3/B4), dakle može i najjeftinije koje nude u toj normi dok se ne stigne kući.
Lično, a sa obzirom na visoke temperature - sipao bih i mineralno ulje u 15W-40 gradaciji, ako mu stoji da zadovoljava ACEA A3/B3 ili ACEA A3/B4). Ako je u pitanju grčka ili crna gora na Eko pumpu pa šta imaju da nije dranje..

Inače (Grčka) ako je blizu AegeaN pumpa oni imaju odlična ulja, pa bih se razmislio da uzmem i pakovanje od 5 L ako imaju, za sledeći servis, dakle Velox Power GT 10W-40 ili Velox Ultra LA 5W-40 ( ovo poslednje RN700/710).
Mineralka Velox Premium S 15W-40  će takođe završiti posao za dopunu.

Ko vozi na plin može da bira, jer imaju GAS ulja u sve tri gradacije.

http://www.aegeanoil.com/lfpl/engine-oils-2505.htm

Skolski

Zdravo svima.

Imam Laguna II, ph1, 1.8 16v, 2002, i došlo je vreme da radim mali servis.
Planiram da promenim svećice, filter vazduha, filter ulja, filter goriva, filter kabine, ulje u menjaču, ulje u motoru i ulje u kočnicama.
Inače prvi put menjam ulje od kada sam je uzeo 30.12.2016. i do sada je prešla oko 280000.
Razmišljam koje ulje da uzmem, pa me zanima da li je dobra varijanta uzeti ova ulja iz Nisotec proizvoda:

Ulje za motor: NISOTEC AUTOLINE SINT SAE 5W-40, 5l
Ulje za menjač: NISOTEC HIPO SINT TDL SAE 75W-90, 2l
Ulje za kočnice: NISOTEC K4, ne znam koliko mi treba

Takođe za svećice ne znam koja je najbolja opcija, s obzirom da imam i ugrađen plin.
Bio bih zahvalan iskusnijim od mene po ovom pitanju.
Sreća prati hrabre

aboki85

Sto se tice ulja  :nezna: Filter goriva nemas, a svecice stavis one koje idu po katalogu. Npr od NGK BKR6ES ili V-line 28...

Sad najbolja opcija je da pretrazis po forumu sta te tacno zanima, verujem da ces naci  :ok:

DS9

Ste se tiče transmisionog i motornog ulja, kao i kočne tečnosti - odgovor sam već dao na donjem linku pošto je i tu postavljeno isto pitanje

https://www.renaultforumserbia.com/index.php?topic=616.msg748161#msg748161

Nadam se da će moderatori premestiti  taj moj odgovor ovde.

Evo ga:

Citat: DS9 poslato 21.08.2017. - 20:14
Pa, fin izbor nisoteca - ali je transmisiono ulje neodgovarajuće.

Taj JH3 menjač zahteva ulje Elf NFJ 75W-80 i sipati bilo šta drugo je manji ili veći rizik.
Ovo nisotecovo 75W-90 je inače značajno deblje (na radnoj temperaturi) - dok Renault traži bitno tanje ulje kakvo je navedeno gradacije 75W-80.

Dakle za menjač te lagune treba ovo dole, a što se zapremine tiče po onome što ja vidim u tzv. selektorima maziva - treba 2,5 L.
http://www4.total.fr/asia-oceania/australia/Technical%20Data%20Sheets/ELF/4.%20MANUAL%20TRANSMISSION%20&%20GEAR%20OILS/TRANSELF%20NFJ%2075W80%20TDS.pdf

dok su navedeno motorno ulje (5.1 L + 0.15 L, dakle zajedno sa filterom ulja) i kočna tečnost (1 L) od Nisoteca sasvim odgovarajuća. :too:

Btw, ove kočne tečnosti (po DOT 3,4 i 5.1) i nisu ulja tj masni derivati nafte, nego su alkoholi (poliglikoli) - ali ih ljudi još uvek nazivaju uljima zbog nekih ranijih vremena kada su se "prava" ulja koristila za neke kočne sisteme. Sada je to retkost/egzemplar.(najčešće su po normi DOT 5 a što ih vrlo bitno razlikuje od norme DOT 3, DOT 4 i DOT 5.1)  

Skolski

Hvala puno na odgovorima  :ok:
Sreća prati hrabre