0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.
Sad, BP je i sam proizvođač velikih količina (hidrokrekovanog) baznog ulja, ali mu je sigurno odgovaralo da uzima i iz Optime.
Tako je. Ne znam koliko je tačna informacija da to više ne rade, tj da bazna ulja ne proizvode već godinama.A što se ulja tiče, retko se spominje i to da je preporuka proizvođača bazirana na nekoj prosečnoj upotrebi automobila. U tom smislu, neko ko vozi benzinca za kog fabrika preporučuje 5W-40, ali više po gradu i na kratkim relacijama, verovatno neće pogrešiti ni sa 0W-30. Istom automobilu bi možda bolje odgovaralo 5W-50 ako se više vozi na dugačkim relacijama, autoputem. Za neku još oštriju i zahtevniju vožnju (dug rad u visokim obrtajima i na višim temperaturama ulja) neće škoditi ni 10W-60, ili 20W-60. Naprotiv.
Ja lično, za benzinac kome je preporuka 5W-40, ne bih startno išao na nižu gradaciju tipa 0W-30, nego bih za potrebu npr, vožnje po gradu pre išao na ulja tipa 0W-40 - koja po pravilu imaju niži (u okviru gradacije 40) viskozitet na 100 C, jer mislim da bi to bilo dovoljno ok.