Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Renault Cléon motor

Započeo Click, 29.03.2008. - 14:40

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Click

Evo ovako.. kako obozovam Renault-e, sto vecina vas ovde zna, i stalno spominjem neki tamo cléon motor, odlucio sam da napisem koju rec i o njemu.
Prvo ime.. Cléon je mesto u Francuskoj (u blizini Rouen-a) u kome se nalazi veelika fabrika Renault motora, u kome je toliko pominjani motor zapoceo svoj zivot.. Medjutim, taj motor ( ili je bolje reci citava serija motora) je kasnije izradjivana u Spaniji, Portugalu, Turskoj, Rumuniji, Kolumbiji i Argentini. :yes:
Motor se proizvodio tokom 42 godine, i za to vreme postao je nadaleko poznat po svojoj izdrzljivosti, robusnosti, te svojim karakteristicnim zvukom koji se moze prepoznati u 1.000 drugih.
Rodjen je daleke 1962 godine, po nekima je prvi put ugradjen u R8, po drugima u jednu verziju Floride. Poslednji put je ugradjen u jednu Daciu 29.11.2004. godine. Za to vreme je proizvedeno oko 27.000.000 cléon motora.
O cemu se radi? dakle, malo tehnike  :tup:
1. Blok motora je od sivog liva, dok je glava motora aluminijumska (sto je dobro, jer se tako brze dostize radna temperatura)
2. vlazne kosuljice cilindara (resenje koje poskupljuje proizvodnju, jer auto ima tzv hilzne koje su ugradjene u blok motora, tako da klip nije u direktnom dodiru sa blokom motora-stublinom, vec naleze na hilznu). To resenje je omogucilo duzu trajnost motora, uz jednostavniju generalnku- promene se te kosuljice i nema potrebe da se busi blok na prvu, drugu ili trecu specijalu (resenje je relativno retko, znam da je Merc tako pravio motore, Peugeot, Citroen, Volvo, za ostale ne znam). Mali offtopic, ne zamerite: sredinom osamdesetih po Beogradu je bila prava potera za motorima popularne ajkule jer su taksisti jurili da u svoje Mercedese minike ubace malko preradjene hilzne iz DS-a koje si bile nepoderive. eto malog kuriozuma..
3. Bregasta sa strane, pokrece je lanac (nisam cuo da se menja), ventili stojeci nad glavom motora. Radilica ulezistena u 5 lezajeva. Ovo resenje se smtra prelazom ka savremenijem, gde je radilica u 5 lezajeva i bregasta u glavi i predstavlja zlatnu sredinu izmedju ovog resenja i nekada popularne "kent" konstrukcije (3 lezaja radilica i bregasta sa strane, primenjivana kod nor Juga 45 i Fice).
4. Zapremina motora od 956 ccm do 1557 ccm.
5. Maksimalne snage od 27 ks do 160 ks (R 5 turbo 2).
6. Napajanje gorivom jednogrli, zatim dvogrli karburator, injection
7. Turbokompresor na izduvne gasove
8. Ugradjivan u automobile napred, pozadi i centralno.

ugradjivan u sledece  :renault: :Floride, Caravelle, Alpine A110, R4, R6, R8, R12, R15, R17, R18, R19, Estafette, Trafic 1 (!!!), Super 5, Fuego, Twingo, Clio 1, etc.
Ugradjivan i u druge automobile, kao npr Volvo 343 (kasnije 340), Daciae 1310, 1313 i etc.
Kod nas u zargonu nazivan "celicnim motorom".
Eto, nesto sam morao i da napisem. To je ukratko saga "Cléon".
I za kraj poneka slika

I za kraj, uvek treba povezati proslost i buducnost: 1.9 dCi je takodje rodjen u Cléon-u. :yes:

Alhemičar

Svaka cast!Jako lepa i korisna lekcija iz istorije Renault-a ali i automobilske industrije generalno! Uzivao sam dok sam citao!  :respect:
Ono sto mene zanima..rekao si da su se Cleon motori ili motor,ugradjivao u Clio 1.Da li znas mozda koji je to motor,i da li je i taj motor ostao poznat po izdrzljivosti kao i svi "celicni motori"?
Aaa..to sto je 1.9dci rodjen u Cleon-u..znaci li nesto sto je takodje vezano za izdrzljivost Cleon motora ili je to cisto tvoj kuriozitet da vozis dva motora iz Cleona-grada?   :laugh: 
Mislim da moj auto ima jos nesto osim dobrog izgleda.

Click

Da, ugradjivao se, to je onaj sto je imao oznaku 1.1 na vratima. Naravno da je imao sve karakteristike ostalih motora iz porodice..
znaci i za izdrzljivost 1.9 dCi-ja sto je iz Cleon-a :).. vec nailazim na primerke iz Lagune 1 sa 102 ks koji su preturili 450.000km :too:

Exception®

Ti si pogrešio profesiju definitivno :laugh:.    :respect: na znanju ;)!
ΕΛΛΑΣ

Alhemičar

Stvarno su odlicni motori   :hura:  bas se osecam nekako ponosno sto vozim  :renault: !    :bigl:
Znaci,danas ih vise nema   :nezna:  Sta mislis,zasto su se prestali proizvoditi?(iskreno se nadam da nije neki kapitalisticki razlog tipa..veca je zarada na popravkama ne tako kvalitetnih motora)?

Pravi li se jos stogod od motora u Cleon-u,sem 1.9dci-a..a da si upoznat?

RS TEAM

Renault Clio III Sport 8:47.48
VW Golf R32 8:49

Click

Da, serija C.
Oznaka C govori da se radi o motoru sa vlaznim kosuljicama cilindara, sledeci broj 1 oznacava 8 ventila i jednogrli karburator, ako je broj 2 opet 8 ventila i dvogrli karburator, a broj 3 neizbeznih 8 ventila i injection sistem.
Poslednje slovo oznacava kubikazu, tako da je kod ovog od 1397 ccm u pitanju slovo "J". To je ovako iz glave. U kompu imam oznake za sve Renault motore, pa ako nekog zanima, mogu da pokrenem topic poseban o tome.

Click

@Clioman
Pravi se oko 25% motora Renault grupacije. Ove godine fabrika slavi 50-ti rodjendan. U njoj je napravljen i prvi zajednicki motor Alijanse cini mi se 2005 godine..
Ah da, najvece ulaganje u poslednje vreme je u traku za proizvodnju M9R motora (2.0 dCi). :wavey:

Click

Zasto su se prestali proizvoditi.. Pa zato sto ih je vreme pregazilo i sto verovatno nisu mogli zadovoljiti stroge ekoloske norme, 42 godine proizvodnje nije malo..

Click

I jos nesto, da ne bude zabune.. C serija jesu Cleon motori, ali svi motori iz te serije ne nose tu oznaku. Naime, negde 1981 ili 1982 godine Renault je primenio novi nacin oznacavanja motora (slovo, broj, slovo) i zamenio dotadasnji od tri broja i jednog slova. Nove oznake je primenio za motore koji su ugradjivane u modele nastale nakon 1981.godine ( R9,11, super5, 21, Twingo, Clio), dok oni koji su nastali konstruktivno ranije (kao npr R4, 18, fuego) su zadrzale stare oznake..
Napravicu poseban topic o tome, obecavam, jos koliko veceras.. :yes:

Alhemičar

Citat: click poslato 30.03.2008. - 20:03
Zasto su se prestali proizvoditi.. Pa zato sto ih je vreme pregazilo i sto verovatno nisu mogli zadovoljiti stroge ekoloske norme, 42 godine proizvodnje nije malo..

Kada sam te pitao zasto su se prestali proizvoditi,mislio sam pre svega da pitam zasto se ta tehnologija upotrebe hilzni prestala koristiti..posto su motori koji su tako izradjeni kao sto si i rekao,bili jako izdrzljivi i dugovecni.To sam hteo pitati.
Da li se hilzne ili nesto slicno i danas koristi u izradi Renoovih motora?

Click

Alhemičar

Click

Daj sifru motora. Ili vidi taj topic. :nezna:

Alhemičar

Ej sorry,nisam video da si otvorio topic u kome mogu dobiti odgovor na ovo pitanje..tj. nadam se da cu moci.Nemam sad podatke kod sebe,sve mi je u autu..videcemo sutra..ima da ga identifikujemo!   :rotfl: