Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Vetrobran

Započeo Sauriann, 11.07.2009. - 12:39

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

makarije

Da se nisu ukucani nasalili sa tobom kao za ratkapne  :nezna:
zenu dupe krasi a tortu orasi

zrenjaninac

heheh nisu   od radkapni   ne prilaze kolima  posto zna  da ce da stradaju  :laugh:

incognito

Citat: zrenjaninac poslato 22.05.2011. - 11:58docekalo me neprijatno iznenadenje kad sam seo  u auto  pukla sajbna sama  od sebe  i to u garazi  , sajbna zamenjena  e sad pitam  pametnije od sebe  od cega je moguce da sajbna  pukne   nije imala ni udar ni nagle promene temperature  niti bilo kakvog drugog ostecenja.

Iznenadio bi se koliko se to cesto desava (pitaj ljude iz Glass Service-a). Najcesci uzrok je ili defekt u samom staklu (pogotovo coskovi), ili losa ugradnja ili neprimeceno ostecenje na staklu. Kad se takvo staklo izlozi nejednakim pritiscima i/ili temperaturama moze da pukne k'o bela lala. Na vecini automobila stakla su tempirana (stalinit) sto prilicno ojacava staklo ali ga zato cini daleko neelasticnijim pa i pri najmanjim defektima moze da pukne u hiljade parcica. Soferka je laminirana da ti ti parcici ne bi odleteli u oci kad pukne pa laminat u sredini joj daje na elasticnosti te ju je znatno teze slomiti nego ostala stakla, ali kad je rec o defektima i tako tome nije znatno izdrzljivija od ostalih stakala. U oba slucaja, omanji defekt/ostecenje koje mozda nije ni vidljivo ako se bas-bas ne zagleda dovoljno je da izazove `spontano pucanje`. A opet moze i sa ostecenjima/defektima da te godinama sluzi i da se nista ne desi - treba da se poklopi prilicna kolicina okolnosti da se dogodi tako nesto...

Posto je bila u garazi cenim da nije od pritiska (tj. od udara necega u nju, bar ne dok je bila u garazi, mada mozda te je nesto zveknulo pre nego sto si parkirao a da to nisi primetio) tako da je verovatno temperatura igrala ulogu. Uopste ne mora da bude nagla promena temperature, dovoljno je neravnomeran raspored iste - stavise to je cesci uzrok pucanja od nagle promene temperature. Kod automobila se retko desava nagla promena temperature jer retko ko ce uterati kola koja su se cvarila satima na suncu direktno u hladnjacu - a treba ti bar 30-ak stepeni nagle promene da pocnes da se pribojavas za staklo, pogotovo tempirano. Ali dovoljno je da ti polovina kolica bude na suncu a druga polovina u 'ladu pa da dodje do problema - jedna strana se vise siri i deformise od druge, i jos ako ima defekata ili je lose montirana - eto belaja. Na kraju ne mora ni samo staklo da bude problem, smole koje se koriste za montiranje soferke mogu da budu neravnomerno nanesene ili neujednacene smese pa da se na nekom delu znatno brze siri/skuplja nego na drugom, sto onda gura staklo i - bum...

Proslog leta ortaku je na nase oci pukao sunroof na Mini-ju (onaj veliki, skoro preko celog krova) - bio je pola na suncu a pola u 'ladovini a pukao je za manje od 10 minuta - jos nam nije bilo stiglo ni pice u kaficu - razleteo se u paramparcad k'o neko bombu da je ostavio unutra. Drugom ortaku je pre neku zimu puklo zadnje staklo 5 sekundi nakon sto je upalio grejac - verovatno je isti grejao neravnomerno + 'ladnoca napolju = boom! Najbizarnije sto sam video je kad se jednom liku zabio kamencic u soferku, soferka nije ni naprsla samo je tu bilo udubljenje zajedno sa zaglavljenim kamencicem - kako je cacnuo kamencic noktom da ga izvuce tako se k'o u crtanim filmovima razgranala pukotina preko cele soferke, k'o bejzbolkom da si je lupio...

Sta da ti kazem, poterao te maler najverovatnije... Ili te neko bas ne voli, a ima pristup tvojoj garazi  :nezna:

zrenjaninac

svaka cast na odgovoru  sad su mi neke stvari mnogo jasnije 

VeljkoM100

Zna li neko da li paše šajbna sa renault 19 ph2 ( 1995 god npr) na renault 19 ph1 (  1991 god) ?
I znaju li to na auto otpadu montirati jer u uputstvu piše neki noževi i lepkovi prilikom zamene?
:renault:

nuk

ne verujem da ce ti to na otpadu raditi, potrebni su nozevi, vakumi i diht mase

bingo

Citat: VeljkoM100 poslato 27.06.2011. - 17:59
Zna li neko da li paše šajbna sa renault 19 ph2 ( 1995 god npr) na renault 19 ph1 (  1991 god) ?
I znaju li to na auto otpadu montirati jer u uputstvu piše neki noževi i lepkovi prilikom zamene?
:renault:

pa normalno je da su iste samo je razlika u farivuma , branuku i inst.tabli
tj. sva stakla su ista na R19 ph1 i ph2  jedino moze biti razlika u boji stakla

ljudi kazu da si los kada prestanes da se ponasas, onako kako njima odgovara

chika.doctor

Paše sto posto. Ne mogu oni to na otpadu da rade, kupi šajbnu na otpadu i teraj u neki glass service na zamenu..

Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere. - Colin Chapman.

renault_bgd72

Interesuje me da li je moguce staviti obican vetrobran (bez senzora) umesto vetrobrana sa senzorima sa kisu i svetlo, jer je ogromna razlika u ceni? I da li promena vetrobrana utice i na unutrasnje ogledalo (ima mogucnost zatamnjivanja)?

nesone

Postovani clanovi foruma,
potreban mi je Vas savet. Naime, o cemu se radi.
Generation 1.6 kupljen proletos u auto kuci Kompresor, za vreme produzene garancije od 5 godina.
Nakon 3 meseca, pojavile su se fleke na svim staklima(unutar njih). Znaci, bez mehanickog uticaja.
Auto je garaziran. Letos, polovinom jula otisao sam u Kompresor, fotografisali su, i rekli da ce se javiti.
Naravno, nisu se javili.
Pre neki dan sam ponovo otisao do njih, lepo sve objasnio. I gospodja sto radi u Kompresoru, prvo sto mi je rekla,
Auto Vam je prljav :??:
Odvezla ga je u njihovu perionicu( ja sam cekao u holu servisa), rece ide na "odmascivanje". :fiju:
Posle se i sama uverila, i ona je fotografisala fleke. Rekla je da ce se javiti.
E sada, da cujem Vase misljenje. Sta i kako dalje?
Znam da je prijavljivanje inspekciji i tuzba zadnji cin.
Hvala na odgovoru unapred,
pozdrav ljubiteljima Renault-a.

Cherokee

Moje misljenje je da ne treba odmah da navaljujes u sudove i advokate.

Ja licno bih pokusao promenom ovlascenog servisa, ne vazi ti samo garancija kod njih ako je auto tu kupljen.

Ako ni od toga ne bude neke vajde, probao bih kontaktirati Renault-Nissan Srbija i objasniti slucaj.
while(!asleep()) {sheep++;}
Life is too short to remove USB safely.
Bolje biti smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.

SlObOdNi

Obavezno cuvaj potvrdu da si im to prijavio i kada. Da te kasnije ne zavlace kako je istekla garancija

Dogac

Odmah im sastavi e-mail, to te bar ništa ne košta. Moraš da im sedneš na život, nema druge.
"Samo svemir i ljudska glupost nemaju granice ... Samo za ovo prvo još uvek nisam siguran" (Albert Einstein, 1879-1955)

SlObOdNi

uostalom, u roku od 45 dana su duzni da ti rese problem.

inace, zna se sta...

Panta011

Ako nađeš put koji nema ni jednu prepreku, onda je to put koji verovatno ne vodi nikuda.