Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Nivo motornog ulja se povećao a rashladne tečnosti smanjio

Započeo MiNmax, 17.03.2013. - 20:40

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

MiNmax

Zdravo ljudi,

Kada je automobil kupljen (nov, u Beogradu, početak aprila '11) nivo motornog ulja je bio na maksimumu (čak sam nekada kako je vreme prolazilo mislio i da je 1 mm iznad) a nivo rashladne tečnosti je bio između min i max (negde na nivou one skoro centimetar debele plastične izbočine na posudi za dolivanje od koje se ne vidi nivo).

Nakon godinu dana na prvom redovnom servisu, ulje je naliveno do 3/4 makismalnog nivoa. Rashladna tečnost se i dalje "krila" iza te izbočine na posudi. Kako je vreme prolazilo činilo mi se da se nivo rashladne tečnosti malo smanjuje a nivo ulja možda malo povećava. Ali sam pomislio da je to sve normalno i da se verovatno ne sećam gde su prošli put bili nivoi pa da tripujem.

Pre mesec dana nivo je došao u unutrašnjost onog trougla (koji mi, uzgred budi rečeno, nije baš najjasniji :)) pored koga piše min pa sam dosuo malo odgovarajućeg antifriza. Nivo motornog ulja je i dalje bio u granicama, možda na 4/5 maksimalne vrednosti.

Sada je nivo ulja na maksimumu, ulje mi je nekako retko (kada vadim merač nivoa nekoliko kapi iscuri, što se čini mi se ranije nije dešavalo) a nivo rashladne tečnosti je došao na 2 mm iznad trougla sa oznakom min. Boja rashladne tečnosti je i dalje onako svetlo zelenkasta.

Onda sam malo proverio šta piše na internetu:

- "pa ako je dihtug onda bi ti ulje promenilo boju tj mesalo se sa vodom i tecnost u boci bi smanjila nivo,a hoce i na poklopcu za dolevanje ulja da se hvata tkz. kajmak bele boje."(izvor: http://www.renaultforumserbia.com/index.php?topic=22414.0, post broj 5)

- http://www.maziva.org/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=71, tačka 2.

Otišao sam da proverim da li je stvarno u pitanju zaptivka glave motora i mislim da sam prepoznao te simptome na Tviletu. Napravio sam nekoliko fotografija koje bi voleo da pogledate i date mišljenje.

U sredu ujutru sam zakazao drugi redovan servis u Reno Savi, ne znajući za ovaj problem. Automobil ima petogodišnju garanciju i mazi se i pazi se. Ukupno je prešao oko 11000 km.

Imam gomilu pitanja. Šta mislite da je problem, koliko je ozbiljan i da li je neka šteta i kolika već napravljena? Da li da u sredu odvezem auto do servisa (25 km) ili da ga nekako odšlepam? Šta da očekujem od majstora u servisu? Da li za ovaj problem važi garancija i kako da je iskoristim...Ako ne važi, znate li koliko popravka može da košta?

Hvala vam svima unapred.

direstraits

Da ne bi bilo bespotrebne panike, prvo pitanje: da li uvijek mjeris nivo tecnosti (ulja/rashladne tecnosti) na hladnom motoru? Ako je odgovor ne, tj. ako nisi apsolutno siguran da nivo ulja raste, a nivo rashladne tecnosti opada, onda je ovo sto vidis na cepu relativno normalna pojava u zimskim mjesecima na 1.2 16v motoru.

singer

batice tripujes se bezpotrebno,previse ga mazis,ovo na cepu je kondezacija(normalna pojava)-povezi duzu relaciju pa ce to nestati.

kad ti ulje iz motora dobija belicastu boju(mutnu) onda pravi emulziju jer mesa vodu i ulje.

tvoje je koliko vidim odlicno(i boja i providnost)

samo cepaj (drugom pun gas) :zubo:

MiNmax

Sve nivoe merim samo onda kada je motor hladan (prođe najmanje jedna noć od momenta isključenja motora), kao što i u uputstvu piše. Uzgred budi rečeno, dešavalo mi se ranije da kada merim nivo motornog ulja šipkica jednom pokaže npr. 3/4 a drugi put više/manje od toga. I npr. od deset uzastopnih merenja tri su ta "lažna" a ovi ostali su kao ok. Je l' se još nekom to dešavalo? Ali, juče i danas sam izmerio jedno dvadeset puta :) i svaki put je nivo bio kao na slici.

singer

Citat: MiNmax poslato 18.03.2013. - 10:37
Ali, juče i danas sam izmerio jedno dvadeset puta :) i svaki put je nivo bio kao na slici.

bato, izvadi ti decilitar ulja iz kartera sa tolikim merenjem  :rotfl: :rotfl: :rotfl:

opusti se i teraj,sigurno na BC imas oznaku za ulje kad das kontakt  :celb2:

MiNmax

Samo da dopunim sa novim info. Bio sam na drugom redovnom servisu i rekli su mi isto što i vi. Da su one kapljice na poklopcu za dolivanje motornog ulja kondenz (nastao usled zimskog vremena i kratkih relacija) a da bi bili sigurni da je sve ok, nasuli su i motorno ulje i rashladnu tečnost na maksimum (iako sam ja sutradan video da tečnost i nije baš na maks. al' valjda su toliko i nasuli) i rekli da dođem na kontrolu za 1000 km. Nadam se da je sve ok.

Hvala i pozdrav svima. :)

El Bayanero

Ako sam dobro shvatio, mjenjas ulje samo jednom godisnje - vise me to cudi.
Bas zbog tih kondenzata, smjene temperatura i godisnjih doba ulje se mjenja 2 puta godisnje bez obzira na kilometrazu.
Mr. Weber & Mr. Garrett

dragan

dosta ljudi fura tu pricu o kondenzu, ali ja licno ne verujem bas u to, osim u ekstremnim uslovima upotrebe. nikad, ama bas nikad, nisam imao ni naznake da ce se tako nesto pojaviti na cepu ni kod jednog od automobila koje sam vozio, u bilo kojim uslovima...

El Bayanero

Citat: dragan poslato 10.04.2013. - 12:18
dosta ljudi fura tu pricu o kondenzu, ali ja licno ne verujem bas u to, osim u ekstremnim uslovima upotrebe. nikad, ama bas nikad, nisam imao ni naznake da ce se tako nesto pojaviti na cepu ni kod jednog od automobila koje sam vozio, u bilo kojim uslovima...

Kondenzat je prisutan, nije nikakva prica, ja sam dosta s njim ispatio, dok nisam pronasao modus. Moji uslovi su upravo bili skoro ekstremalni. Imao sam negdje i slike ciscenja uljnog oduska. Bilo je momenata kad se toliko zapusi taj odusak da mi pritisak izbije mjerac i razlije ulje po kompletnom motoru.
Na poklopcu se nikad nije stvaralo jer mi je odusak bio velikog promjera i isao je preko boce direktno napolje. Pokusavao sam i da preko razno-raznih filtera vratim taj odusak na usis, ali nista od toga, jako brzo se zaprlja.
Mr. Weber & Mr. Garrett

dragan

ok, ti si tehnicki potkovan i naravno verujem ti, samo sam izneo svoja iskustva. ali verujem i da je taj razlog ipak malo redji nego sto ljudi misle ( nego sto se tese... ). opet, moje licno misljenje.

mire

Citat: El Bayanero poslato 10.04.2013. - 10:41
Ako sam dobro shvatio, mjenjas ulje samo jednom godisnje - vise me to cudi.
Bas zbog tih kondenzata, smjene temperatura i godisnjih doba ulje se mjenja 2 puta godisnje bez obzira na kilometrazu.

Apsolutno se ne slažem. Ko prelazi male kilometraže, na taj način će napraviti veću štetu nego korist. Priča o zameni ulja jednom (a ne 2 puta) godišnje je iz vremena mineralnih ulja.

MiNmax

Ne razumem se a i automobili je u garanciji pa poštujem ono što piše u servisnoj knjižici - između ostalog, ulje i fliter ulja se menja na godinu dana ili na 15000 km u zavisnosti šta pre nastupi. Uzgred, logično mi je i da ulje kada god da se promeni pre navedenih uslova ne može da škodi motoru, šta više.

El Bayanero

Citat: mupe poslato 11.04.2013. - 08:58
Apsolutno se ne slažem. Ko prelazi male kilometraže, na taj način će napraviti veću štetu nego korist. Priča o zameni ulja jednom (a ne 2 puta) godišnje je iz vremena mineralnih ulja.

Ipak mislim da treba. Po meni zamjenu ulja određuju i ostali parametri pored puke brojke na satu. Pod ostalim parametrima podrazumijevam zapreminu motora, tip puta i td....
Steta je sto danasnji automobili, bar vecina njih, nema mjerac pritiska i temperature ulje sve bi bilo jasnije. Nemoram napominjati da sam znao ulje promjeniti posle 2000km iako je bilo boje kao prvog dana(brdski put pri tom guzva, temperature ulja na krajnjoj granici-shodno tome pritisak pada, motor kilavo radi, potrosnja povecana-posle takvih tura i sutradan kad se automobil dobrano ohladi osjetis po svemu da nije to to). Zamisli sad voznju u BG u vrijeme ljetnih vrucina, temperatura vode konstantno na granici ventilator radi, gdje god pipnes vrelo, ulje još vrelije-u takvim uslovima zamisli koliko ulje moze zadrzati svoje svojstvo podmazivanja. Ja ga ne bih drzao 15000km pa da mi sto servisa daje garanciju, doduse, noviji automobili malo bolje sakriju ove nedostatke ulja ali na ustrb drugih stvari. Kao sto rekoh, ugradnja instrumenata rijesi mnoge nedoumice.
Ja znam i citao sam sta ljudi preporucuju, promjenio sam brdo ulja ali posle gore opisanih uslova koristenja uvijek bude isto pa se zato i oslanjam na ono sto sam dozivio.
E, da. Problem sam rijesio na drugi nacin, ali to je neka druga tema.
Mr. Weber & Mr. Garrett

meganed97

Da, samo što su tih 15k km kod nas već skraćeni za današnje motore i današnja ulja, a za čisto gradsku vožnju ("od vrata do vrata", kako se navodi u servisnoj knjižici) se preporučuje negde 7500 km (mislim da je i vremenski interval skraćen). U drugim zemljama se radi i na 30k km. Nijedan proizvođač ulja ni na ulju najnovije tehnologije ne daje preporuku na koliko se menja ulje, nego da se vlasnik drži preporuke proizvođača vozila.
Ni ja sigurno ne bih menjao na 15k km ulje na nekom starom visokofrikcionom motoru sa karburatorom pa taman da ga vozim u najidealnijim uslovima i sa najboljim uljem.

Citat: MiNmax poslato 11.04.2013. - 10:35
Ne razumem se a i automobili je u garanciji pa poštujem ono što piše u servisnoj knjižici - između ostalog, ulje i fliter ulja se menja na godinu dana ili na 15000 km u zavisnosti šta pre nastupi. Uzgred, logično mi je i da ulje kada god da se promeni pre navedenih uslova ne može da škodi motoru, šta više.
Ne baš.
Ulje ima detrdžente u sebi koja čiste motor u prvih nekih hiljadu kilometara od eventualnih taloga od starog ulja. Kad bi menjao na svakih hiljadu km ulje, praktično bi ga stalno vozio na tim detrdžentima, a to ne valja.
_______:renault:_______
Vožnja sa osmehom

mire

Citat: El Bayanero poslato 11.04.2013. - 15:25
Steta je sto danasnji automobili, bar vecina njih, nema mjerac pritiska i temperature ulje sve bi bilo jasnije.

Slažem se. Razlike postoje i od auta do auta. Na primer, meni na laguni ne mrda temperatura vode ni po najvećoj vrućini i najvećoj gradskoj gužvi. Ventilator na hladnjaku skoro da se i ne uključuje, ne pamtim kada je poslednji put. Naravno, ne računam uključivanje zbog paljenja klime.

Osim ovoga, razlika u bazi ulja i njegovim aditivima je još bitnija. Osim deterženata koji skupljaju nečistoće iz motora, novo ulje i razgrađuje ranije stvoren zaštitni film na metalnim površinama i stvara novi, a za to mu treba vremena. Ljudi koji se mnogo više razumeju u ulja od mene upravo ovo navode kao razlog zbog kog je prerana zamena ulja štetna.

Premali pritisak ulja nakon male kilometraže može da upućuje na to da je uljna pumpa neispravna, ili da je ulje potpuno izgubilo svojstva koja mora da ima za dobro podmazivanje.

Usput, ispravan motor u normalnoj (ne sportskoj) vožnji treba da ima ujednačenu temperaturu ulja i rashladne tečnosti kada je potpuno zagrejan bez obzira na spoljnu temperaturu.