Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Crvena lampica za ulje (pritisak ulja)

Započeo coleptt1962, 07.04.2013. - 16:05

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

coleptt1962

Danas mi se na Twingu 1.2 16v iz 2001 upalila lampica za ulje.Jedino što sam znao je da proverim nivo ulja i to je ok.Nisam siguran da li pomalo auto menja zvuk a vuče sasvim dobro.Smem li uopšte da ga upalim da odem samo do majstora.Pomozite ako neko ima iskustva. :help: :help:

Ćimo

ako je nivo ulja ok,pitanje je da li ima pritisak ulja...

singer

slepaj auto kod majstora da ne bude jos gore  :strah1:

verovatno ti je pritisak ulja jako mali ili je uljna pumpa riknula ili ti je zaglavio uljni davac(malo verovatno)

ako ti se upalila dok si vozio(crkla je pumpa),ako ti se pali dok radi na leru(slab je pritisak ulja),ako ti prilikom paljenja ostane da gori (zaglavio je davac) :smile:

coleptt1962

Moram da se pohvalim da sam problem rešio praktično sam.Naime setio sam se da sam kod poslednje zamene ulja primetio da su mi ulje a pogotovo filter jako zaprljani.Skinem karter dobro ga operem - bio je katastrofa prljav osušim i ponovo vratim naravno uz zamenu ulja i filtera.Za malu pomoć sam zamolio obližnjeg majstora da pogleda one lagere za koje i neznam kako se zovu.Malo sam se učio zanatu ne rizikujući mnogo i izgleda da će biti dobro mada nisam još uvek napravio dužu vožnju.

wcyber

Nivo ulja je uvek zuta lampica, a pritisak ulja crvena .. u principu bilo koja crvena lampica kada se upali, lose je  :cancan:

singer

ja sad nista ne razumem sta se tebi desilo ??? :hmm:

coleptt1962

palila mi se crvena lampica za ulje

singer

ok, a da li je ostala da gori pa si ga ugasio ili je treptala ?

El Bayanero

Citat: coleptt1962 poslato 09.04.2013. - 11:25
Moram da se pohvalim da sam problem rešio praktično sam.Naime setio sam se da sam kod poslednje zamene ulja primetio da su mi ulje a pogotovo filter jako zaprljani.Skinem karter dobro ga operem - bio je katastrofa prljav osušim i ponovo vratim naravno uz zamenu ulja i filtera.Za malu pomoć sam zamolio obližnjeg majstora da pogleda one lagere za koje i neznam kako se zovu.Malo sam se učio zanatu ne rizikujući mnogo i izgleda da će biti dobro mada nisam još uvek napravio dužu vožnju.

Problem nisi rijesio ukoliko nisi premjerio zazore na uljnoj pumpi, pregledao je i ocistio - posto je vjerovatno duze vrijeme vukla tu prljavstinu. Nadam se da je majstor stegao lezaje moment kljucem.
Sto se tice samog pritiska, lampica nista ne govori, jer moze goreti iz 100 razloga. U normalnim uslovma ona se pali kad pritisak padne ispod donje dozvoljene granice od 0.7bara(ler gas motor ugrijan na radnu temperaturu), otprilike na 0,5 ili na 0,2 kod nekih automobila. Cudi me da majstor nije izmjerio instrumentom pritisak ulja nakon svih zahvata. Premjeri eksternim instrumentom pritisak ulja da znas na cemu si, ako je sve u redu vozis na ovom ulju koje si nasuo 500-1000km istoci ga i stavi novi filter i ulje koje ces promjeniti po predvidjenom intervalu.
Mr. Weber & Mr. Garrett

coleptt1962

Izgleda da problem ipak nisam rešio do kraja. Juče mi se ponovo upalila kontrolka za ulje.Odem kod majstora pa izmerim pritisak ulja.Na leru je oko 1 a sa većim gasom oko 4.On kaže da je to dobro a motor i dalje mirno radi i dobro vuče.Po njegovom savetu probam da zamenim davač pritiska ulja, no njega nema u Rasinskom okrugu nigde.Preko nekog prodavca naručim navodno po katalogu za ovakav Twingo i stigne mi juče po podne.Košta samo 550 din što me po malo plaši ,mislim jeftin je.Proizvođač EPS Italija.Znam da se lako menja pa ću čim završim pisanije da vidim da li sam dobio odgovarajući deo.

Udenuh ga nekako , namučih se bez kanala na dve felne, nepristupačno pa malo zarđalo u ruke muka živa jer majstori danas ne rade.Izgleda da je davač odgovarajući ali s obzirom na tuce muka koje sam preživeo nisam siguran dok ga ne povezem na dužu trasu.Za sad mi je bitno da se kontrolka ugasila.

singer

na leru bi trebao biti oko 1  a na 4000rpm bi trebao biti oko 4 bara (nisam 100%siguran ali u principu je to to) :smile: