Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Centriranje (reglaža) trapa

Započeo Dogac, 01.04.2008. - 12:53

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

damal

Ja mogu da ti preporucim servis UNO u Zemunu, ako ti nije daleko  :nezna:

http://www.uno.rs/

Boky

Nije mi daleko jer radim na NBG-u. Samo moram sutra da ih zovem da vidim do koliko rade subotom. Hvala damal ;)

damal

Na prethodnom autu sam radio i u Beogumi, bili su i oni ok.....ne znam kakvi su sada....
Možda pozoveš i njih......

:ok:

nuk

beoguma u radnickoj je ok, ja zbog blizine samo kod njih radim, jesenas kad sam zadnji put radio centriranje je bilo 1500 din

boki01

Zna li neko koji su podatci za centriranje trapa za Clio 1,5Cdi? Obično u Haynes uputstvu to ima, ali ne mogu da dođem do njega.

To je onaj podatak izražen u milimetrima + 1-2 ili -1,5 recimo.
Ljubitelj Francuza i dizela

godzilla87

ja mogu da kažem da je po meni najbolji centar za reglažu trapa u bariču kod obrenovca. zove se hofman centar reglaža trapa i stvarno sam prezadovoljan i dosta njih koji su išli tamo, a radili su reglažu kod mnogih u beogradu. pozdrav.

boki01

Evo našao sam u Haynesu za Clio 2 faza II 1,5 dci sa gumama od 14 i 15 cola, raspon prednjih točkova treba da bude:

- 4 mm   +/-3 mm

SlObOdNi

Druze, moze li taj haynes na PM?

NecromasteR

Auto Zeka (Pančevo) 1300rsd odrađeno centriranje i pregledanje trapa, usput me majstor posavetovao i oko nekih drugih stvari gratis.
@RFS | @FB

djiuliju

boki01

Mislim da to ipak nije Haynes  :o:  Pogrešio sam. U pitanju je Revue Technique  :write:

Sve jedno, ima puno detalja, možda će vam biti od pomoći. Ima nešto preko 90 MB, pa da ga nešaljem svakom pojedinačno, evo linka odakle sam ga skinuo i ja:

http://rapidlibrary.com/files/revue-technique-automobile-renault-clio-2-phase-2-diesel-pdf_ulzrmewftyi89on.html

gl340

Citat: Click poslato 03.04.2008. - 22:43
E to i mene uzasno nervira, kao nacentriraju ti trap, a volan stoji krivo, kao tako mora da bude.. E onda bih mu spalio i radnju i uredjaje, a majstora stavio na pantera kao spanska inkvizicija  :evil: :zloca:

Koliko znam ima zaista vozila i upravljackih sistema gde tako mora, i gde je ukrivo namontiran volan vec u samoj fabrici dakle na novom vozilu ( u samom salonu).

Prepravke fabrickih resenja da volan na pravcu stoji ravno nekada se prosto ne isplate, ali nista nije nemoguce ako se bas zeli.

Sto se tice pitanja reglaze trapova, na vecini vozila se ionako trapovi fizicki vare pri proizvodnji i nema mogucosti nikakvih naknadnih podesavanja osim i jedino traga prednjih tockova.

Svi ostali uglovi su fiksni, tj kako je zavareno u fabrici to vam je pa kako se koji primerak auta zalomi.

Kod auta gde se uglovi mogu podesavati ako nema mehanickog habanja reglaza trapa se ne obavlja kao neka redovna pojava, moze eventualno na 1/2 miliona km preventivno ili po potrebi ranije ako se primeti po ponasanju vozila ili neravnomernom trosenju guma da uglovi vise ne valjaju.

To nepravilno trosenje guma se vrlo brzo pokaze, tipa 5-6.000km se pojede guma ako ugao pod kojim stoji nije dobar u odnosu na dinamiku voznje.

A ima auta i gde se gume prosto jedu, trose ubrzano jer je takva konstrukcija trapa. To je narocito izrazeno na prednjim gumama.

boki01

Koliko ja znam, samo su stari Citroeni sa volanom koji je imao jednu prečagu, imali volan koji je fabrički stajao blago namotan u desno (prečaga okrenuta levo za 1/8 kruga). Zadnjih 20 godina i Citroen i sva ostala vozila imaju volane kod kojih prečage stoje u sredini, simetrično.

Ja sam pre neki dan potrošio dobra 2 sata da namestim raspon točkova na mom Kliju. Išlo bi to mnogo brže da se nisam trudio da dobijem upravo to da kad mi auto ide pravo i volan stoji pravo. Ja to radim pomoću štapa i kanapa i zato mi treba toliko vremena, dok ljudima na tehničkom pregledu treba dodatno maximalno 5-10 minuta da prilikom reglaže podese volan da stoji pravo.

Reglaža trapa je vrlo važna, ali kako se danas radi samo podešavanje raspona točkova, to je tako jednostavan posao za koji nikad ne bih išao u specijalizovani servis. Pazite, na Kliju 2 1,5 Dci tolerancija raspona točkova je plus/minus 3 mm (znači od -1mm do -7mm). To je toliko veliko da se bezmalo golim okom može videt, a ljudi odu u servis koji ima "kompijutersku" reglažu trapa i iz njega izađu sa volanom koji stoji ukrivo kad auto ide pravo. To je nečuven bezobrazluk i diletantizam.  

gl340

Evo jednog jako poznatog modela u nasim krajevima Golf 2,
VW iz 80 tih su imali fabricki ukrivo postavljen volan- Golf, Jetta 2, Pasat 2 i 3, Audiji...
Neki vise ukrivo i bas bode oci, neki manje ukrivo. Fabricki je limitirano opseg podesavanja standardno, i nema podesavanja simetrije najcesce osim posebnih dodatnih aktivnosti koje fabrika nije predvidela.

Poenta mog posta je da ne shvataju svi tu nesimetriju polozaja obruca volana kao nesto jako bitno.

Simetrija podesavanja raspona letve volana moze da se naglasi "trapadziji" ods trane vlasnika kome je to bitno i verujem da ce se potruditi da koliko moze u okvirima fabrickih mera dovede obruc volana u centrirano stanje. Ja isto volim da je polozaj volana centriran.

R4

Na prvoj ili drugoj stranici neko je spomenuo da postoji kompjutersko (elektronsko) i "rucno" podesavanje trapa - u cemu je tacno razlika? Znam da je kompjutersko bolje (neko je pojasnio zasto u ovoj temi), ali kako se tacno radi jedno, a kako drugo?
Ja kad sam prije dva mjeseca radio centriranje, znam da su mi postavili one trokrake sprave na tockove, podesili sta su trebali na prednjim vjesanjima i na kraju mi dali istampan papir sa nekim mjerama (dozvoljenim odstupanjima/opsezima, starim i novim vrijednostima i sl.)... Kako da znam da li je balansiranje odradjeno kompjuterski ili rucno (znam da sam mogao pitati, ali tada nisam uopste znao za ovu razliku)?