Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem: remenica radilice

Započeo Mr.Black, 12.10.2009. - 08:50

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

janko

Citat: max poslato 14.05.2012. - 16:42
ja sam svoju zavario, za sada nikakvih problema, samo ponekad malo zazviždi ali mislim da je to više do remena jer ga nisam mijenjao kada se raspala remenica pa se valjda izdeformirao
jeli još netko to uradio?
Imao sam istu ideju ali majsor se nasmejao i rekao ako hoću uskoro da menjam i radilicu da onda zavarim.

gl340

Citat: nenad83 poslato 15.05.2012. - 13:02
Kažu da treba da se menja uz veliki servis, ali to niko ne radi tad...

Ko kaze, ima li negde dokumentovano ? Je li isto za benzince i za dizel motore ?

Pitam jer remenice tog tipa iz 80tih godina traju koliko i motor i menjaju se po ptorebi eventualno kada se radi generalna motora a ispada da ove iz sadasnjeg doba daleko lakse crkavaju.

Za te stare remenice iz dva dela u dokumentaciji nije predvidjena zamena ni pri jednom servisu, sto bi rekli treba da funkcionise for life.

Milenko_M

Pa klasične remenice ne crkavaju tako lako , mogu da se razlokaju na mestu gde se pričvršćuju ili gornji deo da se ostruže od upotrebe.
To se dešavalo vrlo retko ali ko zna na kojoj kilometraži.Znači stare remenice iz jednog dela se ne menjaju preventivno već kada se istroši.

Nove remenice iz dva dela i sa gumom ili nekim federima između stradaju češće i one se ne manjaju preventivno na velikom servisu već
samo kada se istroši.Njihov vek je kraći ali mislim da je 150.000 km prosečan vek trajanja.

gl340

Za te stare remenice iz dva dela

Ja sam i pitao za poredjenje starih iz 2 dela prema novima iz 2 dela.
Stare traju koliko i motor, i naravno imaju dva dela izmedju kojih se nalazi vulkanizovana guma koja ih spaja u celinu.

Koriste se 30tak godina i prvi put sada cujem da se dvodelna remenica radilice pominje kao deo koji se redovno menja, a pogotovu da se menja na tako malim kilometrazama.

Znam iz prakse da je tipicni radni vek 2delnih starijih (sa gumom) remenica reda 400-800.000km a nije retko da preguraju milion + km.

Ja uopste ne pricam o jednodelnim remenicama, da preciziram.

Milenko_M

Verovatno Volvo pravi tako remenice da traju  dugo.
Kod drugih prizvođača nije tako.
Ja sam na Pežo-u 406 menjao posle 100.000 km .Pežo ih pravi sa nekim federima unutra i to je popucalo i zveckalo .
Znam da Fiat isto stavlja neke koje se odvoji jedan deo i to se dešavalo ljudima na 150.000 km .
Na žalost to se ne pravi da traje uvek i problem je u dizajnu koji treba da bude i jeftin a da izdrži garantni rok.
Predpostavljam da je svuda najveći problem kompresor klime koji kada se startuje jako cimne PK kaiš.
I kompresor klime ima neku specijalnu remenicu za ublažavanje udaraca ali svejedno se prenose udari.
Znači definitivno na ovim sada automobilima postoje sada delovi koji obezbeđuju kvalitetniji rad ali to nije uvek vezano za dugovečnost.

Attila

Danas se i meni raspala remenica radilice. Gde ima da se kupi jeftiniji od 12.100din danas zvao radnju još ću sutra razgledati. Koliko traje ta remenica i na kolko bi trebalo da se menja
A majstor još predložio da se menja oba rolera i remen tako da lepa cifra za popravku 12.100+2900+2900+1500=19.400+ruke

Nema niko ništa da preporuči?

nenad83

Ja sam uzeo tu jeftniju i raspala se ponovo posle 5000km. Uzeo sam posle toga neku malo skuplju zamensku i ona radi koliko koliko za sad, sa tim da je bučnija pri nižim obratijma. Jedino pravo rešenje je original koji je oko 25-26k.

:2023:
EUC for life
Vozac elektricnog monocikla
@euc.serbia

Milenko_M

Citat: Attila poslato 19.06.2013. - 21:32
Danas se i meni raspala remenica radilice. Gde ima da se kupi jeftiniji od 12.100din danas zvao radnju još ću sutra razgledati. Koliko traje ta remenica i na kolko bi trebalo da se menja
A majstor još predložio da se menja oba rolera i remen tako da lepa cifra za popravku 12.100+2900+2900+1500=19.400+ruke
Nema niko ništa da preporuči?
Roleri i PK Kaiš se trebaju zameniti , remenica traje dok traje.Originalne i kvalitetne traju i preko 150.000 km.
SKF pravi kvalitetne remenice i španere , rolere.Po ceni su svakako niži od originalnih.

RS TEAM

Atila, slobodno uzmi Hutchinson remenicu radilice, nećeš se prevariti
Renault Clio III Sport 8:47.48
VW Golf R32 8:49

Attila

Hvala vam svima na pomoći.  Danas sam bio malo do grada i pala odluka nisam zapamtio nazim neki francuski slikaću kad stigne a cena 5900din a imao još neki kineski za 2800din, remen sam uzeo Continental a rolere skf.

radeCG

prošlog vikenda i meni ciknula remenica tačno dok sam se parkirao...odšlepao do majstora (gratis uz polisu srećom), kupio Continentalovu i remenicu i oba kaiša. Pumpa i ostali roleri su origigi FRA i tek na 60.000km tako da ću njih sačekat do sledeće zamjene kaiša (u fra se vel serv radi na 120.000). Uz to odradio i mali servis.

suma sumarum: 190e

remenica 65e
zupčasti 22e
pk kaiš 11e
filter x4 25e
1l ulja 7e (nešto kontorlišem turbinu troši li ga i koliko pa sam odložio zamjenu ulja mjesec dva)

ruke 60e sa CLIP dijagnostikom

singer

sta se desava sa remenicom kad crkne?

pukne,iskrivi se ,spadne sa osovine??? :nezna: :hmm:

radeCG

recimo da su to 2 koncentrična kruga i kada manji ispane iz većeg nastaje problem...jedan je metalni drugi plastični i kad se plastika odvoji od metala eto belaja...može jako da se iskomplikuje, da podleti pod zupčasti da napravi havariju, srećom ja sam ga na vrijeme ugasio...bilo je samo plastičnih opiljaka po zupčastom...

nek me isptavi neko ako griješim ja ovo malo laički ali poenta je tu negdje...

wcyber

Meni su zamenili remenicu radilice na velikom servisu kad sam kupio auto.. rekli da nije bas bila sjajna ..

singer

da li to znaci da je remenica od 2 metalna kruga a izmedju guma ili plastika  :krsti:

jel to ovako izgleda  http://www.kupindo.com/Automehanika/10735207_remenica-radilice-reno-1-9-dci