Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Folije za stakla (zatamnjivanje)

Započeo Alhemičar, 31.03.2008. - 14:50

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

djiuliju

Nisam ni znao da postoji to...ali verovatno da i tu treba atest.

Skoro svratio da pitam za Koleosa, armolan folija ako sam dobro zapamtio, 80 evra sva stakla.4000din potvrda proizvodjaca, ono sto je npr kod merca i bmw dzabe, tj i ne izdaju jer ne smatraju prepravkom na vozilu. 

Posle atesta se vratis kod ovog sto lepi, da proveri da l ispred B stuba sve stoji kako treba, eventualno ako treba nesto da se koriguje  :o:

frenchkey

Koja glupost s tom homologacijoma, kako samo  caddy i kangoo teretni voze kad se bas nista ne vidi iza vozacevih leđa

Poslano sa mog koristeći Tapatalk

slavko_bgd

Citat: Byk poslato 17.06.2021. - 11:53
Da li fabričke folije za stakla (za L3) moraju da se ozakone?

Broj fabričkih folija: 7711422937

U Srbiji moraju. Bez obzira što imaju kataloški broj proizvođača vozila kao rezervni deo samo za to vozilo (B91). To što imaju kataloški broj znači i da su homologovane za B91, ali naš pravilnik ne poznaje razliku između originalne i neoriginalne opreme/delova koji se ugrađuju na vozilo. Koliko god to bilo nama suprotno zdravom razumu da se takve naknadno ugrađene folije  moraju ispitivati,  razlog je pravne prirode. Stepen zatamnjenja stakala jedan od podataka iz COC-a i ne postoji vozilo koje je homologovano sa folijama. Naš pravilnik ne pravi razliku da li je naknadno ugrađena folija "fabrička" ili "nefabrička". Isto kao kada bi na auto naknadno ugradili npr komplet gasnu opremu koja je za identično vozilo sa fabrički ugrađenim pogonom na gas morali bi na ispitivanje. A identično vozilo koje je proizvedeno sa identičnim gasnim uređajem ne podleže ispitivanju ( u COC-u stoji pogon na 2 goriva).   Znam za slučaj putničkog Trafic2 koji je u Srbiju uvežen "od preko" sa 3M folijama koje su imale kat/broj Renault-a i morao je na ispitivanje 2019 godine jer sa njima tada nije mogao proći tehnički pregled.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

HighCommander

Citat: frenchkey poslato 04.07.2021. - 22:09
Koja glupost s tom homologacijoma, kako samo  caddy i kangoo teretni voze kad se bas nista ne vidi iza vozacevih leđa
Potreban atest podrzavam. Jeste da se ne vidi nista iza ledja, ali je neverovatno sta sve ljudi mogu da stave.
Pre mozda 5 godina idem iza kombija koji je imao 2 kockasta prozora na zadnjim vratima, i tu nalepljene neke reflektujuce folije - ne da me je obasjala refleksija sunca...

Ali ono sto smatram apsolutnim idiotizmom je potvrda proizvodjaca o prepravci  :mad: Za j**ene folije  :doh:

Ivan037

djiuliju

Nije, krece valjda od 2500, tako mi rekose

Ivan037

Zavisi sta ugradjujes na auto.
Za kuku je 12.000 dinara.

slavko_bgd

Citat: HighCommander poslato 05.07.2021. - 07:08

Ali ono sto smatram apsolutnim idiotizmom je potvrda proizvodjaca o prepravci  :mad: Za j**ene folije  :doh:

Tako je propisao zakonodavac u čl.250 ZOBS-a. Isto kao što je u prvoj rečenici istog člana propisao da za prepravku na gasovita goriva i duple komande za invalide/auto-škole nije potrebna saglasnost proizvođača.
Tehnički gledano, lepljenje folije kao zahvat u smislu prepravke je smešan i to je jasno kao dan. Sa pravne strane, menjaju se homologovane karakteristike stakala (ne samo refleksija i propusnost svetla koje se kontrolišu već i mehaničke karakteristike stakala) i zbog toga predstavnik proizvođača vozila mora da izda saglasnost. Isto kao što je tehnički smešna prepravka sa M1 na N1 sa 4 mesta za sedenje: izbaci se srednji naslon za glavu i srednji pojas ako postoji, stavi se sertifikovana ili homologovana pregrada u gepek i zalepe se dve nalepnice pozadi 80km/h i 100km/h. I auto postane službeni teretni, dobije nosivost i ograniči mu se brzina kretanja za kategoriju na 100km/h. Obrnutim redosledom auto uvek može postati putnički.  Ono što su ozbiljne prepravke lakih i teških komercijalnih vozila su promene karoserije, nadgradnje, osovinska rastojanja, prepusti itd. Za takve prepravke i te kako ima smisla saglasnost proizvođača vozila jer se prepravke takve vrste rade isključivo prema smernicama koje su (uglavnom) javno dostupne. Ali eto, zakonski su sve prepravke koliko god bile zahtevne ili nezahtevne tehnički stavljene pod istu proceduru i to je to.

frenchkey

I zakon nije sveto pismo, moze da se mijenja. Malo da ih auto lobi stisne, poslanici u skupstini, novinaro, glas naroda, eu normativi, itd.

Poslano sa mog koristeći Tapatalk

mire

Iskreno, ja bih sve te folije zabranio. Ranije se lepo kroz stakla videlo nekoliko automobila ispred i vožnja je bila sigurnija. Sada svi voze sa crnim staklima i ne vidi se ništa. Treće stop svetlo je i zamišljeno da se vidi kroz stakla i na taj način doprinosi bezbednosti.

slavko_bgd

Ne bih zabranjivao, neka svako radi kako mu odgovara. Jer ako može putničko vozilo da se prerpavi u N1 i da se izlepe neprovidnim folijama sva stakla iza B stubova, ne vidim problem ni sa zatamnjivanjem stakala. A lično ne bih lepio folije na svoja stakla. Sa prethodna dva auta koja su kupljena sa zalepljenim folijama sam ih odmah skinuo iz razloga što je vidljivost nazad značajno smanjena i to mi je smetalo najviše. 

mire

^^ Pa da, ali u saobraćaju ne može svako da radi kako mu odgovara, jer to što radi utiče i na druge.

Takođe ne bih lepio folije. Pre 6-7 godina sam mislio da stavim one najprovidnije, ali me je neprofesionalnost i neljubaznost radnika ubedila da od toga odustanem i hvala im na tome.

Mrki

Kako se posle ovih par godina ponasaju ovi štitnici SUNPROa? Ima li još neko auto sa tim od pre, ubacivao skoro?
Utisci?

Byk

Ap0calypto

Ovo su dobre vesti, mozda onda budem zalepio folije na auto :)

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll