Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Opruge - Problemi, iskustva, saveti

Započeo Blazar, 06.10.2010. - 13:12

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

prle

Jel postoji razlika izmedju zadnjih opruga za limuzinu lagunu i karavan?
I limuzinu lagunu dizel i benzin? Isto samo zadnje.

Borat

U vecini slučajeva se razlikuju zadnje opruge za limuzinu i za karavana kod skoro svih vozila.
Sad to zavisi i od brenda koji radi opruge.
Uglavnom na karavana ide ojačana verzija zbog nosivosti.
Sto se tice razlike izmedju benzinca i dizelaša, tu nema nekih bitnijih razlika.
Najveca razlika je u broju vrata, da li sa troja ili petero vrata.

Evo jedan katalog koji može da pomogne

http://www.kyb-europe.com/pdf/KYB_2012_Coil_Spring_Catalogue.pdf

prle

ok, a jel bi mogle od karavana da se stave na limuzinu u slucaju lagune? zbog opterecenja, zbog plina/

Borat

Predpostavljam da se radi o regularnim i ojacanim posto na clia II idu iste opruge za sve modele.

authentique

Hvala!

Posto mi je jedna pukla (zadnja), da li da menjam obe ili je dovoljno samo tu jednu?

Majstor mi kaze da se obicno menjaju obe, pa ne znam da li hoce da mi uzme parice ili stvarno treba tako.

Boki

Nisu sale za umove male

Borat

Citat: authentique poslato 04.04.2012. - 18:27
Hvala!

Posto mi je jedna pukla (zadnja), da li da menjam obe ili je dovoljno samo tu jednu?

Majstor mi kaze da se obicno menjaju obe, pa ne znam da li hoce da mi uzme parice ili stvarno treba tako.

Retko ko ce da ti i proda jednu oprugu.
Uglavnom se prodaju u paru i to ne bez razloga.
Nikada ne menjaj samo jednu. Uvek obe.

Vlada_bre

Pozdrav svima,
Molim da mi neko odgovori i pomogne na jedno veliko pitanje oznaka boja na zadnjim opugama za lagunu 2.
sta znaci boja u ORIGINAL RENAULTu cveno-crveno, zeleno-zeleno plavo-plavo i ima jos jedna boja...
Imam Lagunu 2 karavan 1,8 2001god sa "fabickim-holandskim" plinom, na zadnjem trapu imam dve opruge jednu u dugoj, znaci velika i jos jedna manja u njoj (svi sa kojima sam pricao kazu da je nesto tu budzeno- a ja se slazem), mala je na jednoj strani pukla i ocajno lupa... opcija mi je da je izvadim tu malu na obe strane i  opcija dva da stavim neke ojacane HEVY opuge ili plinske. Moze li mi iko pomoci sa izborom u ORIGINALU koju boju da stavim. ako nema resenja sta mi je ciniti?

PS. u ovlascenom servisu/podaji nisam mogao da dobijem info niti mi iko mogao pomoci, a video sam negde imaju neke ali nisu original... tj. ni njih ne mogu da nadjem Sad
pozz i hvala

posto sam obavesten da sam postavio na pogresnom mestu temu... copy paste :)

boree

ja ti toliko mogu pomoći da kad mi je pukla opruga napred bila je plavo crvena a stavio sam zeleno zeleno , što je valjda malo tvrđa pošto imam authentic opremu i 1.9 dci pa kažu da je to najslabija opruga (plavo crveno) naravno ništa se ne primećuje da je auto kriv ili da vuče u stranu  :nezna:

prle

Jel mogu na lagunu limuzinu zadnje opruge od karavana? I da li bi se dobilo nesto na visini zadnjeg kraja zbog boce sa plinom koja je teska? Ili moraju iskljucivo od limuzine....I da li mora malo da legne auto zbog boce sa plinom? :rfs:

Vlada_bre

osnovno pitanje je boje koje ces staviti ako stavljas original renault opruge.. nista ti ne znaci sa karavana kolko sam video po netu za sve lagune je isto... imas dugih opcija ali nije to to recimo BRC opuge i dr... ALI OSTAJE PITANJE BOJA NA OPUGAMA koje treba staviti sto niko nezna :(

Vlada_bre

hmm ovako, odem kod Djape u bulevaru kod cvetka , tip pogleda i skine mi te male opruge ove moje sa BELO BELOM oznakom istegne i skupi na neku dimenziju... vati, auto je malo spusteniji kolko mi se cini odoka al nista znacajno.
Kaze za te oznake boje da su sve opruge iste i dimenzija i debljine samo je razlika u tvrdoci tj kaljenju. i isto tako kaze da je nejtvrdja CVENA boja opuga ... tako da ....
sto se tice zamena na trapu iz iskustva a i po savetu majstora SVE STO SE RADI NA TRAPU I MENJA NA JEDNOJ STRANI, MENJA SE I NA DUGOJ STANI OBAVEZNO! A OBJASNJENJE JE DA JE AKO ZAMENIS NA JEDNOJ STRANI BUDE TA STRANA JACA OD DUGE I CRKAVA SLABIJA, PA U KRUG!!!
Pozzz nadam se da sam dobio tacne info i da ce mozda nekom biti od koristi

microservice

kakko ti je skupio opruge, ako ih je grejao to nije dobro

koje ja na lagunu karavan napred da stavim opruge a da su fabricke i da su malo spustenije

Vlada_bre

na ladno nije ih grejao... videcu kolko ce da traju... a za prednje sta da ti kazem trebaju ti neke mekane opet stvar boja i kaljenja nz pisi ovde mozda neko zna ili ima pa oce da se djora ...
covek samo to radi ima masinu za to rastegne je od 43cm na metar i kusu i skupi na istoj toj masini, ni meni nije jasno sta se tu desi al ja stavio pa sta bude