Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Opruge - Problemi, iskustva, saveti

Započeo Blazar, 06.10.2010. - 13:12

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

arsmoca

Koje boje su najtvrđe a koje najmeše opruga za Clia II, trebalo bi da ih zamenim i imam osećaj da je auto malo spušteniji nego što bi to trebalo, izgleda da su opruge oslabilem na šoljama ne može više da se dotegne
Kad neko zna, a zna da zna - SLEDI GA
Kad neko zna, a ne zna da zna - PROBUDI GA
Kad neko ne zna, a zna da ne zna - NAUCI GA
Kad neko ne zna, a ne zna da ne zna - KLONI GA SE

prle

Jel ima neko da proda ili da menjamo opruge za reno lagunu 2001 limuzina?
Moje su kupljene prosle godine nove, ali nisu dovoljno jake za plinsku bocu?
Inace su KYB, tj kayaba.

Ili ako neko ima neko RESENJE sta da radim neka se obrati?

Vlada_bre

Citat: Vlada_bre poslato 27.09.2012. - 13:32
hmm ovako, odem kod Djape u bulevaru kod cvetka , tip pogleda i skine mi te male opruge ove moje sa BELO BELOM oznakom istegne i skupi na neku dimenziju... vati, auto je malo spusteniji kolko mi se cini odoka al nista znacajno.
Kaze za te oznake boje da su sve opruge iste i dimenzija i debljine samo je razlika u tvrdoci tj kaljenju. i isto tako kaze da je nejtvrdja CVENA boja opuga ... tako da ....
sto se tice zamena na trapu iz iskustva a i po savetu majstora SVE STO SE RADI NA TRAPU I MENJA NA JEDNOJ STRANI, MENJA SE I NA DUGOJ STANI OBAVEZNO! A OBJASNJENJE JE DA JE AKO ZAMENIS NA JEDNOJ STRANI BUDE TA STRANA JACA OD DUGE I CRKAVA SLABIJA, PA U KRUG!!!
Pozzz nadam se da sam dobio tacne info i da ce mozda nekom biti od koristi

E OVAKO... ovo sto mi radio "MAJSTOR" da ne psujem al je dundjer  :banghead: .... pre nedelju dana mi pukne ta opruga sto je istezaona ladno a danas tj pre 15 min i druga... cekam original renaulta a uzecu crveno crveno pa sta mu bog da...

savic5

I koje je resenje na kraju za lagune II sa plinom , koje su se spustile zbog plinske boce sta uraditi ? Opruge od karavana ili sta vec,  jel neko resio taj problem ?  :banghead:
Savke

Vlada_bre

idi u ovlascen servis... udji u 5+ sistem trazi originalne opruge koje ti odgovaraju i neka ti zamene, ja sam uzeo neke od 3,9kg/kom ili 3,6... auto ok stoji moze da se tovari 350-400kg sa punim rezervoarima sve to me kostalo koda sam stavio neke divljake... cca 25000din...  sve ostalo nemoj da radis!!!

mire

Da nije to malo mnogo za 2 opruge, znam da sam pre godinu dana promenio šolje, opruge i amortizere (kyb) za oko 400€.?

prle

Moze da se ubaci deo od cvrste plastike, izmedju opruge i gornjeg dela sasije, ima tu neka guma u koju uleze opruga. Moj kolega to uradio na bori i zadovoljan nije nista izgubio a dobio na visini 2 cm. Ja cu da probam na laguni 3 cm da podignem i onda mogu da ga opteretim koliko hocu. i rezervoar sa plinom pun i benzina, i da sedne 5 ljudi.
neznam da li je to neko radio na lagunama? ali ja sam isao kod majstora da proverim kaze da je to izvodljivo i da moze da se bez problema da se odradi....videcemo sutra

nuk

Dobices na visini ali i dalje neces moci da tovaris koliko hoces zato sto i dalje opruge i amortizeri nose teret

Vlada_bre

Citat: mupe poslato 15.06.2013. - 20:13
Ne razumem odgovor, ali znam da sam pre godinu dana promenio šolje, opruge i amortizere (kyb) za oko 400€.
Da nije to malo mnogo 400eur? druze to ti na isto izadje ili slicno... samo treba originalni deo naci i ugraditi pa sad kako oces, a sto se tice opruga ja sam trazio original i neke druge da uporedim cene i BRC opruge su bile sa slicnom cenom ne istom ali slicna razlika 20-30eur od originala... a kad dajem 200 sto ne bih dao jos tih 10% i resio problem za sva vremena ;) a opruge nose teret a amortizeri amortizuju ljuljanje tereta a solje i jedno i drugo i da ne lupa ...a meni sluzi auto da mogu da prevezem pozadi teret od oko 300-350kg na dalje distance i jako mi je vazno bilo da nadjem kvalitetno resenje, i veruj mi zavrsio sam posao i zadovoljan sam!

mire

I meni je kvalitet na prvom mestu. Cena od 400€ je za 2 šolje, 4 amortizera i 4 opruge i ugradnju svega toga. Svi delovi su originalni kayaba i posle godinu i po dana sve radi odlično. Uzgred, nisam 100% siguran za cenu jer sam radio još neke stvari. Mislim da je bilo nešto jeftinije.

prle

Citat: prle poslato 15.07.2013. - 23:08
Moze da se ubaci deo od cvrste plastike, izmedju opruge i gornjeg dela sasije, ima tu neka guma u koju uleze opruga. Moj kolega to uradio na bori i zadovoljan nije nista izgubio a dobio na visini 2 cm. Ja cu da probam na laguni 3 cm da podignem i onda mogu da ga opteretim koliko hocu. i rezervoar sa plinom pun i benzina, i da sedne 5 ljudi.
neznam da li je to neko radio na lagunama? ali ja sam isao kod majstora da proverim kaze da je to izvodljivo i da moze da se bez problema da se odradi....videcemo sutra

uradjeno, i extra zadovoljan, kostalo 4000 din

zokce

Citat: savic5 poslato 13.06.2013. - 18:28
I koje je resenje na kraju za lagune II sa plinom , koje su se spustile zbog plinske boce sta uraditi ? Opruge od karavana ili sta vec,  jel neko resio taj problem ?  :banghead:

Ja sam ugradio plin i nisam primetio da je auto spusten.

slavko_bgd

Nećeš ni primetiti.
Prazna boca 630x220 mm teška je zavisno od proizvođača od 26 do 35kg. U nju max staje 43L gasa po 0,656kg/dm3 što je 28 kg.
Znači, najveća masa je do 63kg.

Znači, kad bi vozio stalno sa punom bocom, to bi ti bilo kao da voziš manekenku od 20-ak godina visine cca 178cm proporcija 65-95-65.
Mislim da bi opruge u tom slučaju propale zbog nekih drugih sila...zbog plinske boce neće sigurno :)
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

Ultrena

Citat: mupe poslato 27.07.2013. - 11:47
I meni je kvalitet na prvom mestu. Cena od 400€ je za 2 šolje, 4 amortizera i 4 opruge i ugradnju svega toga. Svi delovi su originalni kayaba i posle godinu i po dana sve radi odlično. Uzgred, nisam 100% siguran za cenu jer sam radio još neke stvari. Mislim da je bilo nešto jeftinije.

Gde si radio to? Jel bila neka R5+ akcija ili kako vec?  :hmm:
Imam AMS karticu samo ne znam da li nesto veci popust sa R5+ programom?

sagittarius82

r5 program ti daje veci popust zavisno od godine automobila i dela :))