Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Motor 1.9 dCi

Započeo Miranj, 27.08.2013. - 15:22

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Law

Imao sam takav motor u meganu i sigurno nemas DPF. Samo cepaj i ne brini :)

Aurorra_Borealis

Pozdrav svima, ja sam novi član ovdje i nedavno sam kupio Renault Megane II (2003) sa ovim motorm pa bi da se posavjetujem malo sa vama iskusnijima.

Kupio sam auto prije par sedmica, uvezeno iz Francuske 2015. Auto je extra slušalo i svi testovi (dijagnostika, tehnicki servis, kada sam odradio redovan servis u ovlastenom servisu majstor mi je rekao da izgleda dobar motor po njegovom radu) su se pokazali dobrim dok se nije zapušilo na auspuhu :/ Naime, stradala je turbina. Majstor je rekao da je uzrok stradanju turbine "njemu nesiguran" rad pumpe za ulje koju mi savjetuje da promjenim jer on smatra da je ona ranije bila srpžena (na nekim mjestima vidi crvenilo na željezu). Uglavnom kaze sve se ovo da srediti tako da se ne sikiram puno.

Auto sam tek kupio, izletio sam odmah na popravku oko 400€, sad vas iskreno pitam da li pored problema turbine za koje kazete da je "uobicajno nakon oređene kilometraže", mogu očekivati još neke skuplje kvarove na njemu, da li su još osjetljivi na nečemu? Majstor je otvarao motor i kaže da radilica i nista oko motora nije ranije dirano, mjenjano tako da mi je to olakšanje ali opet... šuhva me neka uhvatila. Hvala!

SasaLaguna95

Postoji li renault motor 1.9 dCi sa 92kw i 125ks ?
Sve vise L2 ph2 2005-06. godiste dolazi na oglase sa tim motorom, trazio sam po internetu i nigdje nisam uspio naci.
Kao i L2 ph2 sa 1.9-2.2dCi motoriom 140ks i automatskim mjenjacem sa 4-5 brzina.  :blink:
My car = My rules !

Sledge

Jel tko zna da li je 1.9dci motor od 96kw imao problem sa okretanjem lezajeva kao prve generacije 1.9dci motora?zanima me bi li trebao preventivno ih mjenjati jer je u mene ovaj motor iz 2007.god.

wcyber

2013. sam pisao u ovoj temi kako nisam imao problema sa 1.9dci 120ks .. evo sad je 2019. i dalje vozim isti motor sa istim lezajevima, istom radilicom, istim diznama, istom pumpom i istom turbinom :D

Vladica87

Pozdrav.
Da podelim iskustvo sa Megan 2 motorom 1.9 dci DPF, (96kw ili 130ps), 2007 godiste.
Vlasnik sam tek 7 meseci, presao sam 25.000km i za motor imam samo reci hvale.
Posle kupovine automobila, odradjeni veliki i mali servis.
3x putovao Srbija-Nemacka, nekih 15.000km, motor veoma tih i elastican, najbolje reaguje preko 1800 obrtaja, potrosnja na 130km/h  4.3 - 5 litara(tempomat), snage ima sasvim dovoljno i po meni mali potrosac.
Preporuka: koristite kvalitetno dizel gorivo (G drive ili Ekto disel) i za odrzavanje  kvalitetne delove za veliki i mali servis, najbitnije kvalitetno ulje i filtere..!
Toliko od mene...
Pozdrav

oxigen

DS9

Pozdrav, da li svaki 1,9 dCi iz 2011. ugrađivan u Scenic III ima DPF, ili u tom godištu postoje varijante koje ga nemaju (za evropsko tržište).

Bilo bi mi od pomoći, ukoliko neko ima servisnu knjižicu bilo kog renoa iz 2011. godišta ako bi mogao da skenira stranicu nba kojoj stoje navodi o izboru motornog ulja (ACEA i RN norme, klimatska tabela mi ne treba)

Hvala veoma

wcyber

kad ono ds9 pita.. sad ceno videti sta ima po upitstvima

po ovom sajtu samo slabiji 1.5 dci ima bez DPF

https://www.whichoil.info/renault/scenic-iii

Predrage

Citat: DS9 poslato 25.02.2023. - 12:40, ukoliko neko ima servisnu knjižicu bilo kog renoa iz 2011. godišta ako bi mogao da skenira stranicu nba kojoj stoje navodi o izboru motornog ulja (ACEA i RN norme, klimatska tabela mi ne treba)
Ja imam za mog clio-a koji je 2011-to godište, ali ne mogu tu stranicu nigde da nađem u svim onim knjižicama :hmm:. Standard za izbor ulja se spominje  samo u odeljku uslova važenja garancije i piše RN 0710.

DS9

Hvala puno na informacijama.

Preporuka RN 710 objašnjava zašto totalovi/elfovi selektori  preporučuju za ovaj motor iz 2011. ulja po ACEA A3/B4 kao i po ACEA C3, odnosno to što neka od njih imaju odobrenja novijih RN normi tj. RN17  i RN17 RSA.

Hocu da kažem da je interesantno da iako gotovo sigurno mootor ima DPF, da za njega Total/Elf ne preporučuje varijantu po RN0720.

Srbija https://www.total-serbia.rs/sr/auto-maziva/auto-maziva/lub-savetnik

Nordic https://nordic.totalenergies.com/sv/tjanster/oljeguide

Francuska https://www.total.fr/mon-vehicule/preconisation-huile-moteur.html

Vrlo verovatno cela stvar ima veze sa tipom regeneracije DPF. U vezi renoa ne znam detalje, ali mi liči da su ulja po RN 0720 preporučena motorima  sa pasivnom regeneracijom, dok ovi sa aktivnom mogu da koriste ostale varijante.

U celoj stvari ima veze i to da je renault izgleda drugačije davao preporuke u servisnim knjižicama u različitim bliskim godištima pogotovo u prvim godinama nakon što je kreirao svoje prvobitne norme RN 700, 710 i 720, dakle period od npr, 2008-2012.

Još jednom, hvala vam veoma  :ok: :ok: