Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Poliranje karoserije automobila

Započeo Dogac, 04.04.2008. - 19:13

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Malivuk612

to imas uz turtle wax mleka za poliranje, al neces nista postici... u najboljem slucaju ce ostati tako kako je, a to se samo skine posle par meseci... a u najgorem, skinuce masina...

pedrogti , bice sve slikano, ne brini :D
a nije ni njegov Clio u super stanju... al bice... :D

sampon dobijamo u galonima, neki turtle wax professional, sa voskom valjda... dobar je...

a, sto se tice voska... paa, ljudi ocekuju da jednom voskiraju i da auto zasija kao da je izasao iz fabrike, a ne perionice, i cesto mesaju pojam voskiranje i poliranje... ( zato sam i pisao ono...)

ja bih trebao ovih dana da odradim 406, ali rucno... samo cu par mesta masinski... nema potrebe da se guli lak, u odlicnom je stanju, a i boja je zahvalna... nego samo malo da ga zastitim... i treba da sredim par sitnih ostecenja na pragu iza prednjeg tocka...

pedrogti

@ click: zvao na tel 064 ... koji si nam dao za mequiers i ljudi rade i dalje to, hvala ti do neba. javice mi da li imaju to sto mene zanima i cene pa cu postaviti iste ovde.

@filip: touch up, ako mislis na vosak u boji, korektor to zaboravi, kao sto napisa malivuk.
ako mislis na boju u nijansi tvog automobila imas motip ali moras imati srece da nabodes bas tvoju nijansu (recimo shop invest ima te motip korektore)
ali nemoj da si lenj i idi do farbare u Vojvode Stepe kod 12.gimnazije. Tu ce ti umiksuju minimum boje i uzmes 2 ili 3 aplikatora za korekcije i vozi (aplikator za korkcije je da kazemo plastikica na cijem vrhu je nesto ala mikrofiber a namena j eupravo korekcija tackica i tih sitnijih ostecenja).
Ta farbara inace puni i boju miksanu po zelji u sprej tako da je mozda i to korisna informacija.

Na prethodnom vozilu sam zeleo da ofarbam parking senzore koje sam naknadno sam ugradjivao (naravno pre ugradnje),umihsao boju (bazu) u jednom spreju a lak u drugom, rezultat = svi su mislili da je fabricki tako.

taj turtle wax (zip nesto) sampon je odlican sampon, veoma pozitivna iskustva, preporuka. trenutno testiram nigrin, sonax nano i mafra. sonax je odlican u rangu ako ne i bolji od turtle zip wax, preporuka. Nigrin je veoma dobar obzirom na cenu Preporuka. Mafra jos testiram tek sam ga uzeo.

@malivuk: imas perionicu ili ... vidim da si u prici prilicno. ja te brate sve razumem sta hoces i sta neces da kazes, cisto da pisemo po koju jer je zanimljiva tema, a vecina misli lako cemo i to sto ti kazes, da ne citiram

Malivuk612

neam perionicu, al ima da je otvorim ako nastavim ovako  :rotfl:
salim se... ma radim preko leta kod prijatelja u perionici, prilicno dobroj, pa se ukljucujem malo u sve i svasta sto se tamo radi...

od hemije koristimo najvise turtle wax, jer gazda ima dil sa uvoznikom, i dobija dosta povoljnije na galone...
sampon - turtle pro
vosak - nisam siguran, pogledacu
bezkontaktno - turtle pro
koncentrovano - mafra/turtle interior
sprej za plastiku - mafra
za gume - mafra
za ciscenje raznoraznih gluposti - sonax neko cudo
za felne smo koristili sve i svasta... od Sonaxa, turtle, nekih nemackih proizvodjaca, al svi jako spoto skidaju, tako da sad koristimo staru dobru, razredjenu sonu kiselinu i turtle cetku...
za poliranje, sve i svasta... meguiars, turtle, sonax, farecla, 3M...
i makito profi masina...\

mafra ima stvarno odlicne proizvode... doneli nam prosle nedelje turtle od jagode sprej za tablu, ono je da se ugusis kolko mirise... a mnogo je slabiji kao sprej od mafra...

sto se tice ostecenja na haubi, ja bih pre probao da kupim boju, pa ako pogode nijansu - super... u principu, nije nista strasno...

slikacu sutra mecku kad je zavrse, auto je bio u vodi do sredine prozora... :) rade momci jutros od... hmmm... 9, i oko 3 su zavrsili tek sedista i tapacire... ostaje jos samo tabla, nebo i pod... (na tabli ima vise blata nego meni na kosevima)

Click

Citat: Filip poslato 15.07.2009. - 15:01

Jel ima neko ideju, gde moze da se nadje ona boja u tubici (touch up) posto bi pre poliranja istackao na haubi par mesta gde je osteceno od kamenja... (posto bi jel tako, posle poliranja to trebalo da bude sve super lepo, neprimetno)
imas u Hitu originalne boje u tubici, kostaju 1.600 din.. ako nema tvoje, naruce pa stignu

@pedrogti
hajde bas javi, i mene zanima taj clay da skinem neke gluposti sa drveta

@malivuk
sona kiselina na felne? a ne dolazim ja kod tebe  :ne:

Malivuk612

razredjena... a inace, proveri po drugim perionicama, svi sipaju nju u ambalazu sonaxa (one prskalice) znam za petosevica i one kod hit auta sigurno da nju koriste...
i kod nas dolaze i 10ak puta skuplja kola od tvog ili mog auta, i niko se nikada, za 11 godina nije zalio... ;)

a, pogledaj i na ambalazama tih sredstava u prodavnicama, na vecini pise "ne prskati po gumama"... zasto? paaa, dovoljno je jako da ostavlja fleke i bledi boju ako se osusi na gumi...

pedrogti

za alu felne je najbolje redovno ih prati i glancati ih i no prob. sve te preparate za felne izbegavam u sirokom luku jer su mnogo agresivni. ako malivuk koristi razblazenu sonu, onda pije vodu i domestos ili bref to je to, u svakom slucaju ubice sve bakterije na felni ako nista drugo  :bigl:

@click: clay sistem (glina + sprej) kosta 2155,00 sto je na nivou da narucis iz engleske, mislim pristojna je cena. narucio sam to + deep crystal 2 i 3 (po 1175,00) i 2 aplikatora microfiber po 473,00. javljam utiske za glinu. hvala ti za kontakt mnogo. u principu gledam da izbegnem gang land po svaku cenu. bio sma vec spreman da porucujem preko neta, ali spasao si me jel bi bili veci troskovi sigurno.

e mozda ce nekom biti interesantno. likovi se spremaju da uvezu DA (dual action) meguiers polirke. tako da bice i toga, nadam se da ce cena biti pristojna.

@littlewolf: koji si ti lik ... neko brate kazi mi sta da nabavim i gde, koji preprarat/sampon, koji se stavi u bocicu koja ide na perac visokog pritiska, a efekat toga je auto komplet u peni, da kazemo neki vid bez kontaktnog pranja. ne znam sad da li si me razumeo malo sam to zakomplikovao. Znam da mogu to da nabavim u karscher servisu ali daj neku alternativu. 

Malivuk612

ajde probacu sutra ako se setim da ti uzmem broj ovog lika sto nama dobavlja, pa da vidis sa njim...
sto se tice toga sto ti hoces, Dogac i Ex su kupovali neko bezkontaktno...samo ne secam se gde...

mi imamo turtle wax neko, odlicno je, ali problem je sto se musterijama ne svidja da ne radi i sundjer (sta oni placaju, jel'te... :fiju:) tako da mi malo vise razblazimo, pa posle i samponiramo... u principu, moze i samo time da se pere... mada ti za 205 to ne bih preporucio, suvise je jako, ne koristi se na akrilnim bojama...

inace, koristi se tako sto u onu prskalicu za voce sipas to i vodu, nabijes pritisak i prskas, a onda spiras iskljucivo pod pritiskom...
i da, pere se puskiranjem od dole ka gore... da se ne spere prvo tamo gde je najbitnije...

generalno, ima mnogo zabluda oko pranja, i same nege auta...  tj i ja sam imao dok nisam malo dublje usao u sve to...

pedrogti

nismo se razumeli, pretpostavio sam da ce tako biti. ne mislim na tu vrstu bez kontaktnog pranja. znam da je agresivno i to me ne zanima. vec na ovo:

vidis da je na pusku stavio ovaj dodatak sa bocicom (imam i ja to) u to se sipa nesto sto bi voleo da kupim i rezultat je:

posle ovog odrade glinu, pa operu kola standardnim postupkom, pa onda sve ostalo (polir, vosak, pa detaljisanje po potrebi, ...)

naravno englezi navode neke svoje brendove, super, ali nama to nije dostupno. kazem mogao bise nabaviti karcher sampon za to, da li postoji neka alternativa i da li imas ili neko iskustva sa ovim.

Mislim nije da je sad neophodno ali volim da probam nove stvari, sto da ne.

Malivuk612

vidjao sam ovo, koriste masine sa cetkama takav sampon, ali ne znam sta/gde/ko...

Click

Citat: pedrogti poslato 15.07.2009. - 22:53

@click: clay sistem (glina + sprej) kosta 2155,00 sto je na nivou da narucis iz engleske, mislim pristojna je cena. narucio sam to + deep crystal 2 i 3 (po 1175,00) i 2 aplikatora microfiber po 473,00. javljam utiske za glinu. hvala ti za kontakt mnogo. u principu gledam da izbegnem gang land po svaku cenu. bio sma vec spreman da porucujem preko neta, ali spasao si me jel bi bili veci troskovi sigurno.

no frx.. zato smo tu.. hvala na info  :ok:

pedrogti

click

probao sam za vikend glinu. odlicna stvar.

operes kola, sve regularno (pranje, susenje). odcepis malo gline, napravis lopticu koju spljostis, uzmes sprej (za brzo detaljisanje koji dobijas u setu) isprskas povrsinu koju zelis da tretiras, i udri sa glinom. znaci nikakav pritisak samo radis, meni je krov na 205-ci bio u top stanju pa opet je glina odradila posao. kada zavrsis I prolaz, rascepkas glinu i opet kuglica i spljostis, poprskas i udri.
i tako dok povrsina ne postane glatka kao ogledalo. Na kraju magicnom prebrises i sada je povrsina spremna za poliranje.

aplicirao sam G10 fareclu sa finish sundjerom sa DA polirkom, a zatim deep crystal vosak sa aplikatorom (miris banane, interesantno). kada je patiniralo izglancao sa magicnom (fareclina zuta). rezultat svoj lik vidis kao u ogledalu.

mislim da je ta glina korisna da se sa njom predje makar 1 godisnje i skinu sva g. koja nastaju od atmosferskih uticaja, drveca i pticica. To je bila karika koja mi je nedostajala do savrsenstva.

ako kojim slucajem ispadne glina pri apliciranju na zemlju, baciti to parce, to inace vazi i za krpe i sundjer (odma u ves masinu na pranje)

Malivuk612

^^^ to poslednje je i najbitnije... obicno "dunu" pa nastave  :rotfl:

negoooo, sad si me zaintrigirao, mogao bih posle poliranja i to da uradim...  :celb2:

Click

Malivuk612

Pedrogti, sto nisi slikao nista? :p

pedrogti

a sta da slikam ko da bi se videla neka razlika  :laugh:

trebalo bi drugaru da uradim srednje zalosnog punta, e to cu slikati, pa okaciti.