Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite lokaciju u Profilu.
Powered by
Plus hosting
Toggle full width forum
Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Pretraga
Vesti:
RFS na
Facebook
-u
RFS na
YouTube
Početna
Pomoć
Prijavljivanje
Registracija
Renault Forum Srbija
»
Renault - delovi, održavanje, problemi, unapređivanje vozila
»
Delovi, održavanje, problemi
»
Delovi karoserije
»
Tema:
Poliranje karoserije automobila
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Stranice:
1
...
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
Idi dole
Autor
Tema: Poliranje karoserije automobila (Pročitano 294206 puta)
0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.
korisnik-100
Clio
Trenutno vozim: renault megan sedan II
Pol:
Starost: 64
Odg: Poliranje karoserije automobila
«
Odgovor #465 poslato:
21.09.2014. - 23:27 »
A Nitro?
Sačuvana
Boki90
Captur
Trenutno vozim: Megane Grandtour 1.6 16v 2004, AR 156
Pol:
Starost: 34
«
Odgovor #466 poslato:
22.09.2014. - 08:33 »
Nisam probao, mozda i moze, ali pazljivo, odaberi neki deo koji nije toliko vidljiv, radi testa, da vidis da li ce se desiti nesto nezeljeno.
Sačuvana
usdp
Kadjar
Trenutno vozim: Bmw e46 2.2i
Pol:
Starost: 32
Odg:
«
Odgovor #467 poslato:
23.09.2014. - 00:43 »
nitrom sam ja skidao sa vrata belu boju od pesackih sto farbali. moze nitro samo neka nezna krpica i po malo cim skines operi
Sačuvana
sasa.f
Clio
Trenutno vozim: Megane Grand Tour 1.6 16v
Pol:
Starost: 51
«
Odgovor #468 poslato:
29.11.2014. - 19:00 »
Preporucujem Turtle Wax
To je polir pasta u tecnom stanju,koristio sam je nedavno.Preparat je najsitnije koegzistencije skida vidljive ogrebotine, naravno one osetljive pod prstom nece moci.
Namenjena je metalic boji naravno i ostale se mogu tretirati.Na obradjenom mestu ostaje sjaj a ogrebotine nestaju.Planiram da predjem ceo auto kada otopli.Naravno ima i drugih preparata.
«
Poslednja izmena: 29.11.2014. - 19:01 od strane sasa.f
»
Sačuvana
mire
Administrator
Trenutno vozim: BMW 430iX
Pol:
Starost: 48
«
Odgovor #469 poslato:
29.11.2014. - 19:14 »
Taj što si okačio je samo vosak (nije polir pasta) i dobar je. Još bolji je isti takav, sa teflonom. A za skidanje ogrebotina, treba ovako nešto:
Sačuvana
https://penzije.com
Boki90
Captur
Pol:
«
Odgovor #470 poslato:
30.11.2014. - 19:46 »
Vosak nema nikakvo abrazivno dejstvo i skidanje ogrebotian voskom je nemoguce. Sonax je bar dve klase iznad TW, a za malo vise para ima mnogo kvalitetnijih proizvoda. Moj favorit je Collinite's No. 845 Liquid Insulator Wax.
Sačuvana
Ap0calypto
Koleos
Trenutno vozim: Citroen C4 Picasso 2.0HDI EGS "Black mamba"
Pol:
"opinions are like assholes,everybody has one"
Starost: 39
«
Odgovor #471 poslato:
30.11.2014. - 21:31 »
Ja koristim K2 vosak, i zadovoljan sam
Sačuvana
“A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion.”
— Robert Todd Carroll
Mikely
Captur
Trenutno vozim: Renault Megane 1.9dCi
Pol:
Starost: 32
«
Odgovor #472 poslato:
20.04.2015. - 21:04 »
Mene interesuje da neko napise koju polir masinu koristi koje marke, snage I cene. Takodje bih voleo da cujem preporuku nekog iskusnog kako odabrati neku hobi polirku kao i odabir nastavaka\ sundjera za poliranje za nas pocetnike. Kojom brzinom polirati, na koliko obrtaja pocevsi od grublje paste, srednje do najfinije. Kada menjati sundjere? Koliko poliranja mogu da izdrze? Da li su perivi u masini ili ne? I slicno. Nadam se da ste me razumeli
Sačuvana
Ne pobedjuje onaj koji ne ume da gubi...
Boki90
Captur
Pol:
«
Odgovor #473 poslato:
24.04.2015. - 21:51 »
Kasno vidim ovu poruku, mada nikad nije kasno
Zavisi koliko novca zelis da izdvojis za masinu, ove od 50-ak evra su slicne, skuplje su obicno bolje, mada se npr. ljudi zale na Skill koji je, cini mi se preko 100 evra. Navodno nista nije bolji od ovih od 50 evra. Polirka mora da ima regulaciju brzine, to ti je prvo i osnovni, a onda se vracamo na pocetak ovog pasusa, tj. na novac koji zelis da izdvojis. Ove jeftine, i ako "jake" npr. 1200-1500w znaju da gume obrtaje kad se malo stisnu. Nisu isto kineski i evropski W.
Nosac sundjera koji dobijes uz polirku je obicno beskoristan. Prvo sto je veliki, drugo sto je tvrd, pa hoce masina da poskakuje. Kod skupljih masina dolaze bolji nosaci, tj. upotrebljivi su. Ja sam naleteo na neke nosace, kupio par komada jeftino, imam visak, kome treba, nisu skupi. Trenutno neki lik valja jeftino 3M sundjere, neki sverc-komerc iz Bugarske, 900 dinara komad. Kazu da se zeleni dosta brzo trosi, 2-3 poliranja i to mu je kraj. Zeleni nasam nikad kupovao, posto imam dosta veliki izbor tih cutting sundjera, npr. imam Scholl concepts plavi, koji je onako, nije bas najgrublji, Lake country zuti, dosta grub, takodje i LC vunu, Menzernin, a imas i neke jeftinije, poput Etalona, Mipe, Bodyja.
Treba da imas na umu da ne rade sve paste jednako dobro na svim sundjerima i lakovima. Moras da nadjes odgovarajucu kombinaciju.
U sustini, za tu pocetnu cutting fazu i ti jeftini sundjeri sasvim lepo odradjuju posao, mada traju kratko, ali ni drugi nisu nista bolji, valjda i grublja pasta cini svoje. Od finijih, uzeo sam od tog lika zuti i plavi 3M, i cini mi se da imam jos nesto, mislim, imam svasta, samo ne mogu svega da se setim. Bitno ti je da imas dobro osvetljenje, da vidis sta radis, za pocetak je dovoljan jedan halogeni reflektor od 500w, ja kupio u Metrou za nekih 500 dinara, ako se doboro secam, a stalak napravio ko lokalnog bravara, posto sam vec imao neke cevi. Ako imas i neonke u garazi, jos bolje.
Trebace ti malo vremena da skapiras kako da dodjes do rezultata, nije samo da stavis pastu, upalis masinu na X obrtaja i poliras. Koliko rpm, zavisi od paste, temperature, npr. kad je toplije neke paste se brzo suse/razbijaju, a kad je hladnije sporije, pa ti onda treba malo vise obrtaja.
Otprilike bi ovako trebalo da ide. Stavis malo paste na sundjer, razmazes po delu ne vecem od 40x40cm, razmazes pastu, masina je iskljucena. Ukljucis masinu na najmanjem broju obrtaja, obicno je oko 600, napravis nekoliko prelaza, jedan-dva, da lepo razmazes pastu, zatim lagano podizes obrtaje, na npr oko 900-1000, i dalje skoro da ne pravis pritisak na masinu, tek toliko da sundjer bude uz lak, pravis jos nekoliko prelaza, pasta se polako zagreva i krece lagano da radi, dizes na oko 1300-500, na tom broju obrtaja neke paste rade onako kako treba, a za neke druge ce ti trebati jos malo, do oko 1800 rpm, tad povecavas pritisak, ali ne pritiskas iz sve snage, ne bih mogao tacno da definisem koliki pritisak treba da pravis, onako, osrednji.
Zatim radis na toj brzini dok pasta ne krene da se razbija, videces da film koji ostavlja pasta postaje tanji, a lak dobija sjaj, popustas pritisak i pravis jos neki prelaz na toj brzini, zatim kreces da smanjujes brzinu, nazad, npr ako je brzina bila 1500, smanjujes na 1200, pravis jedno dva prelaza, smanjujes na 800-900, masinu drzis tako da tek dodiruje lak, pravis jedno 2-3 prelaza i iskljucujes masinu, brises mikrofiber krpom, najbolje uz neki odmascivac, npr. izo propil alkohol, pregledas pod svetloscu, ako si zadovoljan rezultatom, ides dalje, ako ne, ponavljas postupak na tom delu.
I sa finijim pastama je slican postupak, s tim sto kod njih obicno manji pritisak, i mozda malo vise prelaza.
Moj favorit, je Scholl concepts S3 gold. Ima sasvim solidan rez, a ostavlja dosta dobar finis, dosta bolji od 3M zelenog cepa, koga treba da imas uvek u nekoj maloj kolicini, jer mnogo dobro reze i izvlaci ogreobtine. Npr. Scholl daje finis bez holograma na tamnijoj bolji, doduse ovo zavisi od tehnike rada, laka i sundjera, dok sa 3M-om ti treba jos dva koraka da bi izvukao finis bez holograma. Posle S3 gold mozes da ides direktno na neku finis pastu, npr. 3M ultrafinu, tamno plavi cep. Ja koristim Menzernu za finis. Menzerna takodje ima i FG400 pastu, slicnu kao S3, medjutim ta pasta malo duze radi. sa S3 zavrsis za minut i po, dva, a Menzerni ponekad treba i 5 minuta, ako je malo hladnije, ali menzerna mozda daje za nijansu bolji finis.
Uvek kreces prvo od najmanje grube kombinacije, izaberes neki deo na kome radis test. Ako si zadovoljan rezultatom radis tom kombinacijom, ako nisi, menjas sundjer/pastu i ides grubljom varijantom. Obrati paznju preko prevoja, ostrih ivica, njihih izbegavaj, tu se najbrze tanji lak.
Sundjer cistis posle svakog odradjenog panela, tako sto ukljucis masinu, na npr. 1000-1200rpm i stavis cetkicu za zube na sundjer, pomeras je od centra sundjera, ka kraju. Isto tako ga ocistis posle zavrsenog posla i operes npr. vodom i tecnim sapunom. Ne cedis ga tako sto ga savijes i stisnes, jer ga tako ostecujes, vec istiskujes vodu prstima.
Zvuci komplikovano, nije bas jednostavno da se objasni ovako, kucajuci preko foruma, a nista ti nije jasno ok ne krenes da radis.
Mozda sam i nesto propustio, pitaj ako te jos nesto interesuje, a ja cu se potruditi da odgovorim. Inace, dok sam kucao ovaj post, kliknuo da ga objavim, kad mi izadje doslo je do greske. Malo je reci da sam se iznervirao, posle ovolikog kucanja
Srecom, post je objavljen.
PS
Propustio sam da kazem da je za pripremu za poliranje potrebna glina, i da svaki pokret masine treba a predje preko polovine prethodnog, kao kod farbanja.
Jedan sundjer koristis sa jendom pastom, ako hoces neku drugu pastu na tom sundjeru, moraces da ga operes. Ne mora nuzno zeleni cep na zeleni sundjer, moze i na zuti, a i na plavi, koji je najfiniji. Sve zavisi od stanja laka, njegove tvrdoce itd. tj. hocu da na plasticnom primeru pojasnim da cutting (gruba) pasta ne mora uvek da ide na takav sundjer.
«
Poslednja izmena: 25.04.2015. - 09:56 od strane Boki90
»
Sačuvana
pedrogti
Captur
Trenutno vozim: Clio III RS 197, 2CV6, C1 1.4HDI, BMW 320D GT, Kangoo 1.5 DCI 70
Pol:
Starost: 52
«
Odgovor #474 poslato:
25.04.2015. - 10:42 »
ja bi preporucio za pocetnika neku dual action polirku tipa DAS-6, ne bi se zamarao sa jeftinim orbitalnim polirkama, moje iskustvo je tako da sam praktično bacio novac (mozda sam ja zahtevan) a kasnije ako se navučeš na detaljisanje trebaće ti svakako neka lepa tipa makita orbitalna ili sl. ja kao što je boki90 rekao, kombinujem jednu pastu sa sunđerima različite tvrdoće i to su potpuno različiti rezultati. kod menzerne grube mi se dopada što je lako u par poteza orbitalnom polirkom moguće odraditi korekciju a nema holograma (ovo ne važi za sve - već samo za moj auto - polu tvrdi lak)
bokijevom postu nema mnogo šta da se doda ili oduzme to je to, osećaj stvaraš radom (grešaka će svakako biti)
Sačuvana
Apple
Megane
Trenutno vozim: clio II 1.5dci 80ks k9k702
Pol:
Starost: 42
«
Odgovor #475 poslato:
26.04.2015. - 20:02 »
Gde nabavljate taj izo propil alkohol ili sta vi zapravo koristite za odmascivanje ?
Sačuvana
boree
Administrator
Trenutno vozim: Kadjar tce 165
Pol:
Starost: 49
«
Odgovor #476 poslato:
26.04.2015. - 21:04 »
imaš u farbarama sredstvo za odmašćivanje za farbare
http://www.norma.me/article/36358/7--boje--izolacija--gradevinarstvo-i-radionicka-hemija/7-07-radionicka-hemija/ciscenje/odstranjivaci-ulja--lakova-i-smole/body-770-antisil-1l--odmascivac
Sačuvana
vlada sin
Clio
Trenutno vozim: renault megane 3 1.5 dci
Pol:
dobro auto
Starost: 41
«
Odgovor #477 poslato:
21.08.2015. - 16:40 »
Kolega dao deci da mu peru skodu jeti novu i genijalci sa zelenim hrapavim od sudnjera bukvalno unakazili boju.
Jel moze neka preporuka kome da se obrati u Beogradu da vidi da i moze sa poliranjem da se sredi>
Ludilo nisam ogao da verujem
Sačuvana
Nebojsa023
Clio
Trenutno vozim: Scenic 3 1,6 dci 130KS 2011.
Pol:
Renault man
Starost: 57
«
Odgovor #478 poslato:
21.08.2015. - 21:43 »
Urađeno poliranje, jest da je trajalo 4 dana ali vredelo je. Pogledajte pa prosudite.
Pre tretmana:
Posle tretmana
Još samo da dodam da je lajsna na zadnjem braniku odrađena naknadno BUMPER sprejem pa kada uradimo photo session objavićemo.
[/quote]
Urađeno u NS Pro-Detailing Novi Sad
«
Poslednja izmena: 21.08.2015. - 21:46 od strane Nebojsa023
»
Sačuvana
Boki90
Captur
Pol: