Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Električni grejač/radijator kabine - PTC keramički grejač

Započeo jokiroki, 14.10.2013. - 07:29

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

jokiroki

jedno pitanje za kolege sa foruma...jedan od forumaša je pisao u vezi električnog grejača koji se nalazi kod isparivača klime i grejanja da se oni mogu naći u skupljim modelima automobila,e moj i nije nešto skup ,a imao sam problema sa grejanjem (tačnije ventilacijom) da mi je slabo strujao vazduh kroz kabinu,a samim tim i grejanje maltene nula,pa sam juče rešio da rastavim sve dole (srednju konzolu,izvadim kasetu ispred suvozača,plastiku iznad vozačevih nogu i još po neke sitnice)odmah da kažem ko voli da čačka i ima  malo vremena posao je ali stvarno uživancija ko ne voli ili je slabih živaca bolje da ništa i ne dira,pa reko da vidim da se nije negde nešto otkačilo(klapna,sajla za usmerivače ili sl.).sve je bilo ok što se tiče sajli i klapni ali da nisam sve to rastavio ne bi ni našao problem,a problem slabe cirkulacije je bio u tome što sa suvozačeve strane(što sam znao od ranije)ima otvor na koji dolazi crevo za hladjenje kasete ispred suvozača,e to crevo je bilo spalo pa je kad se uključi ventilator vazduh najviše izlazio na taj otvor ali naravno to nije sve jer i sa druge strane kod vozačevih nogu ima isti takav otvor(za koji naravno nisam znao,a pravo da vam kažem neznam ni čemu služi)koji je bio otvoren isto pa je i tamo sukljao vazduh(ito sve naravno negde u žice i karoseriju a najmanje gde treba u kabinu)ništa drugo nego da pretpostavim da se na tom otvoru nalazio čep koji je spao pa sam napravio drugi i začepio otvor i sa jedne ali i sa drge strane za hladjenje kasete jer meni i nije nešto potreban ,bar ne preko zime i posle toga  vazdruh počeo da struji kroz ventilacione otvore nemož nego tako  :yes:. e sad kad sam to sve rešio ajd da malo pogledam šta sve tu ima  i tu naletim na ovo

prvo nisam bio siguran pa sam ga izvadio video da nema šta da bude nego el. grejač koji se pretpostavio sam uključuje na isto dugme gde i grejači zadnjih stakala i retrovizora,i naravno mojoj sreći nigde kraja jer nisam ni znao da ga imam probao ga i stvarno maltene čim startujem auto radi i grejanje.
e sad da nedavim puno ja bih pitao iskusnije forumaše:da li smeta da on radi duže to jest u extremima da potpomaže normalno grejanje,ili se ono samo isključuje posle odredjenog vremena(temperature)samo od sebe?
pozdrav i ako nekoga nešto interesuje oko rastavljanja tog dela enterijera slobodno na PM....

jajajaja

svaka tebi cast, kada si sve vratio da li krcka nesto? Ja imam problem da recimo kada je napolju 25 stepeni, auto kao da pomalo greje, pogotovo kada recimo stanem na semaforu on pocinje da greje, u brzoj voznji se ne oseca. Kao da kada prekine da struji vazduh spolja usled kretana auta, ovaj se ugreje na nekim delovima... kroz koje struji. I nesto nisam bas siguran da li da dajem majstorima da rasturaju. Koliko ti je vremena trebalo?

wcyber

Hmm, ti mislis da se to pali sa grejacem stakala? Ja kontam da se meni taj grejac palio kada stavim grejanje na max i ukljucim ventilator. Tada mi se prve zime voznje auta culo kliktanje nekog releja na par minuta i stvarno je vazduh brzo duvao topao. Medjutim, druge zime se to vise nije desavalo. Dal mi je crkao osigurac za to il relej, nemam pojma, nisam nikad istrazivao. U servisu su se krstili da ga uopste imam i nisu verovali dok nisu nakacili auto na clip. Sto se njegovog menjanja tice, rekli su da to zapekne ko sam djavo i da su imali problema da ljudima pocne da curi voda tu.

jokiroki

ajd da probam svima da odgovorim redom:nekrcka ništa posle sklapanja sve uleže maksimalno lepo,što se tiče vremena ako imate imalo bilo kakve prakse sa šrafcigerčićima sat ipo u vrh glave sklapanje rasklapanje.
evo i fotografije valjda će biti veće:

još da odgovorim "jajajajaja" ovaj negreje nikakvu rashladnu tečnost,već je u istom buretu sa radijatorom za grejanje,znači oko njega samo vazduh a u njega ništa sem struje.
e sad za wcybera:baš tako ja mislim i to sam prvo probao jer mije prvo to  i palo na pamet da se pali na isto mesto(nemora da znači da sam u pravu)i počinje veoma brzo da duva toplo,a što kažu ovi u servisu da tamo zapekne i da se teško vadi,može biti,ali ako kiler grejanja procuri pa napuni tamo vodu(antifriz bi ga samo lepo podmazao :zloca:)inače ja ga skinuo bez problema.
i za milan035:nisam baš preterano vičan u engleskom pa nisam siguran gde je lociran taj grejač o kojem ti govoriš,ovaj nema nikakve veze sa vodom sem možda sa temperaturom vode,ALI kod mene u garaži temperatura bila +19 neznam za temperaturu  vode u sistemu,posle paljenja auta upalio grejače stakala a ubrzo potom on počeo da duva toplo(nije autosugestivan osećaj nego stvaran)
i to je to,post sam napisao pošto ni ja nisam siguran kako sve to funkcioniše pa da podelimo utiske,NIKAKO da se pravim pametan.pozdrav

meganed97

Da li ovaj grejač imaju svi modeli Megane/Scenic 2? Nešto sad gledam i izgleda da jeste. :tup:

To je OVAJ deo.

Na jednom forumu nađoh kako funkcioniše...

CitatNUMBER OF RCH* REQUIRED
*RCH = Passenger Compartment Heating Resistor

The passenger compartment heating resistor control conditions are:
Manual air conditioning (not automatic):
ET169 Engine is Running,
ET015 Passenger compartment fan Active,
PR002 Exterior temperature < 5˚C
Engine coolant temperature < 50˚C (refer to injection computer),
Electrical availability - 60%, alternator load < 70% (refer to the Power and Switching Unit).
Climate control:
ET169 Engine is Running,
PR002 Exterior temperature < 5˚C
Engine coolant temperature < 50˚C (refer to injection computer).
Electrical availability - 60%, alternator charge < 70% (refer to the Power and Switching Unit).
Heat demand by the user (refer to the climate control computer).

NUMBER OF RCH* AUTHORISED BY ALTERNATOR

There must be no present or stored faults.
Special note:
This information is usable only on vehicles fitted with passenger compartment heating
resistors.
Calculation performed by the UCH according to the alternator power available
(information supplied by the UPC).
This information allows the number of passenger compartment heating resistors to be
supplied depending on the available power.
The status, depending on the conditions, will be 0, 1, 2, 3, 4 or 5.

In the event of a fault, perform fault finding on the UPC (see 87G, Engine compartment connection uni
The parameter PR010 (UPC) of the alternator charge should be less than 70% so that the passenger
compartment heating resistors can be authorised by the alternator.

NUMBER OF RCH* CONTROLLED

The passenger compartment heating resistor control conditions are:
– Heater motor running.
– Battery voltage > 12 V.
– Interior temperature < 10˚C.
– User temperature setpoint in warm position (> 20˚C).
– PR002 External temperature < 5˚C.
– ET015 Passenger compartment fan ACTIVE.
– ET018 Number of RCHs authorised by alternator > 0.
– ET019 Number of RCH* authorised by injection computer > 0.
– PR010 (UPC) Alternator charge < 70%.
_______:renault:_______
Vožnja sa osmehom

nenasan

kod mene odmah počne da duva toplo.Ne vruće.A nije ni neka toplota ,ali je prijatno jer ne duva po rukama hladan vazduh i takođe je dobro zbog stakla.
Ali zato dok ne preuzme od hladnjaka podiže potrošnju za 1-1,5 litar.da bi me neko razumeo,znači kada nema uptrebe tog grejača i pokazuje recimo 5 litara na sto ,kada su grejači upaljeni
pokazuje 6 litara i više.Provereno,jer kada spustim na minimum i tada on ne potražuje grejanje,momentalno se snizi potrošnja na uobičajenu.Ima direkte veze sa sistemom grejanja i naravno
temperature koju koristi iz motora i stoga mislim da bi svaka naknadna ugradnja bila nemoguća.Bila bi moguća ali samo ako bi ugradili neki relej prekidač.
Čak mislim da bi moglo samo na automatsku klimu,ako uopšte i to može,ako nije fabrički predviđeno.

Imao sam dve lagune dvojke i još uvek ih nekad vozim ,ali mislim da nema ovaj grejač.Ali dobro ako ima onda je ok.Kod mene na L3 odmah počne da duva mlako.
Nisam obraćao pažnju,ali mislim da L2 nema,što je i bolje.Bar ja tako mislim

direstraits

Citat: meganed97 poslato 28.11.2013. - 19:52
Da li ovaj grejač imaju svi modeli Megane/Scenic 2? Nešto sad gledam i izgleda da jeste. :tup:

To je OVAJ deo.

Izgleda da imaju svi, koliko sam uspio skuzit, i vozila s vecim gabaritima, kao i vozila za hladnija trzista. Na Scenicu 3 imaju dvije snage, 1.000 W i 1.800 W za trzista sjeverne Evrope.

nuk

To je OVAJ deo.

Na meganu nisam imao grejac, bio je van pa mozda zbog toga

Panta011

To je OVAJ deo.

Ja ne nađoh kako se uključuje taj grejač vazduha u kabini :hmm: Video sam koji uslovi treba da budu ispunjeni da bi on radio, ali kako se uključuje :ne: Ili je dovoljno da samo uključim grejanje i ventilator kabine i ako su temperaturni uslovi ispunjeni (pored ovih u vezi akumulatora i alternatora) on se uključuje samostalno :hm1:
Ako nađeš put koji nema ni jednu prepreku, onda je to put koji verovatno ne vodi nikuda.

milos scenic

Tek jutros sam saznao da imam ovo.. Stavio temp na max i duvanje na max. Posle 20 sec je izlazio mlak vazduh a posle 1 km topao iako je temperatura motora i dalje na prvoj crtici. Odusevio sam se

meganed97

Citat: Panta011 poslato 29.11.2013. - 08:14
Ja ne nađoh kako se uključuje taj grejač vazduha u kabini :hmm: Video sam koji uslovi treba da budu ispunjeni da bi on radio, ali kako se uključuje :ne: Ili je dovoljno da samo uključim grejanje i ventilator kabine i ako su temperaturni uslovi ispunjeni (pored ovih u vezi akumulatora i alternatora) on se uključuje samostalno :hm1:

Samostalno :yes: pored onih uslova i podešavanja grejanja i ventilacije, UCH prati i to da li je uključen grejač zadnjeg stakla i otvoren krov kod kabriolet verzije :zubo: .

A evo zašto meni zimi malo, malo pa cakne nešto ispred volana u tabli kada pustim grejanje dok pokazivač za temperaturu stoji zakovan na donjem podeoku. :bigl:

Vožnja sa osmehom

Boki

Cek polako,nisam razumeo dal to svaki megan 2 ima ili samo modeli sa automatskom klimom? :nezna:
Nisu sale za umove male

meganed97

Trebalo bi da je svaki. Kod mene je ručna klima (vidi se sa avatara :bigl: ) i ja očigledno imam. Mada sam do sada ja generalno izbegavao da mu pustam grejanje dok se bar pokazivač temperature ne "odlepi" sa dna. :doh:

Citat: nuk poslato 28.11.2013. - 23:16
Na meganu nisam imao grejac, bio je van pa mozda zbog toga
Trebalo bi da je imao i VAN... ako govorimo o električnom radijatoru, a ne o grejaču rashladne tečnosti. :)
Vožnja sa osmehom

Panta011

I ja sam sve ove godine izbegavao da puštam ventilator kabine dokle kod se kazaljka temperature ne mrdne bar do prve sledeće crte :doh: :doh: :doh: Zato nisam ni mogao da provalim ima li tog grejača kod mene. A sada jedva čekam da krenem kući pa da odvrnem sve na MAX i vidim mlači li se vazduh u prvih par minuta ili "c"....
Ako nađeš put koji nema ni jednu prepreku, onda je to put koji verovatno ne vodi nikuda.

direstraits

Imas grijac Panto, 1 kW, kao malo slabiji fen, ako ti ista znaci s tolikom frizurom. :zubo: