Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Električni grejač/radijator kabine - PTC keramički grejač

Započeo jokiroki, 14.10.2013. - 07:29

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Panta011

Jooooooj ako me ložiš jao ti ga tebiiiii    :bat:

A reci te mi je li se taj grejač uključuje samo kada je grejanje na max, vent na 4 i uključen grejač zadnjeg stakla :hmm: Ili se uključuje i na manjim brzinama ventilatora i bez grejača zadnjeg stakla. I je l' moram i da uključim triput levi migavac i dvaput desni sa podignutom ručnom do pola  :zubo: :zubo: :zubo:
Ako nađeš put koji nema ni jednu prepreku, onda je to put koji verovatno ne vodi nikuda.

meganed97

Kažem ti benzinac je to. Meni Lada Niva krene odmah da greje kao da ima 2 grejača po 1000 W. :zubo:

Citat: zokce poslato 29.11.2013. - 15:15
A na kom principu radi odmagljivanje vetrobranskog  stakla, kad je temperatura rashladne tecnosti jos niska. Zar nema neki grejac za to, iako nije dizel.
Ako je automatska klima, računar pali klimu da isuši vazduh. :yes:

BTW
Ne mogu da vidim da li ovaj električni radijator kod mene stoji ispred ili iza glavnog radijatora/malog hladnjaka, tj. ne znam kroz koje grejno telo prvo prođe vazduh. Pretpostavljam da prvo prođe kroz ovaj električni i onda zagrejani vazduh malo zagreva rashladnu tečnost preko malog hladnjaka. Kod Renoa nema slavinice na malom hladnjaku, grejanje se reguliše preko klapni. :nezna:
_______:renault:_______
Vožnja sa osmehom

Panta011

Citat: Panta011 poslato 29.11.2013. - 13:39
I ja sam sve ove godine izbegavao da puštam ventilator kabine dokle kod se kazaljka temperature ne mrdne bar do prve sledeće crte :doh: :doh: :doh: Zato nisam ni mogao da provalim ima li tog grejača kod mene. A sada jedva čekam da krenem kući pa da odvrnem sve na MAX i vidim mlači li se vazduh u prvih par minuta ili "c"....

Radi  :hura: :hura: :hura: :hura: :hura: :hura: :hura: :hura: :hura: :hura: :hura: :hura: :hura: :hura: :hura: :hura: :hura: :hura:

A ja se tri godine mrznem ujutru po sedam-osam kilometara dok ne makne kazaljkuuuuu uuuuhhhhh  :banghead: :banghead: :banghead:
Ako nađeš put koji nema ni jednu prepreku, onda je to put koji verovatno ne vodi nikuda.

Piros

+1 , jednostavno ne mogu da verujem da nisam znao za ovaj grejac  :banghead: :banghead: :banghead:

wcyber

E, kad sam ja ovde pre 3 god pisao o relejima koji klikcu zimi kad upalim motor i svetla mi vidno slabije svetle kad povuce tu struju.. :D Svi su se cudili :D

Piros

Citat: wcyber poslato 29.11.2013. - 20:42
E, kad sam ja ovde pre 3 god pisao o relejima koji klikcu zimi kad upalim motor i svetla mi vidno slabije svetle kad povuce tu struju.. :D Svi su se cudili :D
I mene je cudilo zasto klikcu releji, ali kad je sve izgledalo ok nisam se upustao u dublje razmisljanje  zasto to rade.  :nezna:

direstraits

Podijelio sam temu na dvije teme, s obzirom da se radi o dvije razlicite stvari: grijac rashladne tecnosti koji imaju dCi motori, i grijac vazduha u kabini, kojeg imaju Clio 3, Megane 2/3, Scenic 2/3, Laguna 3. Grijac vazduha u kabini nemaju Lagune 2.

Boki

Isprobao i ja na mom meganu,funkcionise grejac kao lud :yeah: mada nesto mi skakljivo da ga koristim,nemam pojma koliko se tada siluje alternator :nezna:
Nisu sale za umove male

djiuliju

:doh:
Ja nisam znao da megan to ima
Boki, ukljucis da duva na 4 pa se aktivira ili kako? Kod senika se aktivira nevezano za brzinu duvanja

Panta011

I kod megana (bar na mom). A pošto je relativno slab grejač, najveći efekat se oseti kada je vent na 1, ostale brzine ga  ohlade  (pogotovo 4.)

Boki

Ja sam pojacao temeperaturu na mx i ukljucio ventilator na 4.Posle odprilike minut je poceo toplo da duva :nezna:

Cek sad,kako se "pravilno"pali taj grejac??? :nezna:
Nisu sale za umove male

cenzvo

Citat: wcyber poslato 29.11.2013. - 20:42
+1
I ja sam pre 2-3 god. pisao o 'caktanju' koje se cuje dok je motor hladan!???!
Secam se da tada niko nije spominjao ovu opciju kao razlog i resenje!
Sad cu na posao pa cu da isprobam da li kod mene to funkcionise, zivo me INTERES!
PozZ...

meganed97

Citat: Panta011 poslato 01.12.2013. - 17:47
I kod megana (bar na mom). A pošto je relativno slab grejač, najveći efekat se oseti kada je vent na 1, ostale brzine ga  ohlade  (pogotovo 4.)
Možda ti nije radio punom snagom, s obzirom da ima releje koji regulišu snagu u tri nivoa u zavisnosti od zadatih uslova.
Još ako PTC radijator stoji ispred malog hladnjaka, onda je učinak još manji, jer mali hladnjak oduzima toplotu vazduha koji je PTC zagrejao.
_______:renault:_______
Vožnja sa osmehom

Panta011

Jutros sam "testirao" režime rada PTC grejača i duva toplo na svim brzinama ventilatora. I to se lepo oseti toplota (toplina). Ja sam u petak imao jednu vrlo kratku relaciju, cca 1 km, i odmah po kretanju sam odvrnuo na 4 ventilator. Pošto je duvalo hladno prvih 500 m, vratim na 1 i krene da piri toplo, pa sam paušalno zaključio da ga veće brzine od 1 hlade. Tako da grejač radi na svim brzinama ventilatora i baš sam mu se obradovao :hura: :hura: