Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Električni grejač/radijator kabine - PTC keramički grejač

Započeo jokiroki, 14.10.2013. - 07:29

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

reemark78

Sad su mi proverili u servisu po broju šasije, moj Megan izgleda nema taj grejač. A ima baš visok paket opreme, čudno. Verovatno zato što je sedan, a oni su se valjda sklapali u Turskoj, ili je pravljen za drugo (toplije) tržište, nemam pojma.
Šteta baš sam se ponadao da je možda samo crkao pa da ga zamenim...

Ne znam šta bi se desilo ako bi ga samo postavio na njegovo mesto, naravno morao bi prvo proveriti da li uopšte ima konektor za njega...

wcyber

Zato sto se na dizele stavlja grejac vode, preko koje ti brze pocne i grejanje kabine

reemark78

Citat: wcyber poslato 14.10.2016. - 14:06
Zato sto se na dizele stavlja grejac vode, preko koje ti brze pocne i grejanje kabine

Pa i ti voziš dizela, a koliko sam shvatio imaš taj električni grejač kabine, zar ne?

wcyber

Nisam siguran za grejac kabine.. sigurno imam te grejace vode ..

Prve zime kad sam kupio auto, culi su se neki releji na svaki pola minute posle paljenja motora uz vidni treptaj na farovima (trenutni pad napona po ukljucenju grejaca) .. I vec sledece zime to mi nije radilo ..

Te prve zime kad god sam pustao grejanje odma posle paljenja motora, osetio se topao vazduh vrlo brzo .. tipa 20-ak sekundi.. ali je to verovatno bilo posledica rada tih grejaca vode

Kad ti napolju bude hladnije od 5C, obrati paznju da li ti se cuju releji periodicno u prvih par minuta rada motora

reemark78

Citat: wcyber poslato 14.10.2016. - 14:23
Nisam siguran za grejac kabine.. sigurno imam te grejace vode ..

Prve zime kad sam kupio auto, culi su se neki releji na svaki pola minute posle paljenja motora uz vidni treptaj na farovima (trenutni pad napona po ukljucenju grejaca) .. I vec sledece zime to mi nije radilo ..

Te prve zime kad god sam pustao grejanje odma posle paljenja motora, osetio se topao vazduh vrlo brzo .. tipa 20-ak sekundi.. ali je to verovatno bilo posledica rada tih grejaca vode

Kad ti napolju bude hladnije od 5C, obrati paznju da li ti se cuju releji periodicno u prvih par minuta rada motora

A sad ti ne radi to grejanje? Nisi pokušavao da središ to, izbacuje li neku grešku na instrument tabli?
Ja znam da mi zimi duva hladno sve dok se kazaljka bar malo ne odlepi, tako da uglavnom isključim ventilator dok kazaljka ne mrdne, a do tada već stignem recimo do vrtića gde vozim dete, dete se smrzne, a tek onda se ja ugrejem do posla  :nezna:

wcyber

Ne izbacuje nista .. U Reno servisu su rekli da je te grejace bolje ne dirati, jer toliko zapeknu da mozemo narpaviti samo jos veci problem da se to sve posle dovede u red.. Na osnovu iskustva od ranije, naravno ..

Zbog cega tacno ne rade, ne znam.. Jedino ako neko ima CLIP dijagnostiku ovako da probamo da se igramo da vidimo sta kaze dijagnostika, ima li neki problem vezan za rad tih grejaca, zasto oni vise ne rade ..

Ili da probam da odem u drugi ovlasceni servis da vidim sta ce oni reci :)  Serviseri uglavnom ne vole te marginalne nesvakidasnje probleme da resavaju ..

milan035

Idi u drugi servis, a ne moraš u ovlašćeni. Ja sam menjao te grejače, ništa nije zapeklo, veoma su se lako odvili, a bili su fabrički. Zamena trajala 10-ak minuta.

Stefan Pavlović

Jel zna neko kako se gasi taj električni grejač? Jednom sam ga aktivirao i sad mi se svaki put sam uključi kad iznova  startujem auto

Ap0calypto

Grejac predpaljenja? Računar sam pali po potrebi.

Sent from my POCO X5 Pro using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

wcyber

kako mislis, jednom si ga aktivirao?   nijedan taj grejac se ne pali ručno, i služe za brže zagrevanje hladnog motora..

zasto bi ga hteo gasiti?

Stefan Pavlović

Reč je o električnom grejaču koji greje kabinu, iskreno do pre par dana nisam ni znao da postoji taj grejač, a kome god da sam rekao, niko nije znao za to. A postoji, probao sam i ima ga moj senik, a aktivira se držanjem dugmeta za recirkulaciju vazduha. Na taj način kad je hladno on počne da duva topao vazduh u kabinu za manje od minute, iako je motor potpuno hladan, i napolju je minus.
Skoro sam naleteo na to na youtube-u, gde čovek priča da većina automobila proizvedenih posle 2000. godine ima taj električni grejač. Ne znam da li će mi ostati link sa "jutjuba" ali evo ispod pa ko želi nek pogleda. Samo da se odmah ogradim, ne preporučujem da ga palite dok ne skontam kako se gasi

https://www.youtube.com/watch?v=qxFGEm5NqpQ&pp=ygUNOTAgYXV0b21vYmlsYQ%3D%3D

Stefan Pavlović

@wcyber

Ovaj se pali ručno, pritiskom na taster za recirkulaciju vazduha i ne služi za grejanje motora nego kabine. Moj senik je benzinac, dakle, nije reč u grejačima  za predpaljenje motora za dizelaše. Ovaj grejač radi na struju i greje kabinu, što je sasvim korektan dodatak, ali kad bi mogao i da se ručno isključi, jer troši struju, a samim tim i gorivo

alexsasa

Zar se ne iskljucuje na isti nacin?

Sent from my iPhone using Tapatalk

wcyber

i dalje nisam siguran da je predvidjeno da se rucno pali gasi.. najbolje da pogledamo uputstvo...

al bar se implicitno brze greje motor.. em ne zagreva kabinu, em ima vece opterecenje.. veorvao ili ne to spada u strategiju brzeg zagrevanna motora sto vodi ka manjem habanju motora i manjoj potrosnji

Sariv

Citat: Stefan Pavlović poslato 25.12.2023. - 15:32
Reč je o električnom grejaču koji greje kabinu, iskreno do pre par dana nisam ni znao da postoji taj grejač, a kome god da sam rekao, niko nije znao za to. A postoji, probao sam i ima ga moj senik, a aktivira se držanjem dugmeta za recirkulaciju vazduha. Na taj način kad je hladno on počne da duva topao vazduh u kabinu za manje od minute, iako je motor potpuno hladan, i napolju je minus.
Skoro sam naleteo na to na youtube-u, gde čovek priča da većina automobila proizvedenih posle 2000. godine ima taj električni grejač. Ne znam da li će mi ostati link sa "jutjuba" ali evo ispod pa ko želi nek pogleda. Samo da se odmah ogradim, ne preporučujem da ga palite dok ne skontam kako se gasi

https://www.youtube.com/watch?v=qxFGEm5NqpQ&pp=ygUNOTAgYXV0b21vYmlsYQ%3D%3D

Da li tebi radi grejač kad je motor startovan ili ne?
Kod mene se automatski pali grejač ako je napolju manje od 5C i ako je uključen ventilator ili Auto mod.
Nisam probao sa dugmetom za recirkulaciju dok motor nije startovan.
Pojasni malo u kojim slučajevima ti radi.
Imam problem za svako rešenje  ;)