Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
M

Problem sa grejanjem kod automatske (digitalne) klime

Započeo MarkoneDCI, 18.10.2013. - 21:36

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

MarkoneDCI

imam porblem sa grijanjem, znaci kad okrenem na 26 grije najnormalnije cim spustim na 25  i ispod bude hladno ili hajmo reci mlako na 24 sto prije nije bilo, dal je neko imao slicni problem da mu samo fino grije na 26 stepeni sa obje strane a ispod nista pomoccc zima dolaziii  :2023: :2023: :2023: :2023: :2023: :2023: :2023: :2023:

mire

Najverovatnije je problem u senzoru unutrašnje temperature koji ne daje dobar podatak. Dijagnostikom bi se precizno locirao problem.

fLiP

Markone a da li ti je iskljucena klima u tom trenutnku? Zasto se ne bi grejao preko motora?

wcyber

Ako si ukljucio klimu onda istovremeno i grejes i hladis.. Nijedna klima u kolima ne greje, samo ladi.. No mozda je i ono sto su rekli da je neispravan senzor unutrasnje temp.. Ne znam da li se negde ispisuje ta vrednost na displeju trenutna temp u kolima ?

mire

Ne, ali je taj podatak dostupan na dijagnostici.

MarkoneDCI

Citat: fLiP poslato 19.10.2013. - 12:50
Markone a da li ti je iskljucena klima u tom trenutnku? Zasto se ne bi grejao preko motora?
Hvala na odgovorima, pardon mozda sam se pogresno izrazio nije u pitanju klima ne ukljucujem je, nego je samo stvar u grejanju motora ne palim klimu uopste, znaci kad okrenem na 25 stepeni nije to bas tako toplo a na 26 krene da zari, auto mi je bio na dubinskom pranju prije 5 dana i od tad sam to slucajno priimjetio da mi je plastika ispod unutrasnjeg retrovizora (gdje se nalazi vjerovatno taj senzor i motoric ) malo ko nadignuta i juce sam je pritisnuo ona se kao uklopila malo se pomjerila i izgledalo mi je drijanje odjednom normalno al nisam imao vremena da testiram detaljno vcrs cu da probam opet  :2023: :2023: :2023:

meganed97

Citat: fLiP poslato 19.10.2013. - 12:50
Zar je moguće grejanje preko klime?
_______:renault:_______
Vožnja sa osmehom

fLiP

Ne, ne sluzi za grejanjae. Moze samo da posluzi za bolje susenje vazduha. To znam da pomaze da se brze odmagli kabina.
Ali ako je ukljucenena automatska klima (AUTO) onda je ukljucena i klima. I do odredjene zadate temperature auto nece samo da greje, tj. koristice i klimu.
A mozda njega i klapna zeza. Zato sam i pitao da li mu je ukljucena klima. Mislim da je pre mehanicki kvar.
Prilikom zadavanje temperature pomera se  i klapna u zavisnosti od izmerene temeprature od kabini (kako sam ja razumeo uopste se ne uporedjuje spolja temperatura vazduha sa unutrsanjom temepratoruom vazduha).

:nezna: obicno krecemo od banalnih stvari.

MarkoneDCI

da upravo grejanje preko klime nije moguce samo sluzi da se ukljuci za odmaglivanje stakala, a i kad ukkljucimo na auto upali nekad klimu ne i uvijek zimi je pretezno nece upaliti a zavisi i od vlaznosti zraka, eh sad ne znam u cemu je taj moj problem nazalost ni vcrs nisam uspio da testiram nisam isao autom nigdje pa tek sutra opet zadnji put mi se cinilo da sve radi al prije toga nista samo na 26 grije kao sto rekoh :doh: :doh: :doh: :doh:

Izmena: uklonjen citat

Zabranjeno je u celosti citirati post na koji se neposredno odgovara!

MarkoneDCI

EH evo mene opett... znaci testirao sam par dana sve moguce varijante, isto je sve ne grije mi nikako osim samo na 26 kad okrenem, onda grije i na jednu i na drugu stranu najnormalnije, otvarao sam gore ispod retrovizora gdje mi je motorcic onaj sto sam procitao na forumu, i vidio sam da je prljavo al sve radi koliko sam vidio motorcic se vrti i radi ne znam u cemu bi mogao da bude problem sad stvarno motorcic se fino cuje kako zuji ne znam sta da radim pomagajtee u Sarajevu sve hladnije  :2023: :2023: i jos da vam kazem sto se tice elektronike u autima tako se nerviram jer bih volio da mi je sve na fini starniski nacin evo sediste el mi se pokvarilo pa problem sa satom na navigaciji sad sa grijanjem sve odjednm uradilo da poludi covjek :place: :place:

mire

Filip

Ne gine ti majstor.
Ovo mirise da klapna ne sljaka kako treba, verovatno preskace na osovini step motora.
Captur 1.3 tce 2025

mire

Ne verujem da je klapna jer mu radi grejanje kad digne temperaturu na maksimum. Treba samo da ode na dijagnostiku i vidi koja vrednost stoji za temperaturu unutrašnjosti.

MarkoneDCI

hvala na odgovorima, razmisljao sam i ja da je navjerovatnije do tog motorcica sto salje kompijuteru temperaturu kabine i da on lupam govori da je u kabini mnogo toplije nego sto jeste... pa da auto zato nece da grije a kad okrenem na 26 auto automatski pali grijanje ne pitajuci (receno lajicki) motor koja je temperatura u kabini, ali ja sam otvarao to gore i on fino radi najnormalnije al opet ocitno nesto nije uredu moracu kod majstora ocito da ovo malo procacka, cim odem javim sve kako je proslo al trazim i sjediste el na otpadima to je misterija naci  :tup:

milan035

Ako imaš unimer možeš da proveriš senzor unutrašnje temperature(ispod unutrašnjeg retrovizora). Otpor između kontakta 4 i 5 pri 25°C je oko 10KΩ, pri 20°C oko 12KΩ.