Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
M

Problem sa grejanjem kod automatske (digitalne) klime

Započeo MarkoneDCI, 18.10.2013. - 21:36

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

zokce

Citat: MarkoneDCI poslato 24.10.2013. - 18:52
ali ja sam otvarao to gore i on fino radi najnormalnije al opet ocitno nesto nije uredu moracu kod majstora ocito da ovo malo procacka, cim odem javim sve kako je proslo al trazim i sjediste el na otpadima to je misterija naci  :tup:

To sto vrti ventilator znaci samo to, da radi ventilator. On usisava vazduh iz kabine, i salje ga na senzor temperature i senzor vlaznosti vazduha. Verovatno senzor temperature ne daje dobar podatak kompjuteru, i verovatno je u pitanju neki kontakt, spoj. Pokusaj da procackas kontakte senzora, i da ih procistis kontakt sprejom. Mozda pomogne.

MarkoneDCI

eh ovako danas sam imao vremena malo vise pa sam se pozabavio ovim, rastavi sam sve i dosao do motorica sa tim senzorima, i vidio sam zenzor za vlaznost on je malo beli ikrugli i senzor za temperaturu on je duguljast plavi bar ja mislim da je to - to lici mi na senzore motoric sam fino istresao sve ocistio i naprskao kontakt sprejom i krenuo u hajmo reci neko testiranje, testirao sam na principu toga da kad mu upalim auto mod spustam temperaturu da vidim na kojoj ce on a upali klimu, napolju je bilo 19 stepeni a palio mi je klimu na 22 sto znaci da je to tu negde medjutim po pravilu bi trebao da pali klimu na 19 nisam mogao bas najbolje da osetim greje li na 25 okretao sam ga i motor je bio hladan videcu vcrs kad sve fino zagrijem al eto udradio sam kako ste mi rekli pa cemo da vidimo ako ne bude radilo ne gine mi traganje po otpadima  :banghead: :banghead:

slavko_bgd

Po pravilu klima-kompresor se automatski uključi kada unutrašnja temperatura poraste iznad zadate a nije moguće sniziti temperaturu samo spoljnim vazduhom.  Senzori mere temperaturu i vlažnost u kabini vozila, spoljna temperatura je samo informativni podatak. Na osnovu izmerenih vrednosti u kabini i zadate temperature klimatronik prema svojim programiranim režimima uključuje/isključuje kompresor odnosno klapnama u kućištu preusmerava vazduh na isparivač(hladno) ili radijator (toplo).

Većina automatskih klima-uređaja u vozilima je programirana tako da bez obzira na izabranu željenu temperaturu u vozilu razlika između spoljne i unutrašnje temperature ne sme biti veća od 15C. Razlog je to što veće temperaturne razlike mogu imati negativne posledice po ljudski organizam pa se tako proizvođači vozila štite od potencijalnih tužbi.

Rad automatske klime uopšte nije jednostavan, a nas kao korisnike treba da zanima samo da li automatska klima održava temperaturu u vozilu koju smo zadali  i da se ne magle (ili da se što manje magle) prednja stakla. To što se grejanje uključuje tek kada se zada temperatura od 26C uopšte ne mora da bude znak neispravnosti.

Vozio sam pre mnogo godina Citroen XM sa automatskom klimom. Opseg zadavanja temperature bio je od 15C do 30C. Grejanje u punoj meri je počinjalo tek iznad zadatih 27C a maksimalno hlađenje na 17C i manje u donjem opsegu. Ako je zadata temperatura bila između ovih vrednosti, naizmenično je u kabinu ulazio topliji ili hladniji vazduh a najmanje promene u temperaturi "uduvanog" vazduha bile su na zadatih 22-24C i to već nakon 10-ak minuta, nebitno da li je napolju mraz ili vrućina. Naravno, po mrazu je duvalo toplo a po vrućini hladno. Vrlo brzo smo shvatili da automatska klima najbolje radi kada je jednom podešena, uključen "Auto" režim i kad se ništa ne čačka po njoj :D

Probaj da setuješ svoju klimu na 22C do 25C i vozi. Ako je u kabini subjektivno prijatno i ne magle stakla - samo uživaj.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

MarkoneDCI

ok to sto ti kazes da je tako ali na zalost nije nedavno sam isao preko Zvornika za Beograd i temperatura je bila napolju 4 stepena stavio sam temperaturu na 25 bilo mi hajmo reci pomalo hladno a na 26 mi je bilo pretoplo, fazon je u tome sto taj senzor ocito ne daje dobru temperaturu a ka okrenes na 26 ona vise ne pita senzor za temperaturu u autu nego automatski ukljucuje grijanje zato je i tolika razlika izmeju 25 i 26 jer ocito senzor laze govori da je u autu mnogo toplije nego sto jete vjerovatno i zato nece da fino grije na 25 jer vjerovatno on pokazuje temperaturu oko 20 stepeni u autu..

slavko_bgd

Citat: mupe poslato 19.10.2013. - 12:40
Najverovatnije je problem u senzoru unutrašnje temperature koji ne daje dobar podatak. Dijagnostikom bi se precizno locirao problem.

Ja bih postupio ovako kako je kolega napisao, ne bih čačkao sam  :nezna:
Očigledno je da postoji neka neusklađenost u samoj upravljačkoj kutiji klima-uređaja. Možda je problem u elektronici i za to je neophodna dijagnostika. Ako je sa elektronikom sve OK, možda je problem mehanički tipa upravljanje klapnama za preusmeravanje vazduha ili neefikasan radijator. Ne znam da li se na tvom motoru odzračuje sistem za hlađenje, možda ima vazduha u sistemu pa se manifestuje kao nedovoljno grejanje. Možda termostat ne radi kako treba u smislu da je otvoren više nego što je potrebno.

Puno "možda" a ništa konkretno. Pratim temu, baš me interesuje šta je problem...

MarkoneDCI

havala na pomoci svima, ja sam i dalje uvjeren da je do tog senzora gore, jer sam ga hajmo reci testirao putem klime, da radi ispravno trebalo bi da kad je u kabini 19 stepeni i kad ja okrenem na 19 da ne pali klimu tek kad spustim ispod 19, a meni kad je u kabini 19 pali klimu na 21 stepen sto znaci da on pokazuje da je u autu vjerovatno oko 22 stepena znaci 3 stepena vise sto vjerovatno dovodi do problema svega  :lopta: :lopta:

djiuliju

A mene samo zanima kako ti znas da je u kabini bas 19 stepeni?

Pirke77

Pozdrav jesi nasao resenje za klimu ?

Na laguni 1 restajling 1.8 16v  1999.
Krenem kad je napolju oko 10 stepeni temperatura i  uklucim grejanje na primer na 21 i lepo greje izvesno vreme onda moram na svakih 5 minuta ''okvirno'' da povecavam po stepen na klimi da bi grejalo jer pocinje da duva hladno i tako cepam sve dok ne stavim klimu na MAX vrednosi a to je kod mene 27 stepeni i onda greje ko ludo i moram da gasim na izvesno vreme da ne prokuvam :)  Evo kako kod mene izgleda to kod centralnog retrovizora blizu onih svetala za kabinu. Dal je to taj senzor o kome pricate ali ovde nema nikakav motorcic. Klima u bilo kom rezimu podesavanja se ponasa sa grejanjem isto nebitno dal je ukljucena klima ili auto ili samo duvanje. Neznam sta bi moglo biti a ako je neko resio problem ili ako nema isti problem sa klimom na laguni 1 neka kaze kako kod njega radi:) Pomoc !!!

MarkoneDCI

sto se tice temperature u kabini znam odprilike da kad otvorim vrata i sve bude isto kao napolju hajmo reci da je jedan stepen toplije nego napolju, posto mi pokazuje temperaturu sa senzora na retrovizoru vanjskom.. koji je tačan 100% kad slusam na radiju temperaturu u gradu uvijek se poklopi sa ovim sto meni pise  :kez: :kez: al eto kako sam ja zakljucio kad mi je bilo vani 19 meni je kad sam ukljucio automatsku klimu upalio klimu na 22 stepena sto znaci da pogresno javlja temperaturu da je u autu toplije.. nisam jos uhvatio vremena da odem na tu dijagnostiku.. al sam za sad uradio sta sam mogao otvorio ocistio kontakt sprejem i mislim da bolje malo grije il je to placedo efekat ne znam, toplo je zadnjih nekoliko dana pa je tesko i skontati  :blink: :blink: :blink:

Pirke77

gde se nalazi u autu taj senzor za unutrasnju  temperaturu za lagunu 1 o kome se ovde govori  ?

mire

Nalazi se u kontrolnoj jedinici. Videćeš pored displeja rupice iza kojih je senzor.

Citat: Pirke77 poslato 28.10.2013. - 23:56
Pozdrav jesi nasao resenje za klimu ?

Na laguni 1 restajling 1.8 16v  1999.
Krenem kad je napolju oko 10 stepeni temperatura i  uklucim grejanje na primer na 21 i lepo greje izvesno vreme onda moram na svakih 5 minuta ''okvirno'' da povecavam po stepen na klimi da bi grejalo jer pocinje da duva hladno i tako cepam sve dok ne stavim klimu na MAX vrednosi a to je kod mene 27 stepeni i onda greje ko ludo i moram da gasim na izvesno vreme da ne prokuvam :) ...

Meni to što si opisao deluje normalno. Kad postigne temperaturu, prestane da greje, a da ga malo ostaviš tako video bi da će početi ponovo.

El Bayanero

Vrlo je moguce da su ti klapne, odnosno mehanizam koji ih pokrece ostecen. Samim tim nemoguce je napraviti dobar omjer hladnog i toplog vazduha. Kad prebacis na 27 klapna se vjerovatno potpuno zatvori pa zato i grije. Ako ti se cuju motorici kad upalis grijanje vrlo je moguce da nesto nije u redu.
Mr. Weber & Mr. Garrett

slavko_bgd

Citat: djiuliju poslato 26.10.2013. - 18:51
A mene samo zanima kako ti znas da je u kabini bas 19 stepeni?

Kolega dragi, ne pratiš na času - temperatura se meri preko radija:  :celb1:

temperatura sa radija (= 100% temp. senzora retrovizora) + 1C (sad kad je toplo i kad se malo otvore vrata)  daje 19C u kabini  :lolc:

Znači, radio je "pokazivao" 18C  :rotfl:

Sad ozbiljno: nadam se da će MarkoneDCI otići u neki kršten servis na dijagnostiku i da ćemo dobiti info šta je i da li je bilo u kvaru...

djiuliju

Ja bih u tu jednacinu jos ubacio ugao otvaranja vrata koji regulise ulazak vazduha, i naravno, koja je radio stanica...nije isto 202 i neki narodnjak  :laugh:

Elem, stvarno ne verujem da mozes temperaturu unutra da izmeris tako sto se tebi cini da je kao napolju.

dragvorl

Imam dosta cudan problem kod Clia. Klima je digitalna, i kada recimo podesim temp na minimum radi normalno, uduvava relativno hladan vazduh (kompresor ugasen), onda podesim temp na maximum i jednostavno nastavlja da duva isti takav hladan vazuh. E, onda skinem kontakt, pa dam kontakt i onda pocne da duva bas vruc vazduh, kako bi i trebalo. Onda kada spustim na minimum temp nastavi da duva toplo. Skinem kontakt, vratim, onda duva hladno, kako je i podeseno. To je generalno problem. Dakle grejanja ima, ali nekim precicama koje su imprvizacija. Ok, moguce da je neki od step motorica na klapnama prljav, ali onda mi je logicno da ni u kom scenariju ne bi radilo. Ovako ispada da kada je sve pod kontaktom u hodu nece da podesava klapnu za grejanje/hladjenje, a kada se skine kontakt i vrati onda hoce. I da, u servisnom uputstvu nisam mogao da nadjem koji je motoric za sta, nisu koliko sam provalio to u detalje opisivali. Na dijagnostiku u principu mogu da odem kad hocu, ali zadnji put kada sam kacio nije nista prijavio.
Druga stvar je sto imam onaj smrad iz vent sistema, verovatno od gljivica. Spucao sam celu onu bocicu  sredstva za dezinfekciju, ali nije dalo velikog efekta. Isparivac sam nekoliko puta prskao asepsolom po 20-ak minuta, sve se cedilo kroz onu cevku na put, ali ni to nije puno pomoglo. Ima li neko ideju sta bi jos mogao, sem da rascupam ceo sistem pa da ribam.
As (ex chief test driver and walking soul of Lamborghini) Valentino Balboni put it, the most important part of a Lamborghini is the engine. The rest is just engine cover.