Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
M

Problem sa grejanjem kod automatske (digitalne) klime

Započeo MarkoneDCI, 18.10.2013. - 21:36

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Femaman

Imam problem kod moje lagune 1, isto ima digitalnu klimu...

Sinoc ukljucih grijanje na 26, i vazduh je mlako-topao, znaci nije onaj vreli, sto moze biti?

slavko_bgd

Termostat, radijator (mali hladnjak) ili regulacione klapne toplo-hladno....
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

Femaman

Proradi samo, mozda je bilo nesto zacepljeno :)

cercost

ajde da se i ja nadovezem u ovu pricu sa problemima sa digitalnom klimom :(

danas primetih (na 21 mi stoji temperatura inace na obe strane)

elem problem sam danas primetio slucajno, tj primetila sestra. pohvalila mi kako duva lepo prijatno a ja se zacudih, na mojoj strani duva hladno, dok na drugoj duva toplo... probah i sa pojacavanjem vrednosti. suvozaceva radi ok dok moja koja god vrednost da stoji od 16 do 25 duva uvek isto hladno, naravno probah sve mogucnosti cackanja. od paljenja klime, pojavacanja ventilatora , smera klapni ... bilo gde na moju stranu duva hladno dok druga radi ok
ima li ko ideju?, savet?

meganed97

Najverovatnije klapna za regulaciju. Pretraži reč "klapn" u ovom podforumu i naćićeš nešto sigurno. :)
_______:renault:_______
Vožnja sa osmehom

prle

Vec drugi treci put mi se desava da u ovo vreme pred zimu ostajem bez grejanja jednje strane, prvo leve, pa desne pa sad opet desne.....

Da li je do elektro motora klapni ili do centralne konzole, klima je digitalna dvozonska?

Da li nesto koci te el motorice pa crkavaju ili sta moze da bude?

dardel

Veliki pozdrav za forumase.
Evo posle dugog citanja da se i ja javim s mojim problemom. U pitanju je klima na laguni 2 1.9 dci 2003. god.
Prvo je pocelo da steka grijanje na vozacevoj strani,nece da grije,ali ponekad bi u voznji ukopcalo i bilo bi grijanja,dok je na suvozacevoj strani radilo normalno. Odjednom se desilo da ne greje ni jedna ni druga strana. Skidao sam motorcic klapne sa vozaceve strane,probao na akumulator i radi. vratim nazad,opet isto. Skinem ponovo i ne vracajuci ga na klapnu,kad dam kontak on pocne sam da vrti i tako mozda 2 kruga i stane. i tako stoji dok opet ne ugasim auto i ponovo upalim,i opet pocne da vrti 2 kruga i stane. medjutim,klapnu okrenem rucno i dobijem grijanje.
Da li je imao neko sl. problem i kako rijesiti?
Da li motorcic klapne treba tako da radi-ili ka d mijenjamo visinu temp. na displeju treba da vrti suprotno?
Da li klapna i ma svoj neki hod,napred,nazad,ili se vrti u krug?- jer kad okrenem rucno vidim da moze da se okrece u krug?
Da li je kod Lagune kao i kod Twinga kako kaze Crni Gruja,motorcic desne strane klime na lijevoj strani?

cercost

Eto zao mi je samo sto nisam slikao ali probacu ovako objasniti :)
elem moj problem grejanje vozaceve (leve strane) sam resio sam, u pitanju je bio motoric klapne, koji se zaglavio?! to bi bilo onako ukratko :D :D :D 

Uglavnom, ako je neko voljan sam ceprkati nije neki problem samo treba biti smiren i naoruzan zivcima (ko nema zelju sam popravljati neka ne cita dalje),
kod pedale gasa se skine mala plastika na maski (povlacenjem prema nazad), zatim se malo odvuce otirac da se vide srafovi na limu koji je ispod plastike (kljuc 13mm) skinu se srafovi, e zatim ide malo zezancije, propratite lim prema gore na istom limu gore visoko ima i 2 matice jednu odvrnuti onu prema prednjem delu auta tako zavucenom rukom (najtezi deo) a prednjoj matici se moze relativno lako pristupiti kad se izvadi auto radio i ta mala kasetica iznad radija. izvaditi i taj lim napolje. Kad izvadimo lim sa te strane se nalaze 2 motorica (barem sam ja 2 nasao) gornji tj onaj malo vislje sto stoji je za regulaciju smera duvanja vazduha, dok malko nize se nalazi motoric mesaca vazduha za vozacevu stranu - konkretno meni problematican. za skidanje motorica nam treba kljuc 5,5mm skinuti 2 mala srafica i odspojiti struju. rasklopio sam motoric i video da je jedan zupcanik zajedno sa osovinicom blokiran malesnim kamencicem (nemam predstavu kako je tu dospeo) ali znam posto sam se raspitivao da je 20 eura drugi polovan motoric :D, tako da sam samo imao srece da nisam morao kupovati, zatim sam sve sklopio i vratio nazad i testirao grejanje dali radi, sreca po mene radilo je pa sam krenuo na vracanje svega kontra redosledom od skidanja, malko mi je trenirala zivce ista matica koju sam jedva skinuo, ali sveukupno za 3h po ovoj hladnoci napolju sam uspeo sve to odraditi i osposobiti grejanje. neznam koliko sam novaca ovom intervencijom ustedeo, ali znam da je osecaj lep kad nesto sam uradis :D

slika motorica http://thumbs4.ebaystatic.com/d/l225/m/my5Ro_yhOKp-ZuGx4WcVWiQ.jpg (sa neta)

dardel

Apple

Citat: dardel poslato 05.12.2013. - 18:02
Veliki pozdrav za forumase.
Evo posle dugog citanja da se i ja javim s mojim problemom. U pitanju je klima na laguni 2 1.9 dci 2003. god.
Prvo je pocelo da steka grijanje na vozacevoj strani,nece da grije,ali ponekad bi u voznji ukopcalo i bilo bi grijanja,dok je na suvozacevoj strani radilo normalno. Odjednom se desilo da ne greje ni jedna ni druga strana. Skidao sam motorcic klapne sa vozaceve strane,probao na akumulator i radi. vratim nazad,opet isto. Skinem ponovo i ne vracajuci ga na klapnu,kad dam kontak on pocne sam da vrti i tako mozda 2 kruga i stane. i tako stoji dok opet ne ugasim auto i ponovo upalim,i opet pocne da vrti 2 kruga i stane. medjutim,klapnu okrenem rucno i dobijem grijanje.
Da li je imao neko sl. problem i kako rijesiti?
Da li motorcic klapne treba tako da radi-ili ka d mijenjamo visinu temp. na displeju treba da vrti suprotno?
Da li klapna i ma svoj neki hod,napred,nazad,ili se vrti u krug?- jer kad okrenem rucno vidim da moze da se okrece u krug?
Da li je kod Lagune kao i kod Twinga kako kaze Crni Gruja,motorcic desne strane klime na lijevoj strani?
Kakva ti je klapna tu gde ulazi motoric u nju ? Da li je pukla ili motoric proklizava u njoj , mozda  motoric proklizava u samoj klapni ako je puknuta ili su se izjeli zubi u koje naleze sam motoric ..

dardel

Motorcic nalijeze na klapnu,tako da on ne ide u nju,a sto se same klapne tice,rucno kad je pomjeram nekad mi djeluje da nesto koci,al kako ne znam ni kakva njoj putanja treba da bude ni nista onda nisam ni siguran da je do nje. Slikacu za par min. kako izgleda gdje dolazi motorcic na klapnu.
E sad,da li i motorcic treba da reaguje sam i prije nego se postavi na klapnu na komande promjene temperature,jer kad mijenjam temp. ne vidim da motorcic radi,osim kad dam kontakt,a tada napravi od prilike 2 kruga i stane... ???

Evo i slike dijela gdje dolazi motorcic na spoljni dio klapne.

cercost

motoric prilikom kontakta (barem je tako kod mene okrece u jednu stranu) ako nije na klapni, moje laicko misljenje je da verovatno staje nailazeci na otpor i time sebi belezi granicu da zna koliko ga pomerati (ovo mozda gresim lupam iz glave) ali znam da se okrece na jednu stranu tj na hladno uvek kad se da kontakt

klapna tj osovinica klapne kad je vrtis ima odredjen hod i to nekih 90 stepeni samo, i interesantno je kad upalis grejanje sa skinutim motoricem, duva hladno, okreni klapnu u smeru kazaljke na satu za nekih 90 stepeni (tamo treba da ima granicnik i duvace toplo, i cim iskljucis klimu sama klapna verovatno zbog svoje tezine pada na hladno ako nema motoric na njoj

sudeci po tome kakva je situacija kod tebe nesto unutra kod klapni ti je polomljeno , proklizava ili slicno.... zanima me jedno dali mozes okrenuti vise od celog kruga i da li recimo nekih 90 stepeni ide lako a posle mnogo teze ali kao da proklizava ili sl?

* sve ovo napisano pisem ne kao majstor nego samo kao covek koji je imao i popravio slican problem kao sto ti imas :D u nadi da mogu pomoci tako da mozda neka konstatacija nije tacna ali u mom slucaju je tako i vodjen sam samo logickim razmisljanjem

dardel

Pa valjda i jesmo tu vodjeni licnim iskustvom da pomognemo drugima.
Upravo sam gledao taj hod klapne i kad je okrecem u smjeru kazaljke na satu,moze da ide cijeli krug,dok na povratku za hladno ima barijeru. E sad,vjerovatno bi trebalo da postoji i barijera na drugo kraj ili... mada nekad cujem da kada okrecem nesto malo kao lupi,i tad se desi promjena u temp. izduvavanja,a nekad nece ni to.
Da li ima neko da ne bih trazio po netu i na forum upustvo kako da skinem cikelu tablu i kako doci do tih klapni,da li se mogu zamijeniti,popraviti il sl?

cercost

ja nazalost nisam uspeo da nadjem uputstvo, ali mi je pala na pamet ideja da probas da napravis od spolja barijeru da bi radila to sta ti treba, ako zelis detalje potrudicu se i da ti objasnim celu sadasnju zamisao, jer mislim da moze tako da se resi :)

* sve ovo napisano pisem ne kao majstor nego samo kao covek koji je imao i popravio slican problem kao sto ti imas Smiley u nadi da mogu pomoci tako da mozda neka konstatacija nije tacna ali u mom slucaju je tako i vodjen sam samo logickim razmisljanjem

dardel

Ma  prije bih sve to rastavio,pa odradio posao kako treba,nego da improvizujem.
Mada ne mogu da vjerujem da niko da pomogne,sigurno je bilo ako ne istih onda slicnoh problema.