Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem sa podešavanjem smera vazduha kod automatske (digitalne) klime

Započeo Apple, 29.10.2013. - 22:51

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

mixXx

Ok, hvala na odgovorima... Uglavnom, rekli bismo, neki "smart" sistem :)

Sent from my FRD-L09 using Tapatalk

"Nothing is more powerful than an idea whose time has come." V.H.

wcyber

Iako generalno volim automatske sisteme kao programer, ove automatske klime u kolima me uopste ne impresioniraju .. Samo vise kojecega da crkne na starijem autu .. I ovako mi se sve manje vise svodi da leti kliknem na AC dugme, a zimi mi stalno stoji duvanje na sajbnu ..

mixXx

A kad vec pricamo o ovim sistemima... Da li znate... Recimo dok je auto sistem upaljen... I u početku jace duva dok ne postigne željenu temperaturu... Onda smanji...
Da li je samo ventilator smanjio broj okretaja ili i sistem klime (kompresor) nesto smanji... Pa tako manje oduzima snage motoru... Ili kompresor uvijek radi isto, samo ventilator regulise kolikobda uduva u kabinu hlasnog zraka?

baki800

Citat: wcyber poslato 08.07.2018. - 17:41
... a zimi mi stalno stoji duvanje na sajbnu ..
Za leti se slazem, ali zimi automatika radi savrseno.
Ukljucis auto namestis na 20 stepeni i ne diras do proleca.
kad je hladno automatika radi tako da ne osetis hladno a pri tom da te sto brze ugreje, a kad zagreje taman osetis kako smanjuje da te ne pregrejava kada sedis u jakni.

Citat: mixXx poslato 08.07.2018. - 17:45Ili kompresor uvijek radi isto, samo ventilator regulise kolikobda uduva u kabinu hlasnog zraka?

kompresor uvek radi isto, temperaturu regulise klapnama toplo-hladno i intenzitetom i smerom duvanja.

zokce

Leti je problematično kada se prave pauze u vožnji, tada se kabina ugreje i opet treba vremena da se rashladi. Kad se vozi bez pauze nema ocilacija u temperaturi, što je i logično.

djiuliju

Postoje i varijabilni kompresori klime, oni ne rade uvek isto

mixXx

Hm... To vjerovatno nije na ovoj seriji megana 2 2007

A jel to ova podjela kompresor sa lamelom/kvacilom i kompresor sa ventilom?

geler

Da li je moguće dijagnostikom programirati načine smera duvanja ventilacije? Imam opciju da duva ili u šajbu ili u središnje otvore, u središnje i u noge i u noge posebno? Mene zanima da li može da se namesti mod za duvanje u šajbu i sredinu istovremeno jer to nemam a koristilo bi mi

Megan 2 automatska klima

djiuliju

Nelix

Vidim da je tema stara ali možda neko odgovori
Senic 2 je u pitanju 2006 restajling
Problem je sledeći: ventilacija kod suvozačevih nogu stalno duva bez obzira u kom položaju je podešena i nevezano da li hteje ili radi AC. Ženi izmrznu noge leti kad radi klima.

zokce

Trebalo bi da se vidi na klipu polozaj klapne, najverovatnije je aktuator-motoric zaglavio.

Nelix

Motor radi jer zatvara protok gore kada se podesi da duva u noge e sad ako se je nešto zaglavilo ili loše spojeno kad je majstor menjao reostat

zokce

Automatska klima je dvozonska, znaci da se posebno podesavaju leva i desna strana. Dalje znaci da ima klapna levo I klapna desno, svaka sa svojim motorom. Te klapne nemaju veze sa klapnama koje regulisu smer duvanja i jedino podesavanje iz kabine je moguce postavljanjem zeljene temperature levo I desno. Sve ostalo radi racunar klime.

Klokan74

Pozdrav,
Od nedavno imam Megan III 1,5 dizel, 66 KW,  2011 godište.
Kupljen je sa jednom manom, klima radi,
ali kad se stavi na automatiku duva kod nogu i kroz sredinu (zelene strelice) uopšte ne duva sa strana (plave i crvene strelice)
Kada okrenem na sredinu i noge onda samnji za nijansu duvanje kroz sredinu, a malo duva kroz cvene srelice sa strane,
a sa strane plave strelice ni u jednom modu ne duvaju, oseti se strujanje vazduha, ali ne duva.

Imam osećaj da je predhodni vlasnik terao kod majstora koji je skidao celu tablu da bi menjao hladnjak klime
pa je majstor prilikom vraćanja nešto izmešao.

Da li imate ideju šta i kome to odvesti da sredi, nalazim se u Beogradu.
Hvala.

PS slika je sa neta nije moj auto upitanju  :ne: