Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
R

Clio II - održavanje

Započeo rotkod, 11.02.2009. - 22:57

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Alhemičar

^^
To je slicna stvar kao sto sam ja citao na jednom drugom forumu da je recimo pozeljno (cak i Renault preporucuje) da se izvrsi preventivni remont tj. kontrola turbine na svakih 100.000 km,tako da se nece desavati iznenadna razletanja ili kvarovi turbine.
E sada..bas se pitam koliko je ljudi kod nas zaista strucno i voljno da tako nesto i radi.   

A sto se tice EGR-a i usisne grane,krivo mi je sto prvo nisam ovde napisao za problem pa onda delovao.
Mislim da moj auto ima jos nesto osim dobrog izgleda.

fLiP

Ne znam, ali spominjali smo to ciscenje EGR-a i protokometra mnogo puta.

ddacha

To sa turbinom zvuči vrlo logično, ali bih se ja teško odlučio za tako nešto. Turbina je, za razliku od EGR-a, vrlo komplikovan deo i vrlo skup. Mislim da bi bio veliki rizik dati nekome da čačka po turbini koja je ispravna, ako znamo kakvi su nam servisi i koliko je teško (ako je uopšte moguće) naplatiti štetu koja bi eventualno nastala lošim remontom.

dejans

Pozdrav! Do sada se nisam oglasavao ali pomno pratim pogotovo ovaj deo foruma jer sam od skora vlasnik clia 2 1.5 dci 82hp.
LM, obzirom da sam ga pazario od osobe koja je vodila racuna o njemu (ako mu je za verovati) a auto je presao 115000km, mislim da bi krajnje pametno bilo da uradim veliki servis.
ne zelim mnogo da rizikujem sa jedne a opet sa drugestrane ni da preplatim taj servis jer nemam mnogo novca za bacanje. (cekam drugo dete pa moram da brinem i o troskovima nabavke sve moguce & nemoguce opreme za bebu) :connie_38:
e sad posto nemam nekog iskustva sa renoom, a pogotovo sa dizelasima treba mi preporuka jer vidim da se dosta razumete u materiju kod koga ici i sta sve menjati itd... kao i cena servisa i da li treba jos nesto menjati/proveravati oko auta. paknovi su menjani skoro kao i filter klime.
E da zivim u Beogradu a clio je 2005 godiste sa plavim i, bio je van ali je poprilicno ocuvan.
I druga stvar: nemam pozadi sigurnosne pojaseve kao ni isofix pripremu za decija sedista. sta/gde raditi povodom ovoga?
Hvala unapred na pomoci i savetima!

Alhemičar

Ako si uzeo od osobe kojoj mozes verovati,vidi da li je on radio veliki servis kada je uzeo auto.Ako kod njega do sada nije radjen,onda bi svakako trebao to da uradis.Pisalo se dosta o tome kada i na koliko km Renault preporucuje da se za 1.5 dCi odradi veliki servis,tacan podatak sam zaboravio i njih nekoliko mi se vrzma po glavi tako da je najbolje da precesljas ovu ili neku slicnu temu,sigurno pise.

dejans

on kaze da je radio na 80000 km tj kad ga je uvezao ali obzirom da  se radi na 60000 km ja bih to ipak obavio sada jer ne mogu  pouzdano znati kad, gde i sta je rado na njemu.

fLiP

Ako je on to radio na 80 000 km onda je to radjeno u ovlascenom servisu. Prvenstveno da ne bi izgubio garanciju, sem ako nije istekla vremenska garancija. To bi mozda mogao da proveris sta je sve radio za raj veliki servis. Inace veliki servis se radi na 120 hiljada, i sada ste me i ti i Clioman zbunili sa tim nedoumicama oko kilometraze. Ne znam odakle vam to? Redovan servis se radi na 10000km.
Cena, barem za 1.9dCi scenic, u ovlascenom servisu je oko 400e-450e.
Moja ti je preporuka, da pozoves par servisa, raspitas se za cenu i pored toga ih pitas da li mogu da ti provere sta je to radjeno na 80 000km.

Boki

Odradis veliki servis i ne mislis :yeah:
Ako imas nekog pouzdanog majstora moze ti i on odraditi :nezna:
Nisu sale za umove male

ddacha

Nisam ni znao da postoji Clio II sa motorom od 82 hp, znam za onaj od 80 hp. U svakom slučaju, Clio II 1.5 dci 2005. godište može biti Euro 3 ili Euro 4, od toga zavisi da li su mu interveli redovnog servisa na 30,000 km ili na 20,000 km. Moj Clio je 2006, servis je na 20,000 km. Bez obzira na ovo, veliki servis se radi na 120,000 km. Tvoj prijatelj nije imao nikakav razlog da taj servis radi na 80,000 i samo iz tog razloga bih bio obazriv, a ako mu apsolutno veruješ onda ti nemaš nikakve potrbe da radiš veliki servis u skorije vreme. Tih 60,000 koje pominješ ne potiču od Renoa, već su ih izmislili u našim servisima, doslovno. Meni je sve to bilo krajnje nelogično pa sam pozvao Master Group - Novi Sad, saznao sam da su oni "glavni" Renault servis kod nas (I kategorije), kod njih se vrši obuka servisera za područje naše zemlje i sl. Pitao sam za servise, rekli su mi da im je Renault preporučio skraćenje servisnih intervala za naši zemlju za nekih 10-20%, tako da veliki servis za moj auto predlažu na 100,000 a mali na 15,000 (umesto 20,000). Ovi ostali su prevaranti sa tih 60,000 i 10,000, gore nego da živimo u pustinji ili u Sibiru (Reno ni u tako ekstremnim uslovima ne propisuje skraćenje intervala od 50%). Recimo, za moj prethodni auto, Peugeot, propisani servisni interval za veliki servis bio je isto 120,000, a u servisu su mi rekli da se u našim uslovima skraćuje na 80,000. Razmisli sada, u Francuskoj se i na Renou i na Pežou radi na 120,000, a kod nas, u sitim uslovima, na Renou na 60,000 a na Pežou na 80,000. Sve je to čista prevara od strane Renault servisa (svih osim Mastera, tih 10-20% skraćenja su mi prihvatljivi).

Ako je auto veći deo pređene kilometraže prešao u inostranstvu, onda nema razloga raditi veliki servis pre 120,000. Moj auto je pri uvozu imao 106,000, i u servisu u KG i u Masteru rekli su mi da veliki servis uradim na 120,000. I da nisu tako bih uradio, ali jesu.

Tebi je vreme da sada radiš veliki servis, a ako je tvoj prethodnik to pouzdano uradio na 80,000 onda si, po meni, miran do 180,000! Raditi veliki servis posle 35,000 km je bacanje para. Pogotovo, ako je radio u Renault servisu onda je servis u garanciji još 25,000 (servisi daju garanciju 60,000). Jedino Master Grupa daje garanciju na veliki servis za period od godinu dana a ne na kilometražu (kazu da tako Renault propisuje, za servis i za sve rezervne delove).

rotkod

Ako, ako si 1000% siguran da je odrađeno na 80 000km, onda si miran... U protivnom, odradi servis!

dejans

Fora je u tome sto nisam siguran da li je prava kilometraza obzirom da je bio van uvezen je sa 80000km (ako je to bila prava kilometraza), a bivsi vlasnik je uradio veliki servis tada kod nekog lika u pancevu-definitivno neovlasceni servis.
Stvar je u tome sto ne bih bas da rizikujem jer ne znam ni sta ni kako je radjeno, kao ni nacin da to proverim.
motor jeste dobar kao i limarija ali ne bih da nesto zeznem jer nisam zamenio nesto na njemu na vreme.
Ne znam ali mislim da bih trebao definitivno da odradim taj veliki servis.
E sad ono sto me zanima je  kod koga i koliko to kosta i da li treba da proveravam/servisiram jos nesto?
i naravno da li na van verziju moze da se postave isofix nosaci za decije sediste i zadnji sigurnosni pojasevi i ako postoji mogucnost, gde to da odradim?

e da i jeste 80, a ne 82hp kao sto sam prethodno napisao.

rotkod

Dobar majstor će videti na licu mesta, u kakvom su stanju španeri, kaiš, kao i sama pumpa...
Ako budeš radio u reno Sava, tamo imaš sve, imaju i dobre majstore... traži Lalu :)

ddacha

Ako to već nije pouzdano, ne bih se ja sa tim šalio, veliki je rizik. Meni je za pežoa čovek (vlasnik placa) garantovao da je urađen veliki servis pre 30,000, što je i imalo logike jer je auto imao 148,000 km na satu, pa sam zamenio samo kaiš (majstor proverio španer, roler...  i rekao da su dobri, kaiš bio kao nov). Otišao sam na Ohrid i tamo, pred polazak, primetim da mi nešto zuji (zvrči) baš u tom delu oko boš pumpe i kaiša. Svratim usput u dva Peugeot servisa, i jedni i drugi nisu sigurni ali tipovali su na španer (ili roler, ne sećam se tačno). Srce mi je bilo u petama celu noć do kuće, sve mi je preselo. Sutra sam odmah uradio veliki servis (inače, zujenje nije imalo veze sa tim).

Kad sam se ja letos raspitivao, cene za veliki servis u ovlašćenim servisima bile su između 30 - 40,000 zavisno od servisa.

Pojaseve možeš da montiraš bez problema, ja sam ih montirao i u Peugeot i u Clio. U Clia nisam uspeo da montiram srednji pojas (kupio sam ih u kompletu, sva tri za 60 eur), ispostavilo se da moj auto, a verovatno i većina drugih van-ova, nema na plafonu mesto na koje bi se pričvrstila alka kroz koju prolazi srednji pojas.

Što se tiče IsoFix-a, ne znam kako to izgleda i nism gledao u autu da li ga ima ili ne. Znam samo da na spisku opreme auta koji su mi dali u Renault servisu (sa oko 100 stavki, šta ima i šta nema), ima stavka "Sjedalo sa ISOFIX sistemom", ali možda se odnosi na prednje suvozačko sedište, nisam siguran. Logično mi je da VAN-ovi nemaju to pozadi, ali ko zna, možda se to serijski ugrađuje (ovi naši automobili su proizvedeni kao putnički pa su naknadno prepravljeni u dostavna vozila, uglavnom od strane Renoa, to piše na jednoj pločici na vratima).

Alhemičar

@ fLiP & ddacha : Podatak da se veliki servis radi na 60.000km ili 4 godine (koji je uslov prvi ispunjen) procitao sam u knjizici o odrzavanju koju je pravio-pisao Renault (nadam se) a ne nasi serviseri,nebitno koji.
Ne secam se 100% ali onako kroz maglu..cini mi se da su i meni u Masteru rekli da se veliki servis moze raditi na 100.000km.    :nezna:     Bas cu pitati kada budem isao na redovni servis.

ddacha

Proveri, ali videćeš da si to prevideo tj. da si prihvatio ono što su ti rekli u servisu i što uglavnom svuda po našim forumima ponavljaju. Pogledaj u prilogu servisnu knjizicu iz Francuske, od Clia III je, videćeš da su servisi uredno rađeni na 20,000 km, i da na 60,000 nije urađen veliki već običan servis (vidi se po štikliranim stavkama, na 60,000 čak ne menjaju ni filter goriva već samo na svakih 40,000). U Autodati takođe stoji da se veliki servis radi na 120,000 km. Meni su u Renault servisu rekli da se veliki servis u inostranstvu radi na 120,000, a kod nas na 60,000 jer je lošije gorivo i putevi! Da ne veruješ svojim ušima! Posle sam zvao Master i dobio korektnu informaciju.