Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
R

Clio II - održavanje

Započeo rotkod, 11.02.2009. - 22:57

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Alhemičar

Citat: ddacha poslato 20.01.2010. - 01:23
Proveri, ali videćeš da si to prevideo tj. da si prihvatio ono što su ti rekli u servisu i što uglavnom svuda po našim forumima ponavljaju. Pogledaj u prilogu servisnu knjizicu iz Francuske, od Clia III je, videćeš da su servisi uredno rađeni na 20,000 km, i da na 60,000 nije urađen veliki već običan servis (vidi se po štikliranim stavkama, na 60,000 čak ne menjaju ni filter goriva već samo na svakih 40,000). U Autodati takođe stoji da se veliki servis radi na 120,000 km. Meni su u Renault servisu rekli da se veliki servis u inostranstvu radi na 120,000, a kod nas na 60,000 jer je lošije gorivo i putevi! Da ne veruješ svojim ušima! Posle sam zvao Master i dobio korektnu informaciju.

:)   Nema potrebe da proveravam jer sam juce gledao knjizicu mog auta tako da kako sam vam rekao,tamo tako i pise.
Naravno,ovo sve sto si rekao i sto ovde pise je sasvim u redu i ja to pozdravljam.Nego..cisto radi diskusije,izneo sam sta tacno pise u servisnoj.
Mislim da moj auto ima jos nesto osim dobrog izgleda.

ddacha

Sad mi tek nije jasno?  :nezna:  Jesi li možda auto kupio ovde (je li knjižica na srpskom)?

To je prvi put da sam igde naišao na tu informaciju (ne računam naše servise), uključujući strane forume, Autodatu, knjižice koje sam ja video... Doduše, sve moje informacije odnose se na 1.5 dci, ali tu ne bi trebalo da je neka razlika.

Evo šta kaže Autodata za Clio 3, 1.2 (2005 - 2009):
72,000 milja ili 5 godina

Za 1.5 dci (2005 - ) je još i povećan interval od 2007 godine:
- do 2006: 72,000 milja ili 5 godina
- od 2007: servisni interval 12,000 milja - 96,000 milja ili 6 godina
               servisni interval 18,000 milja - 90,000 milja ili 6 godina

Alhemičar

^^
Da,da..Clio 3 je ovde kupljen,nov,na prolece 2006.U njegovoj servisnoj tamo gde je odrzavanje pise i za njega ali i za sve druge modele Renault-a.Tako za 1.5dCi pise isto kao i za manje benzince..veliki servis na 60.000km ili 4 godine.
Meni ce na prolece 4 godine pa cu bas da pitam kad,kako i zasto.
Mislim da moj auto ima jos nesto osim dobrog izgleda.

remark

Ja sam napravio veliki servis na 21.000 km  :nezna: (7 godina)
potpis :)

fLiP

:tup: :tup: :tup:

To je ok sto si uradio veliki servis. Ali za 7 godina 21000km. :D

remark

Takvog sam ga kupio prije tri mjeseca, još je mirisao na novo.

ddacha

To je prava kupovina!  :yes:

Je li naš domaći ili iz uvoza? I ako nije tajna, koliko je koštao?

Stragi21

Skorije su mojoj kumi na poslu poklonili clio phase1 sa 4000km,94god,nije mogao ni ribacom da se opere od prasine :celb1: a njen sin nakuca 15000km za nepuna dva meseca...

@ddacha
da se nadovezem na servisni interval
za clio 3 benzinca prvi servis je na 30000km ili 2god pa posle na svakih 30000km ili 1god tako da mu veliki servis ispada na 5god ili 120000km,bas kao i u servisnoj...
Posto najvise vozim u gradu odb izbaci poruku za servis oko 22Kkm a to mi je od prilike kilometraza za 1god i taj servis odradim leti kod nas u Jezeru,naravno i tamo mi kazu sledeci servis na 30000km  :wavey: dok bi za isti clio iz Srbije bio na 15000km nema logike ali takvo je nase trziste...

ddacha

Tako i treba da bude. I potpuno je u redu skraćenje intervala za nekih 10-20%, predostrožnosti radi, to bih inače i sam uradio (ako piše da se ulje menja na 20,000 zamenio bih ga sa 15-16,000 km, veliki servis na 100,000 umesto na 120,000). Ali ovo sa prepolovljenim intervalom u većini servisa...

remark

Citat: ddacha poslato 21.01.2010. - 21:22
To je prava kupovina!  :yes:

Je li naš domaći ili iz uvoza? I ako nije tajna, koliko je koštao?

Jes da je  :OT: ali da odgovorim nadam se da moderatori neće zamjerit.

Domaći je, platio sam ga 4.800 sto je u sustini dosta skupo ali je kao nov.
Kod nas se cijene ovakvih modela kreću od 4000 do 4300 ali kupuješ mačka u vreći sa ko zna koliko pređenih km a ja nisam neki stručnjak za auta tako da nisam želio da propuštim ovu priliku.

ddacha

Na sajtu Renault Srbija postoji kontakt adresa (kontakt@renault.com), doduše namenjena pohvalama i kritikama a ne pitanjima. Kako je adresa na Renoovom globalnom domenu (renault.com), iskoristio sam je da pokušam da dobijem zvaničan stav (i objašnjenje) Renoa po ovom pitanju servisnih intervala.

Odmah sutradan javila se Jasmina Gujančić iz službe odnosa sa strankama Renault Nissan Srbija d.o.o, sa vrlo konkretnim odgovorom i delimičnim objašnjenjem:
Citat
Poštovani, zahvaljujemo za Vaš email.

Preporuka tehničke službe Renault-a je da se mali servis obavlja na 10 000 km I to isključivo zbog kvaliteta goriva, a veliki servis na 80 000 km.

Najljubaznije Vas molim za ime servisa koji Vam je rekao da servisni interval zavisi od kvaliteta rezervin delova. Takve informacije nisu tačne jer ovlašćeni Renault servisi ugradjuju isključivo originalne delove sa garancijom od 12 meseci.

Hvala na razumevanju I lep pozdrav.

Jasmina Gujaničić
Služba odnosa sa strankama
Renault Nissan Srbija d.o.o.

Odgovorio sam da u njenom odgovoru postoji smisleno objašnjenje za mali servis, iako diskutabilno ako uzmemo u obzir da se EuD uvozi i da na tržištu postoje firme odličnog renomea poput MOL-a. Ali, kako gorivo nema dodirnih tačaka sa kaiševima, rolerima i sl, zamolio sam je za zvanično objašnjenje za ovako veliko skraćenje intervala velikog servisa. Pitao sam takođe i da li ovlašćeni servisi imaju pravo da prilagode servisne intervale svojim potrebama i da ih predstavljaju kao "preporuku Renoa", i na kraju koga poslušati  - tehničku službu Renault-a ili Renault servis?

Odgovor očekujem početkom iduće nedelje.

Cagliostro

^^
Daj pitaj gdju Jasminu da ti posalje kopiju "preporuke" Renault-a za servisni interval za Clio dci
pa kopiju analize goriva u SR koju je obavila ta ista tehnicka sluzba Renault-a i koji je takav da se "preporucuje" na 10.000 km servis....
Kakvo lupetanje  :blink:

Kaze "iskljucivo zbog kvaliteta goriva", a sve pumpe reklamiraju EURO 5 kvalitet...

Koliko mi je poznato, Clio dci se u FR ide na redovan servis na 20.000 km (na francuskom Clio forumu neki clanovi pominju i 30.000 km za modele 85 ks)
ili jednom godisnje ukoliko nije predjena ta kilometraza.
Zar je moguce da je gorivo duplo gore u SR nego u FR i da je SR jedina zemlja gde nekvalitet goriva utice na sve delove ispod haube???
Ma ne, najbolje jos da propisu da i gume moras da menjas na svakih 10.000 km....pametnjakovici  :banghead:

Mislim da je prepolovljen servisni interval u SR klasicno dranje koze, nista vise  :yes:

ddacha

Ja se u potpunosti slažem sa tobom i svoj auto servisiram kao i svi u Evropi, kako je Renault propisao (uzgred, 30,000 je za euro3 motor, za euro4 je 20,000 km).

Na traženo naknadno pojašnjenje dobio sam potpuno neadekvatan odgovor, i dalje bez razloga za skraćenje velikog servisa:

CitatPoštovani,
Preporuka Renault-a je da veliki servis bude na 60 000 km kako bi zadržali pravo na garanciju.
Kolege iz tehničke službe preporučuju veliki servis na 80 000 km kada vozilo nije u garanciji.
Lep pozdrav.

Moj auto je bio u garanciji u Francuskoj i servis je rađen u intervalima 20,000/120,000, što znači da su i ovo sa garancijom izmislili samo kod nas.

dejan

Pa iz ovog se jasno ko dan vidi da oni preporučuju servis na toj kilometraži iz dva razloga. Prvi je više para u njihovom džepu a drugi je da bi se zaštitili tj. da bi mogućnost havarije sveli na minimalnu meru. Što opet vodi do -više para u njihovom džepu. (Jer da bi zadržao garanciju MORAŠ na toliko ili gubiš garanciju)  :homo:

Ilic-PA

Danas odradio servis...
Ispalio se, no dobro. Tek kad su ispustili ulje rekli da se menja na 15.000km  :doh:

Elf ulje 5W40 5L = 2.850*
Filter Ulja = 350*
Filter Goriva = 2.100*
Filter Kabine = 600*
Filter Vazduha = 580*
Plocice BOCH = 1.500*

Usluga Servisa = 2.300*

Ukupno = 10.280*

Svi filteri su Meca Filter-i, made in France

*-RSD
Živeo sam u 3 decenije, 2 veka, 2 milenijuma i 4 države, a tek mi je 20a!