Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
R

Clio II - održavanje

Započeo rotkod, 11.02.2009. - 22:57

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

rotkod

Pa vidi u R. sava, pumpa za vodu ima od renoa i zamenska, razlika je oko 6000din, kaiševe i španere... sve imaš tamo.
Mislim da nisu ni preterano skupi, garancija na delove koji nisu od R. je 60 000km, znači servis.
Ima i reno tref.
Oni su ok što se cene rada tiče.

Ne znam šta si kanio menjati na velikom servisu, kaiševe, španere i pumpu, pored filtera, ulja itd.

Telefon u ruke i zovi. Nemoj kod "lokalnog" majstora, a da nema "kit" za kaiševe... Nešto kao spec. alat, kojim blokira motor u tri tačke, tako da ne zaje*e stvar kad skida i montira kaiševe.

Tref 011 196 222 , R.Sava delovi 011 208 5975 Pa pitaj koliko košta i ruke, orig. il' adekvatne zamene.

rotkod

Skidam "Dialogys", no to će da potraje, ako neko već ima, pa bi bio ljubazan da mi pogleda, koliko sijalica ima u delu za podešavanje ventilacije... Te sijalice svetle ponoći, osvetljavaju taj deo. Na drugovom kliju ne svetli... Clio je 1.5dci bez klime, ima samo ono dugmence za zatvaranje dotoka vazduha od spolja.

Dogac

"Samo svemir i ljudska glupost nemaju granice ... Samo za ovo prvo još uvek nisam siguran" (Albert Einstein, 1879-1955)

Cagliostro

Ja sam imao slican problem, nasao resenje na FR Clio forumu, ali ipak nisam nista sam cackao vec zamenili u servisu,
pisao sam o tome i postavio slike ovde (dve su sijalice u pitanju):
http://forum.renaultklub.org/index.php?topic=1441.0

rotkod

Pratio sam tvoja upustva, izvukao radio, odvrnuo ona dva šrafa... samo me mrzilo da otkačim sajle... Tako da sam se i tom tesnom prostoru dobro namučio.
Sijalice su 30din. komad i montiraju se sa zadnje strane, kad sam sve vrati natrag, shvatih da imam višak delova, jednu malu oprugu (feder) koja u tom sistemu čini da se prekidač brzina 1,2,3,4 ponaša kod promene kao da ima mali zub za svaki položaj. Eto ja više toga nemam, mrzi me ponovo sve rastavljati, sad imam položaje bez toga... :doh: Oprugu čuvam, ako jednom baš odlučim da je vratim... sad sve lepo svetli i meni i drugaru.

Hvala svima!

Boki

A jel i drugar ima oprugicu viska :fucka:  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:
Nisu sale za umove male

rotkod

Cagliostro

Već neko vreme me užasno nervira zvuk prednjih kočionih pločica, škripe iz dana u dan sve više i više  :mad:
Prešle su oko 34000 km, iz prve ugradnje su, a u servisu su mi rekli da nisu za zamenu još barem 5000 km  :nezna:   
Za 10-ak dana ću ići u Grčku (tamo-nazad + po ostrvu = sigurno oko 3000-3500 km) i pitam se da li ipak
da poslušam majstore ili da ipak insistiram na zameni pa da mirno spavam i da ne ogluvim?
Buka manje više, ali bezbednost mi je na prvom mestu, nije naivan put od BG do Grčke i nazad...
a i nije neki veliki trošak zamena pločica.

Na koliko se inače menjaju prednje kočione pločice? (CLIO II)
Znam da dosta zavisi i od stila vožnje, ali me interesuje neki prosek?

Sauriann

Citat: Cagliostro poslato 10.08.2009. - 10:44
Buka manje više, ali bezbednost mi je na prvom mestu, nije naivan put od BG do Grčke i nazad...
a i nije neki veliki trošak zamena pločica.

imaš u SAT reviji akciju u EuroAuto 1271 din DELPHI

rotkod

Renault org. garantuju 60.000km.
Adekvatna zamena, traje do 20.000km.

Samo renoove menjaš jednom, ove tri puta. Cena je isto 1:3. Samo još plaćaš tri puta majstora!

Dakle, diskovi R + pločice R = 60.000km

Pločice promeni posle puta. St. pločice bolje leže od novih pločica na starim diskovima. Novima treba ok 800km (otvorenog), 250km (grad), da legnu na disk.

mire

Citat: rotkod poslato 11.08.2009. - 19:37
Renault org. garantuju 60.000km.
Adekvatna zamena, traje do 20.000km.
Ovo nema nikakve logike! Diskovi koji se potroše za 20.000 su loši, dakle - neadekvatna zamena. Ako kupiš originalne ferodo, brembo, lucas, bendix, ili neke druge brand-name diskove/pločice, nema šanse da će trajati kraće od onih koji su u renault kutiji, a napravljeni su u nekoj od nabrojanih fabrika.

bokim80

^^
Verovatno da si u pravu, samo ostaje uslov da i ti poznati brendovi budu bas originali, mislim svi dobro znamo sta se sve mulja kod nas i kakav nam bofl od robe stize, bez obzira na naziv brenda koji nosi. Ja sam jedino siguran u original Renault delove kod ovlascenih zastupnika kompanije, sa tim se necu ni trenutka dvoumiti kada budem menjao plocice i diskove, stavljam original od Renault-a. :yes:

rotkod

Očigledno da nisam dobro objasnio!

Pločice>>>20.000km<<<, ne diskovi.

Mogu one i još 5000-6000km, samo što da se vozim na 3mm mesa?!

Diskovi>>>home made<<<, prelaze (ne govorim o ferodo, brembo...) po 70-80.000km, bez problema.

Click

na 18-ici original Renault (prva ugradnja) izdrzali 165.000 km (diskovi).. Na Meganeu II (mom karavanu) jos uvek original, 115.000 km i ima joos da se vozi (kad sam menjao prednje plocice, bile Renault original na njemu, i opet stavljnene Renault original - 55 evra).. Kod burazera na 95.000 km jos bolji.. Mislite o tome..

bokim80

Click je potpuno u pravu, radi se i o nacinu voznje, ja recimo kocnicu vrlo retko upotrebljavam sem u gradskoj voznji naravno, vise regulisem brzinu kretanja otpustanjem noge sa gasa i prebacivanjem u nizi stepen prenosa, jednostavno planiram i stalno gledam da uskladim brzinu svog kretanja kada se priblizavam vozilu ispred sebe ili prilikom ulaska u krivinu, nego ono zaletim pa onda divljacki na kocnicu sto masovno ljudi rade. Samim tim se i dodatno produzava vek kocnica.