Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Dimenzije plocica i diskova

Započeo Byk, 17.12.2009. - 14:47

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Don Gagione

pitanje jel neko zna precnik diskova  za senic 1 2001 god 1.6 ?
i nisu samo ventilirajuci nego su obicni jesam li u pravu? ili gresim :nezna:

djiuliju

Don Gagione

Citat: djiuliju poslato 30.06.2011. - 15:01
Treba da su ventilirajuci
nisam video one rupice na njima da bi bili to ventilirajuci  to je model pre tvog bem ga  :hmm:

Cherokee

Citat: djiuliju poslato 30.06.2011. - 15:01
Treba da su ventilirajuci

Meni na Meganu su obicni, ne znam kako je na Scenica.  :nezna:
while(!asleep()) {sheep++;}
Life is too short to remove USB safely.
Bolje biti smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.

nuk

Citat: gagi75 poslato 30.06.2011. - 15:04
nisam video one rupice na njima da bi bili to ventilirajuci  to je model pre tvog bem ga  :hmm:

nemaju ventilirajuci rupice.
skini tocak i pogledaj, kako da ti objasnim sad :hmm:
ventilirajuci imaju razmak izmedju unutrasnje i spoljne ploce tj. deluju kao da ima dva diska medjusobno spojeni.

Panta011

Ventilirajuci diskovi izgledaju kao ventilatorsko kolo. 2 diska spojena ventilirajucim pregrada koje sluze za odvodjenje toplote van diska.
Ako nađeš put koji nema ni jednu prepreku, onda je to put koji verovatno ne vodi nikuda.

nuk

to panto!
mrzelom je da trazim slike :ok:

Don Gagione

ma znam sta je vent disk nema to nego je spojen ceo ...bem ga dans cu skinuti..ce vidim bas me zanima

mkrnjic

Da li neko zna koliki je prednji disk kočnica kod senica 2001-2003 1.9ci privilege ili 2.0 benzinac privilege. Da li je isto Fi 280mm kao kod Megana 2? Pitam zbog uzimanja Alu 15-tica koje su fabrički išle baš na te modele. meni se čini da će sve to biti OK

mkrnjic

Citat: oxigen poslato 18.10.2011. - 09:20
A ko ti je rekao da je dozvoljeno trosenje diska 1mm? Jesi li to procitao u Jezevom humoru?

ne druze, nego piše na samom disku (zadnjem) ... nov je 8 mm, a min debljina je 7 mm      =>   meso 1mm  :rotfl:

a prednji su malo mesnatiji jer naravno oni malo više koče (70% : 30% u korist prednjih ) .. tako da prednji dolaze sa 24mm a min je 21.8mm  =>  meso 2.2mm  

1 prema 2.2  je skoro jednako kao 30% prema 70% ...  :yes:  što je takođe vazno jer je trošenje diskova proporcionalno distribuciji sile kočenja

negde sam sve ovo pročitao ovde ( i mislim da sam dobro zapamtio  :yes:) ... a min 7 mm piše na disku  :zloca:

PS prema mom iskustvu Direstraits negreši  :smoke:
PS2 ne, ne čitam Jezev humor ... čitao sam kao klinac Politikin zabavnik , a rubrika verovali ili ne mi je bila omiljena  :celb1:

trikosm

Citat: mkrnjic poslato 19.10.2011. - 09:03
a prednji su malo mesnatiji jer naravno oni malo više koče (70% : 30% u korist prednjih ) .. tako da prednji dolaze sa 24mm a min je 21.8mm  =>  meso 2.2mm  

Na mom autu na rednjim diskovima je pisalo min 19,8.  :nezna: a kad sam uzeo neove bili su oko 21-22mm, merio licno.
Jel to zavisi od jacine motora ili je standardno za sve megane?  :nezna:

Mada su mi stari bili 17,8 kada sam ih zamnio.  :kez:

mkrnjic

Ja sam uzeo Ferodo Premium (FDB) tzv I klasa  :wink:  pločice prednje 3000 a zadnje 2000 u Shop Investu ... A za zadnje diskove sam u velikoj dilemi ... pošto imaju oko 7.1mm da li da ih menjam ili da turim nove pločice i vozim jedno 2 godine (max 25000km) i spustim ih na max 6.6 mm  :hmm: :nezna: ...

Inače Ferodo zadnji diskovi bez kezaja (a verovatno i bes ABS prstena) su 2300din kom. Oriđiđi (Trw) u Fulu su 17500 din.  :doh:  ... A u Auto Profi-ju kazu da mogu da poruče SKF ili BREMBO diskove Full i da je sena 13000din par ... što i nije preskupo sobzirom na kvalitet ... Inače kome treba ležaj zadnjeg diska ima u TTD-u i košta oko 2500-2700 max nisam tačno zapamtio SNR-ov

A sada ono što mene muči ... ako na postojeće diskove samo stavim nove pločice malo su mi čudne kote 38 i 42 na slici

Uploaded with ImageShack.us

38mm je širok prsten na disku koji su ukopale postojeće pločice ... a širina ferode (kočione obloge) na novoj pločici je 42-43mm ... što znači da će pločica da trlja preko delova na kojima je je puna debljina diska (8mm) dok se ne potroši i ne legne celom površinom ... ili da mozda oborim ivice na ferodi  :wink: pa da oma legne kako treba

ista situacija je i na prednjim diskovima ... nova feroda je šira za 4-5 mm od ukopanog prstena od prethodnih pločica

Ajmo dalje ... ako ipak menjam diskove i idem na varijantu da izbijam moj lezaj i ponovo ga ugradim onda se javlja situacija kao na slici

Spoljašnji rečnik lezaja je fi 55mm, a naslon za njega je fi 52.3mm ... a unutrašnja mera spoljašnjeg prstena je oko fi 50.3mm Inače kada se lezaj demontira veoma pozeljn bi bilo gurati ga kroz otvor fi 52.3mm ali tako da se upre u spoljašnji prsten a ne samo u unutrašnji ... i tu nastaje problem ( plavi krug i kota 1 mm ) ima samo taj 1 mm po strani mesta da se gura po spoljašnjem prstenu jer smeta onaj naslon fi 52.3 ... tako da recimo Reno Riznić kaze da oni demontazu rade potiskivanjem unutrašnjeg prstena i tada se javlja opasnost da kotrljajni elementi (konusi) ostave ulegnuca na kotrljajnim stazama spoljašnjeg i unutrašnjeg prstena i tada lezaj počinje da se čuje  :yes: ... i zato Riznić to radi ali NE DAJE nikakvu garanciju ... kako ispadne  :fucka: ... moz da valja a moz i da ne valja ...

Ovo sam namerno sve napisao i nacrtao da bi ljudi uvideli problematiku ... A ovako bi trebalo pravilno vršiti demontazu

Dakle imati neki Čep fi 52mm (+/-0.1mm) da se sa njime gura preko prese ... a čisto sumljam da ovo imaju po servisima ... mozda u nekom malo pedantnijem ... a disk mora da bude  postavljen na neke odstojnike ali koji su iste visine i na ravnu podlogu u koja je normalna (pod 90 stepen ) u odnosu na hod klipa prese   ... jer ako je sve to malo zakošeno ode mas' u propas' ... a takođe sumljam da po servisima imaju ovakve identične distancere ili još bolje neko parče velike cevi (tipa fi 200-250mm i duzine recimo 100mm koje bi samo sluzilo u ovu svrhu ...

Tako da kada se sve sabere i oduzme ... klot dikovi 2500 + lezaj 2500 to mu je vec 10000 za par + abs prstenovi da se nema zahabancije i sa tim prebacivanjem (jer se svi majstori toga plaše ... ako pukne ode mu zarada ) ... cifra od 13000 din za par SKF ili Brembo zadnjih diskova uopšte nije skupa ...

A kazite vi meni za onu prvu dilemu oko širina pločica .. šta tu da se radi ... trebalo bi to da legne na svoje mesto ... ili mozda i neće tako lako  :nezna: ... hebiga to je čisto iskustvena stvar ... koje probao taj zna oće li ili neće  

djiuliju

@mkrnjic
Sto se tice ovog prvog, ako ja dobro kapiram, nove plocice su vece od starih, cim ne upadaju u trag od starih??? Tu nesto ne stima. Svakako treba obraditi diskove, da se sastruse onaj obod koji je ostao po ivici diska, ali bez obzira plocice mora da budu iste velicine. Ili ja ne kapiram tebe  :nezna:

Panta011

@Djiuliju: upravo taj slucaj sam imao ja na zadnjim diskovima. Negde u februaru manjao i prednje i zadnje plocice u Reno Savi. Prednje plocice sam doneo svoje (TWR), a zadnje nisam ni znao da treba da se menjaju pa sam neplanirano uzeo u RS one spanske RoadHause (ili kako vec), posto nisam imao kinte za "Original Renault part". Posle par nedelja ja primetim da su mi zadnji diskovi zardjali oko trecine povrsine na koju treba da naleze plocica (ne hvata u tom zardjalom delu). Odem u Savu na reklamaciju i utvrdi se da su RH plocice 1mm sire od Ferodo koje su bile i koje su napravile trag u disku, pa naleze na spoljni prsten a ne na povrsinu diska. Problem resen skidanjem diskova i obradom samo tog "ajnzaca" posto su diskovi jos dobri i nisu bili za zamenu.
Ako nađeš put koji nema ni jednu prepreku, onda je to put koji verovatno ne vodi nikuda.

mkrnjic

Citat: djiuliju poslato 04.11.2011. - 21:08
@mkrnjic
Sto se tice ovog prvog, ako ja dobro kapiram, nove plocice su vece od starih, cim ne upadaju u trag od starih??? Tu nesto ne stima. Svakako treba obraditi diskove, da se sastruse onaj obod koji je ostao po ivici diska, ali bez obzira plocice mora da budu iste velicine. Ili ja ne kapiram tebe  :nezna:

dobro si me razumeo nove pločice su za 4-5 mm šire od traga koje su napravile stare pločice  :yes: ... obrada diskova je jedno od rešenja ... ali treba sve raskupusati naći solidnog strugara da to oma odradi pa juriti nazad kod majstora  :doh: :doh: ... ma ima ja ferodu da shebem malo brusilicom ( da joj oborim ivicu da lepo legne a posle neka se ona ubeđuje sa diskom ko je jači  :rotfl: ... ili da se lepo otvorim za SKF ili Brembo ful diskove i mirna Bačka  :hmm:

Citat: Laguna2002 poslato 04.11.2011. - 21:27
Ko ne zna da izbije lezaj iz diska ili nema alat za to sramota je da se zove majstorom, pre ga treba zvati zamenjivac delova, a problem je sto su vecina takvi. Pa taj alat  se napravi za pola sata.

svi oni znaju da izbiju  :bat: ... ali ne znju to kako treba da urade

e da mi je sada moja bivša firma i bravari i strugari koji su tu radili ... lako bih sve to odradio i bio bih 100% siguran da je urađeno kako valja ... a ovako ostaje da nekome stojim za vratom dok radi i/ili da ga savetujem kao i šta  :doh:

BTW ... ATE u Kit komercu su 4500 prednje plčice i 2800 zadnje samo da znate
           Textar u Gazeli su 4000 prednje i 2200 zadnje

EDIT:

Znači širina ferode na novij pločici je ova kota 42-43mm ... a trag na disku (širina kruznog prstena) od starih pločica je oko 38mm