Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Dimenzije plocica i diskova

Započeo Byk, 17.12.2009. - 14:47

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

djiuliju

mkrnjic, zasto ne odradis zamenu u ovlascenom servisu. Odnesi svoje plocice, a oni nek ti zamene i obrade diskove. U AK Francuz (pretpostavljam da i u svakom drugom ovlascenom) vrse obradu diska direktno na autu, bez skidanja bilo cega (osim tocka :-) ) Em je manje cimanje, sve odradis na jednom mestu, a i mislim da je tako bolje obraditi disk, dok se okrece direktno na autu. Obrada je 1000 dinara po disku

mkrnjic

Citat: direstraits poslato 05.11.2011. - 11:08
@mkrnjic
Moj savjet takodje, je da skines rub plocice. Tako ce plocica moci lijepo da nalegne u startu i imaces efikasno kocenje, a slijedeci put kad budes mijenjao, promijenis komplet disk sa lezajem i mirna Backa.

i Ja sam najblizi ovoj varijanti ... vozim diskove do 6.6-6.5mm aomdak komplet Brembo 

Citat: djiuliju poslato 05.11.2011. - 10:07
U AK Francuz (pretpostavljam da i u svakom drugom ovlascenom) vrse obradu diska direktno na autu, bez skidanja bilo cega (osim tocka :-) ) Em je manje cimanje, sve odradis na jednom mestu, a i mislim da je tako bolje obraditi disk, dok se okrece direktno na autu. Obrada je 1000 dinara po disku

i to sam kontao ... brusilicu u ruke i dok se disk okrece lagano ga sredim ... ali tao moz da se odradi venac-rub ... a moguće da zbog širine plčice treba odraditi i deo diska koji je blizu glavčine  :nezna:

Mada ove pločice koje sam uzeo su dobre da se stave na nove diskove i neće biti venca-ruba po obodu jer su pločice dosta široke  :too: ... a posle nema ni eventualne obrade diskova  :yes:

Dule

Na tom meganu pločice prelaze bar 50-60kkm. Priča da su pločice otvrdle - skroz šuplja, osim ako nisi trkač pa ih redovno pališ.
Osnovno pri pregledu plpčica je stanje lepka, to jeste da nisu počele da odlepljuju. Ako ti je tvrdoća i efikasnost kočnice kao i ranije, zašto menjaš? Toletiče se debljina ferode na minimalnom delu i ispod 1mm.
Drugo, izbegavati obradu diskova, ako se ne mora. Jedino se skine anzec (unutrašnji i spoljni prsten, koji nije radio, da bi legle nove pločice), na strugu a tarna površina se ne dira. Inače rizikuješ da dobiješ "vibracionu" kočnicu. :rotfl:

Panta011

Citat: perica100 poslato 08.11.2011. - 16:03
Jel neko ima iskustva sa DELPHI  plocicama za prednje diskove,Megan 2 u pitanju.Majstor samo njih preporucuje, ne bi da druge stavlja.Cena je 2900 din.I ruke 1000 din.Obradice mi diskove posto ima po obodu viska materijala,ali kaze da ce ih skidati.Nadam se da nece da mi napravi neke probleme posle skidanja(nevolim da mi mnogo rasturaju oko auta jel uvek posle ne bude kao pre,tj kao sto ej dosao iz FR).Inace menjam plocice jel pri blagom pritisku kocnice malo cvile,i koliko je pogledao kaze da su otvrdle plocice i da je vreme da ih promenim,a ima nekoliko milimetara jos plocica do kraja.Ja koliko sma gledao ima bar 6-7 mm ali poslusacu majstora,bojim se da ne upropastim disk a to je skuplja varaijanta :nezna:

Zbog tog "viska materijala" ti i skripe pri blagom pritiskanju kocnice :yes: Ajnzac tare o plocicu sa cela, a ne tamo gde treba :lopta: Ako stvarno ima toliko mesa na plocicama i nisu izgorele, obradi samo diskove (visak materijala) i cviljenje bi trebalo da se izgubi.
Ako nađeš put koji nema ni jednu prepreku, onda je to put koji verovatno ne vodi nikuda.

singer

obraditi diskove nije problem,naravno ako strugar zna da odradi(mora dupli noz za skidanje(istovremeno struze i unutrasnji i spoljasnji ajnzec)  posle centrijanja),treba da vidi koliko jos ima "mesa"tj. koliko se sme skinuti,a plocice sto kaze Dule nemogu da otvrdnu nego su takve.kakve jesu  :yes:

p.s. mozda ti je majstor rekao da su tvrde pa zato cvile a ti pogresno razumeo  :kez:

forum1nick

Na Meganu II sam mijenjao zadnje diskove prije 7 dana. Primjetim da mi je kočiona površina odmaknuta nekih 7-8mm od samog ruba diska. Na prednjim diskovima pločice hvataju na 2-3 mm do ivice diska. Može li neko da mi potvrdi da li su ove vrijednosti koje sam naveo u dozvoljenim granicama? Hvala.

Dule

Taj problem nastaje zbog dubinske korozije, a koja je posledica ređeg i korišćenja forsiranog kočenja zimi i posle pranja kola. Pojas korozije se konstantno širi i sa njim opada efikasnost kočnica. Ovaj pojas ume da bude i par cm (posebno pozadi), a promenom pločica one počinju da rade po njemu i počinje kočnica da trese.
Znači, kad je efikasnost kočnice slaba ili trese, menjati diskove.

mkrnjic

Citat: svesifre poslato 09.11.2011. - 23:02
Na Meganu II sam mijenjao zadnje diskove prije 7 dana. Primjetim da mi je kočiona površina odmaknuta nekih 7-8mm od samog ruba diska. Na prednjim diskovima pločice hvataju na 2-3 mm do ivice diska. Može li neko da mi potvrdi da li su ove vrijednosti koje sam naveo u dozvoljenim granicama? Hvala.

ako sam te dobro shvatio govoriš da ti je trag koji pločica ostavlja na disku odmaknut od ivice diska 7-8mm ? ... a da je na prednjim to isto rastojanje samo 2-3mm ...  tih 7-8mmm ni deluje stvarno puno ... ovih 2-3 na prednjim je sasvim OK ... Razlog zašto je to tako jedino moze da lezi da si sa diskovima kupio pločice koje su NAJUŽE (širina kočione obloge-ferode) ... ja sam kupio Ferodo pločice i one su 3-5mm šire od širine traga koji imam na diskovima pa zato kontam da razni proizvođači imaju različite širine feroda na pločicama ... Čak štaviše na prednjim diskovima su mi trenutno Ferodo pločice, a i nove pločice su Ferodo, pa su opet šire od postojećih  :fiju:

A opet ... Uža feroda => manja kočiona površina => slabije kočenje

perica100

Trebalo danas da namestim plocice i obradim diskove spolja,ali nista od toga.Plocice koje smo narucili sa majstorom ne odgovaraju.PO katalogu pise da su te medjutim,posle smo pogledali da idu neke vece koje su od lagune 2.Majstor izmerio one koje su na kolima i proverio u katalogu i tako to ustanovio.Koliko  znam idu dve vrste plocica na isto god megana 2007.g ali izgleda  da smo bas narucili ove koje su manjih dimenzija,a kod mog auta idu vece plocice.Jedino nisam siguran dali je i disk velicine kao kod lagune,ako neko zna nek napise.Sa druge strane ako se ne varam kod lagune idu 5 srafa na tocku,tako da se opet razlikuje br. rupa jer je kod megana idu  4.Onda ispada da je ovo malo van standarda tj, da disk a samim tim i pliocice nisu po onim dimenzijama kako stoji u auto data,i kako je verovano kod vecine megana,Nadam se da cemo naci odgovarajuce plocice,ali me brine za disk kad jednog dana mozda trebam da ga menjam da li cu lako naci odgovarajuci :nezna:
Mada kako majstor rece,ovi moji ce terati jos 100.000 km tako da zbog toga ne treba da brinem, :pet:

Dule

E ta ti je slika dobra. Ima koloko vidim oko pola ferode (4-5mm) a može da ide do 1-1.5mm.
Još nisam rekao da se plpčice obavezno menjaju, ako se vidi naznaka odlepljivanja ferode po ivicama.
Bito je da je granica tvrdoće, dok ne počne da risuje disk, dubokim i širokim kanalima. Ako površina ide ravno  :ok:

nuk

ja ih bome menjam kad dodju do nekih 5mm

nikolanixy

e kolko beše minimalna vrednost za zadnje diskove na laguni

nikolanixy

a kad su novi? kolko imaju moji sad imaju 6.5mm  :tup:

djiuliju

Meni se cini da je minimum 8.5mm
Al brate nemoguce da su ti diskovi 6.5mm, da si samo rucnom kocio 200 hiljada pa se ne bi toliko pojeli  :fiju:

nikolanixy

a mikrometar naću ga sutra negde da pogledam