Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem: Pritisak u gumama, Senzori pritiska, signal STOP kod malog pritiska

Započeo fLiP, 14.07.2008. - 20:29

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

mkrnjic

Ćao svima.
Nedavno sam stavio Zimski set Točkova i dobio grešku

CitatCheck Tyre pressure Sensors
Citat Tyres location failure

Prošle zime su svi senzori radili na zimskom setu.
Ono što me čudi je što nijedan senzor nije lociran. Nemoguće da su sve 4 baterije loše.

Sa letnjim setom je sve radilo do pre 2 sedmice.

Nisam siguran da li sam obrnuo mesta prednjim i zadnjim točkovima u odnosu na prethodnu zimu, ali mislim da to ne bi trebalo da bude problem.

Neko neki savet?   Da li je to jedan problematičan senzor? Čudno da nije lociro barem jedan točak.

cika mili

damal

Da, pokreni ponovo učitavanje.
Ja na Kadjaru moram nakon svakog menjanja seta točkova da učitam sve ponovo.
Čak i na Škodi, gde menjam samo gume (ostaju iste felne i isti senzori), sistem me tera da ponovo potvrdim pritisak i senzore.

mkrnjic

Citat: damal poslato 18.11.2025. - 14:28
Da, pokreni ponovo učitavanje.
Ja na Kadjaru moram nakon svakog menjanja seta točkova da učitam sve ponovo.
Čak i na Škodi, gde menjam samo gume (ostaju iste felne i isti senzori), sistem me tera da ponovo potvrdim pritisak i senzore.
Znam, Nekoliko put sam pokretao ponovno očitavanje preko BC ... ali ništa ...

Inace kod mene ne mora da se pokrece Ponovno očitavanje senzora ... On sam to provali da su zamenjeni točkovi, pokrene proceduru i za 10-20km voznje sam sve odradi ... Isto tako i kada sam jednom dopumpavao jedan točak ...

Citat: damal poslato 18.11.2025. - 14:28

Kod Megane u Uputstvu piše da se pokrene procedura očitavanja nakon skakog dopumpavanja ... tako da je to na Škodi ista priča ... promenioo si gume (felne ostale iste ) ... to je kao dopumpavanje  :yes:

cika mili

Sasa_NS

Ja sam primetio da sistem mora da se resetuje u slučaju ako vulkanizer pri montaži guma odnese felne i gume malo dalje od auta. Verovatno se senzori tada diskonektuju od prijemnika i zato mora reset. Kod vulkanizera kod koga su jednom prilikom na točkovima radili bukvalno pored samog auta nisam morao ništa da resetujem, auto je samo očitao nove pritiske. I pritom mesta točkova na autu nemaju nikakve veze, možete im slobodno menjati mesta. Kod Kadjara a verovatno i kod većine drugih automobila svaki točak očigledno ima svoj prijemnik.

damal

Imao sam u poslednjih mesec dana situacije da mi je izašlo upozorenje da "senzor pritiska nije detektovan". Najpre za zadnji desni točak a nakon toga (posle par sedmica) za prednji desni točak.

U oba slučaja je to bilo nakon velikog pada temperature u odnosu na prethodni dan. To sam rešio resetovanjem i ponovnim učitavanjem senzora.

Da li je neko imao sličan problem?
Prvo sam pomislio da je to zbog smanjenja pritiska zbog niske temperature (to se već dešavalo) ali pritisak je bio OK oba puta. A i greška je pokazivala da "nema senzora" a ne da je "smanjen pritisak".

cika mili

Desilo mi se prošle godine, ali se ne sećam na kome setu guma. Sad opet, pre nekoliko dana. Dopumpao gume, resetovao, i sve se vratilo u "normalu".

SasaLaguna95

My car = My rules !

damal

Ja sam isto pomislio na baterije.   Pratim situaciju svakako.

Sasa_NS

Baterija, nema šta drugo. I meni se desilo nešto slično pre nekoliko dana - ali nisu senzori pritiska - pored Kadjara imam i Punta i jedan set ključeva sa daljincem držim uvek u Kadjaru da su mi pri ruci ako moram da pomerim taj drugi auto ili da idem negde sa njim (a da se ne penjem u stan po ključeve. Supruga ima svoj set ključeva). Hladnoća koja je bila ovih dana je izvukla toliko energiju iz baterije toliko da nisam mogao da otključam Puntića. Odneo ključeve u stan, držao ih na radijatoru i evo ponovo sve radi (dokle - videćemo). Većina baterija jako puno gubi kapacitet na niskim temperaturama, pogotovo ako su stare i oslabljene. Inače, te baterije u Puntovim daljincima nisu menjane otkako je auto isteran iz salona (u martu punih 15 godina), ali one rade samo kada pritisneš taster odnosno otključavaš auti. Ne znam koliki je vek ovima u senzorima pritiska ali pošto rade stalno - ne verujem duže od 4-5 godina.

Edit: pametni čika Google kaže 5-10 godina ili 150-200.000 km.

mire

Meni su na laguni 3 senzori bili stari 15 godina u trenutku prodaje auta i svi su još uvek radili... Na laguni 2 10 godina...

zokce

Nesto je drugacije sa senzorima pritiska u gumama. Struja iz baterije se trosi celo vreme voznje, dokle god se tockovi vrte. Ali, slicno kao kod kljuceva, senzori stede struju tako sto radio signal sa podacima, koji najvise trosi struju, ne odasilju konstantno vec u nekim relativno kratkim vremenskim intervalima.