Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Kocnice, diskovi, dobosi, plocice, pakne i ostali kocioni elementi - opsta tema

Započeo Miki, 27.12.2009. - 16:18

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

fLiP

Ja sam pre mesec dana stavio ATE diskove i plocice na Espace. Presao sam oko 2000km. Ne skripe. Dobro koce.

Ap0calypto

ATE imam napred i nazad od 2020, nikad skripali nisu, auto koči odlično.

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

Slavce20

Jel ima poente da se zamene samo plocice bez diskova,diskovi ne tresu trebalo bi da su dobri.

alexsasa

Naravno da ima ako su diskovi dobri. Ne menjas disk svaki put kada menjas plocice

Sent from my iPhone using Tapatalk

Slavce20

A koliko diskovi realno uticu na intenzitet kocenja,meni se cini da fali jacina kocenja kad skroz jako pritisnem pedalu,za gradsku meku voznju kad ne pritiskam jako ok mi je skroz.

Ap0calypto

Treba proveriti hidraulično ulje. Kad sam menjao diskove i plocice, zamenjeno je i ono. Kocim tako sto samo naslonim nogu na kocnicu. Razlika je drasticna

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

Slavce20

Jel tacno sto pise u uputstvu da nivo ulja opada kako se trose pakne,pise u odeljku za tecnosti.

LeNgenda

Da, to je normalno i očekivano, klipovi su izbačeniji jer su pločice tanje.
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.

Slavce20

A jel to znaci da se bas ulje istrosi tj iscuri ili samo se ugurava pod vecim pritiskom? Nisam najbolje formulisao sta me zanima

Ap0calypto

Ne curi ulje, ne bi mogao kočiti onda. Smanjuje se debiljina pločica

— Robert Todd Carroll

Slavce20

A sta se desi ako ne iscuri onda kad proveris nivo ulja i vidis da fali?

Ap0calypto

Pa pise ti min i max polje, dolijes ako ode ispod min. Meni je curilo napolje jer je majstor više sipao. ako nema ulja dovoljno, nece kociti auto kako treba

— Robert Todd Carroll

slavko_bgd

Efekat kočenja ne zavisi od nivoa u posudi ako je sve ostalo u sistemu ispravno. Mislim na nivo ispod MIN pri čemu u radnom cilindru ima ulja.

Citat: Ap0calypto poslato 08.11.2024. - 23:13
Treba proveriti hidraulično ulje. Kad sam menjao diskove i plocice, zamenjeno je i ono. Kocim tako sto samo naslonim nogu na kocnicu. Razlika je drasticna

Da, ali sigurno ne zbog samog kočionog ulja koje svakako treba ponekad promeniti.
Ta razlika će najpre biti zbog dobro izabranih i uparenih diskova i pločica i vraćanja klipova duboko u cilindar, što je verovatno poboljšalo njihovu pokretljivost unutar cilindara. Sa starim uljem se izbacuju i nečistoće iz sistema koje mogu biti "ometač" u radu kočnica a novo ulje koje si dobio je sigurno viskoznije od starog. Što je opet doprinos boljoj pokretljivosti svih pokretnih elemenata u sistemu.
Tako da - treba ponekad promeniti kočiono ulje.

Improvizacija je majka svih...sekiracija.

zokce

mire