Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Kocnice, diskovi, dobosi, plocice, pakne i ostali kocioni elementi - opsta tema

Započeo Miki, 27.12.2009. - 16:18

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

LeNgenda

Za slučaj da je i dalje nejasno, voziš, kočiš, pločice se troše, klipovi su izbačeniji da bi sada tanje pločice dohvatale disk.

Izbačeniji klipovi snižavaju nivo u posudi.

Zamenio si kočionu tečnost, nalio na max.

Posle nekog vremena promenio pločice, nove su deblje, nepotrošene, a prilikom montaže majstor potisnuo klipove do kraja nazad u čeljusti i odjednom preliva iz posude.

Čisto ako neko poželi da dolije tečnost u posudu kad uvidi da je nivo pao, pa da se ne iznenadi ako prelije.

Ja osnovano sumnjam da u autu koji sam kupio početkom ove godine nikad nije zamenjena kočiona tečnost od 2011., izašla je crna kao staro motorno ulje.

Nakon zamene pedala je čvršća, progresivnija, ne propada u početku, pa da udari u zid.

Računam da je ok da je zamena kočione tečnosti na svakom velikom servisu, to je 4-5 godina.
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.

Slavce20

Sad je jasno,inace imam auto u porodici koji je prosle godine izasao iz salona,citroen c3,i bolje koci od mog scenica,doduse citroen je 300kg laksi sigurno,ne znam koliko to utice.

mire

MK3

Kao što vidite, polomljen ventil. Polovne čeljusti mi nude za 30€ plus zamjena tečnosti sa sve rukama 80€.

1. Može li se označiti sistem bez da se ovaj dira a da se u njemu nekako zamjeni tečnost?
2. Može li vakum pumpa raditi samo na 1l kočioni tečnosti pošto mi je jedana majstor rekao da sam je džaba kupovao jer on ima svoju i drži minimum 2l njegove koju sipa u sva auta? Kupio ATE tečnost a on  kaže da nema veze koja je

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

mire

1. Promeni ventil.
2. Promeni majstora.

Verovatno je bolje da kreneš od tačke 2. :)

zokce

Ja bih preporucio novu kocionu čeljust, zaptivaci su danas upitnog kvaliteta tako da je veliko pitanje koliko ce polovna reparirana da traje.

Milenko_M

Čini mi se da je to ventil ( sisica) koji se odvrne za izbacivanje prljave tečnosti ili vazduha iz sistema . To se lako menja i stavi se novi ventil. Ako se ovaj ventil ne dira onda će u toj grani ostati staro ulje i kasnije će ta čeljust biti prva za zamenu jer će korodirati . To se radi ako hoćeš da središ auto za prodaju.
Ali inače kažem lako ga je skinuti sa specijalnim šrafom .Naravno treba odgovarajući ventil nabaviti što isto nije teško.
Za sipanje nove tečnosti kada je skroz prazan sistem stane unutra manje od 1 litre .
Nije preporučljivio mešati tečnosti i nije preporučljivo sipati bilo koju. Ja koristim ovu :
https://lavauto.rs/product/kociono-ulje-dot-4-ate-1-l-sl-6-abs-esp/8344/

SasaLaguna95

Meni je isto pukao ventil/sisica za ozraku i ispustanje kocione tecnosti. Na prednjim lijevim kljestima, jedan majstor je htio da razbusi ventil, pa nareze novi navoj i stavi sraf, nisam pristao...ostalo je tako zalomljeno
Ne znam kako bi to mogao da izvrnem slomljenim ventil..
My car = My rules !

Milenko_M

MK3

Uzeh ATE SL DOT 4. Moj auto ima samo ABS. Mada bi sigurno mogla i ta bez obzira, ali ova je bila dostupna kada sam uzimao.
Jedno vrijeme cu redovno prskati WD i cistiti od prljavstine pa neka penetrira koliko god moze. Ipak treba vremena da malo prodre. Pokusacu sa ovim alataom sto je kolega naveo u linku.
Na jednom sajtu sam nasao za 5e sa dostavom je ovaj ventil. Mozda potrazim negdje i od drugih auta jer vidim da pasuje isti. Znam da ide kljuc 7 ali ne znam duzinu i koji navoj. Iskopacu negdje na internetu vec...

zokce

Skines sa druge čeljusti pa odzracis. Ne bi trebalo da bude veliki posao.

slavko_bgd

Citat: MK3 poslato 27.04.2025. - 20:59

Kao što vidite, polomljen ventil. Polovne čeljusti mi nude za 30€ plus zamjena tečnosti sa sve rukama 80€.

1. Može li se označiti sistem bez da se ovaj dira a da se u njemu nekako zamjeni tečnost?
2. Može li vakum pumpa raditi samo na 1l kočioni tečnosti pošto mi je jedana majstor rekao da sam je džaba kupovao jer on ima svoju i drži minimum 2l njegove koju sipa u sva auta? Kupio ATE tečnost a on  kaže da nema veze koja je

1. Može, ako se može odviti holender creva. Klješta se skinu, zaglavi se nešto u klješta da klip ne izlazi iz ležišta ( parče letve npr ) i ispušta se vazduh na delimično otpuštenom holenderu tako što se klješta okrenu da holender bude najviša tačka u odnosu na tlo. Kad se odzrači klješta se montiraju nazad i to je to. Malo bude svinjac od rasute tečnosti ali to se odmah ispere vodom i sve bude OK.
2. ovo baš nisam razumeo. Jedina "vakuum pumpa" u kočionom sistemu je servo-pojačavač i on ne koristi kočionu tečnost. Ako je hidraulični krug kočionog sistema nepropusan, pravilno odzračen i nivo koč.tečnosti u posudi je između MIN i MAX - sve je OK. Čak i ako je nivo malo ispod MIN - radiće svejedno, sve dok glavni kočioni cilindar ima tečnosti u sebi.

Ne znam koliko tečnosti ide u kočioni sistem tvog automobila ali iz prakse na svojim različitim automobilima, kada god sam menjao tečnost uglavnom sam završavao sa 1L . To znači pumpanje na sva 4 točka dok ne krene čista nova tečnost i ne izađe sav vazduh.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

MK3

Vakum pumpa-mislio sam na pumpu za zamjenu kočione tecnosti koju koriste majstori.

slavko_bgd

A, sad razumem. To ti zavisi od majstora. Isključivo od majstora.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

MK3

Gore sam napravio gresku i ipak nije kljuc 7 za prednje, moze biti da je za zadnje kocnice.
Naprijed bi trebalo da ide ovaj ventil za ozracivanje

Brand
RENAULT
Catalog number
7701052561

Ako neko ima negdje u djelove, dobro bi bilo premjeriti.