Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Kocnice, diskovi, dobosi, plocice, pakne i ostali kocioni elementi - opsta tema

Započeo Miki, 27.12.2009. - 16:18

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

zokce

djuka357

Pozdrav. Da li treba da bude upaljen auto kod ozračivanja kočnica. Scenic 3 2013 god. Kada sam izvlačio sa vakum pumpicom iz zadnjeg suvozacevog tocka izašlo je oko decilitra stare tečnosti i više neće. Dzaba i drukanje ništa ne izlazi.... Kočnica propala al tek kad se upali auto...

zokce

Uglavnom treba, zbog vakumskog servo pojačavača sile kočenja. Treba prvo da se dopuni rezervoar kočione tečnosti i treba da se prati da tokom odzračivanja nivo ne padne suviše nisko i zbog toga da uđe vazduh u sistem.

Gavez93ns

Problem sa kočnicama – potreban savet

Zdravo svima,
Imam problem sa kočnicama na svom Reno Meganu 3, 2012 godište i ne znam više šta da radim. Evo hronologije događaja:

Početak problema:
Pre oko 9 meseci menjao sam kočiono ulje jer je sistem izbacio nizak nivo. Ulje je bilo prljavo i crno.

Prvi simptomi:
Nakon tih 9 meseci osetio sam da je papučica kočnice slabija i da kočenje kasni. Nedugo zatim, otprilike trećina pedale je bila ,,mekana", kao da ima vazduha.

Opasna situacija:
Pri naglom kočenju oko 25 km/h, auto je nastavio da ide i nije hteo da se zaustavi naglo već je lagano kočio.

Zamena kočione tečnosti:
Kočiona tečnost je zamenjena (opet prljava), i iz sistem je izbačen vazduh (ako ga je bilo) . Kočnice su se vratile u normalu i odmah su hvatale, ali samo 2-3 nedelje. Nakon toga opet postaju za nijansu mekše.

Testiranje i aktivacija ABS-a:
Prilikom mog testiranja i naglog kočenja pri brzini od oko 30-40 km/h, aktivirao se ABS. Nakon toga, kada sam ubacio u prvu brzinu, točak je blokirao i auto nije hteo da krene. Posle 10 minuta problem je nestao.

Zamena diskova, pločica i popravka čeljusti:
Zamenjeni su zadnji diskovi i pločice (jedna strana je bila znatno više istrošena od druge), a zadnje čeljusti su odnete na reparaciju i rečeno je da su kočiona creva dobra (za diskove je svakako bilo vreme da se menjaju).

Ponovo problemi:
Nakon popravki, kočnice su i dalje bile za nijansu mekše. Pri naglom kočenju i aktivaciji ABS-a točkovi su ponovo blokirali. Ovoga puta sam bio sa majstorom i podigli smo auto na dizalicu – ustanovili smo da su blokirani prednji levi i zadnji desni točak.
Kada sam ugasio auto dok su točkovi bili blokirani, čulo se nekoliko klikova, a zatim zujanje od oko 30 sekundi.

Mišljenje majstora:
Majstor smatra da bi problem mogao biti u ABS-u i da je potrebna zamena ili reparacija ako je moguće. Napominjem da sistem ABS nikada nije izbacio grešku i da je glavni kočioni cilindar dobar (tako je rekao jedna od majstora).

Dodatne informacije:
Do sada sam menjao tri majstora jer nijedan nije uspeo da reši problem. Lično mislim da je ovo mehanički problem, a ne u elektronici. Meni izgleda kao da je problem možda u glavnom kočionom cilindru ili možda neki hidraulički blok, ventil, ali ovo je samo moje nagađanje...

Ako je neko bio u sličnoj situaciji ili može da me posavetuje, bio bih veoma zahvalan jer ne znam više šta da radim i ako neko zna dobrog majstora u Novom Sadu koji bi mogao ovo da reši neki mi preporuči :).

P.S. Imam i problem sa alternatorom ili kompresorom klime, ali to ću opisati u nekom drugom postu...

Goxxy

Kolega Gavez93ns,  popuni profil kako treba - datum rođenja i lokaciju, predstavi se pa onda možeš dobiti puno članstvo i učestvovati u diskusiji.

wcyber

jos nisi postao clan..

ali ne bih iskljucivao problem sa ABS centralom kao moguc .. pogotovo ako auto ima ESP funkcije

zokce

Ja ne bih iskljucio ni mogucnost kvara glavnog kocionog cilindra.

BaneX

Treba proveriti kočione cilindre na čeljustima, moguce da su propale gumice, pa ga zameniti, oni su najjeftiniji. Obično se to dešava kod njih, da zablokira, pa točak ostane blokiran, ili propuštaju. Ako nije do njih,  zamenuti glavni kočioni, pa tek ako nije do njih, proveriti abs modul.

Ali pošto je ulje prljavo i crno najpre će biti da je neka gumica popustila na cilindru,, dal na glavnom ( ja sumnjam na njega) ili ovim na kočionim čeljustima.

Milenko_M

Ulje je crno zato što se nije manjalo na vreme. Mora da se menja dok ne bude čisto. To blokiranje točkova ( pojedinih ) može najpre da bude zbog ABS centrale .Ušla je prljavština u ventile ABS-a i blokiraju kad ne treba . Tako je jedan drugar imao problem sa autom na kome verovatno 10 godina nije menjano ulje u kočnicama . On je 3 puta menjao ulje i posle je bilo dobro . To je mogući uzrok ali bi to trebao iskusan mehaničar da reši .

zerc

Bas je interesantno to sto se ulje prlja. Kad nadju kvar, opet ce morati da ispiraju sistem. Ovako, deluje da je negde problem sa zaptivanjem sistema.

BaneX

Ulje se ne sme zaprljati ni nakon 10 i više godina ako je sve ispravno. Jer je to zatvoren sistem, i prljavština nema gde ući.

Ap0calypto

Meni kad je majstor menjao diskove, menjao je i ulje. Kaze da je bilo dotrajalo, crnoz da li je prljavo ili vremenom pocrni, ne znam. Nikad problem sa kočenjem nisam imao. Osim sto u zadnje vreme papučica bude tvrda kad auto malo odstoji, ali to je zbog vakuma koji nestane čim se auto upali

Sent from my Poco using Tapatalk
"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

Milenko_M

Citat: BaneX poslato 25.11.2025. - 22:18
Ulje se ne sme zaprljati ni nakon 10 i više godina ako je sve ispravno. Jer je to zatvoren sistem, i prljavština nema gde ući.

Ulje se prlja na klipovima .Kada klipovi rade ulazi prljavština i vlaga a onda se stvara rđa . Kočiona tečnost upija vlagu jel je higroskopna i tada menja boju a kočiona svojstva se smanjuju . Temperarura na klipovima isto utiče . Iako nema cirkulacije ulja u sistemu vlaga ipak stiže do rezervoara gore.
Ako se menja ulje na 2 godine kod normalne upotrebe bude čisto a posle obavezno prljavo.

BaneX

Ako dođe do rđe u cilindrima oni su neispravni I za zamenu su, jer se tada gumice kidaju. Cilindri su obično glatki unutra, I dok su ispravni nema tragova rđe, niti se sistem prlja. Imam vozila u kojima ulje nije menjano sigurno preko 10godina, I kao novo je.
Kada se nesto radilo oko kočnica, prilikom liftiranja/odzračavanja samo je dodato novo ulje, iste oznake.
Tako da te price da se ulje prlja nakon par godina ne pije vodu, nego jednostavno sistem je negde oštećen.

mire

Alo društvo, čovek nije član foruma. Nije se predstavio, nije popunio podatke... Wcyber, ubuduće ti brišem odgovore napisane nakon upozorenja administratora.