Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Kocnice, diskovi, dobosi, plocice, pakne i ostali kocioni elementi - opsta tema

Započeo Miki, 27.12.2009. - 16:18

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

stanci

Hajde da priupitam nekoga od Vas na cega bi trebalo da obratim paznju s obzirom da vozim auto sa fabrickim diskovima na 140000km, za plocice pojma nemam da li su i kada menjane. Kocenjem sam zadovoljan, koja je prva ugradnja plocica i diskova nemam pojma, ne cvile ni malo, jedino sam primetio da je ostalo manje od polovine mesa na diskovima, pa sam hteo da pitam sta i kada treba menjati i kojim redosledom pre nego napravim mozda neko ostecenje na diskovima ili necem drugom.
Evo upisah se ja i na ovu temu  :999:
i takoo...

Cherokee

Mislim da ide ovako:

- Ako su diskovi ok, a plocice istrosene, onda menjati samo plocice.

- Ako su diskovi potroseni, onda menjati sve (diskovi, plocice, kociona tecnost)

Sto se tice kada menjati diskove, svaki proizvodjac diskova daje opseg u kom sme da ide debljina diska  :nezna:
while(!asleep()) {sheep++;}
Life is too short to remove USB safely.
Bolje biti smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.

IsNoGood

Sto kocionu tecnost da menja? To ima predvidjen vremenski interval ili predjenu kilometrazu kada se menja.
Pretpostavka je majka svih zajeba!

stanci

Lako cu da se odllucim od kojeg cu proizvodjaca da kupim plocice i diskove i znam da tu necu stedeti. Jedino me interesuje kako da znam kada da menjam plocice? Dok je nivo ulja u redu, dok nista ne skripi, i bord cuti nista da ne diram  :nezna:  a ako primetim nesto onda menjam sve jbg s obzirom da su mi diskovi prva ugradnja  :too:
Da li to u redu???  :wavey:
i takoo...

bingo

Citat: Stragi21 poslato 16.09.2010. - 17:32

Ne postoji ali ipak postoji nacin da vidis kad su plocice pri kraju...
Meni se desilo da mi odb izbacivao na kratko u voznji Problem na kocnicama,rekoh nije za igrati pravac servis,otvori lik ulje za kocnice i rece treba menjati plocice,sto sam i uradio. Problem resen... Kako se plocice trose,kljesta skupljaju ulje se povlaci eto znaka za menjanje :renault: :respect:

Sad kad razmislim na Laguni II nam se sjebali diskovi zbog plocica a odb nista nije pokazivao za ulje,pa sad nisam siguran da li je tako i na meganu :nezna:

Vidim da si napisao da ivice diskova mogu da skripe,jel vredi obradjivati? posto meni cesto skripi i ako su plocice OK,ne znam dal skripe prednji ili zadnji diskovi
pazi. kada su useceni diskovi i plocice na pola moze doci do grebanja diska na metalni deo plocice i to onda stvara skripanje a na prvi pogled sve u redu . problem kod renoa je sto plocice ne idu do oboda diska nego par milimetara manje onda obod ostane takoreci nov a ostali deo diska se potrosi i eto problema ili ne vraca lepo klip ili skripi itd.

ljudi kazu da si los kada prestanes da se ponasas, onako kako njima odgovara

djstevan

@Bingo,

E upravo to je i na mojim zadnjim diskovima .Sledece menjanje plocica ide sa diskovim a u kompletu. Inace preporucena fabricka min. debljina za zadenje diskove Megana je 7mm mada mozes i sa 1mm +- da izvozis jos jedne plocice. A sto se tice nekog indikatora da li su diskovi pri kraju kod mene bar nema. Mada mozes da kao indikator uzmes skripanje kocnica ili u zadnjem stadijumu vec pocne da ti struze pri kocenju . . . :rotfl: :rotfl:

Exception®

Vozio si auto sa OVIM gore sve dok nisi čuo da škripi metal o metal? :help:

ΕΛΛΑΣ

mire

Citat: blackb poslato 30.09.2010. - 10:28
Jedino mi je čudno što kočnica osetno niže hvata nego pre servisa ali bitno je da koči i da ne razmišljam o još većoj šteti koju sam mogao da napravim. Nadam se da će ove low-budget pločice trajati bar 10-15kkm.

Verovatno ti pločice još uvek nisu dobro 'legle'. Tačnije, verovatno diskovi nisu savršeno ravni, pa nove pločice sada nemaju kontakt celom površinom i zbog toga im je potrebna veća sila za isti efekat kočenja.

djstevan

E hajde jedna konsultacija. Auto ima ESP i dok je suvo sve najnormalnije radi. Ali cim bude kise i tockovi se pokvase upali mi lampicu za ESP i ABS i na bordu ispise "ESP/ASR Fault" i upali lampicu servis. Inace i tada nemam problema sa kocenjem, ali se sa pokvarenim ESP-om nisam ni nasao u nekoj zeznutoj situaciji hvala bogu.
Pretpostavljam da je u pitanju samo senzor koji odlepi kad udje voda. Bio na dijagnostici i pokazuje nekih 7 greski i sve su vezane za gore pomenuti ESP ali majstor nije mogo da locira tacno sta je vec ostalo da oteram auto kad se opet upali.

Ako se nekome desavalo nesto slicno ili ima koji komentar, zahvaljujem  :ziveli: :ziveli: :ziveli:

sslave

posle zamene prednjih i zadnjih plocica kocnica propada kad je auto upaljen,kad je ugasen kocnica je tvrda pre zamene plocica je sve bilo uredu.sta moze biti problem?

Exception®

ΕΛΛΑΣ

Cherokee

Jel neko menjao na Meganu 1 diskove, prvenstveno mislim na ekipu sa 1.4 i 1.6 motorima?

Pitam cisto da se informisem za cenu...
while(!asleep()) {sheep++;}
Life is too short to remove USB safely.
Bolje biti smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.

Djemba

Jel to jedan od razloga zasto se one sporije potrose od prednjih?
Kroz život samo s' osmehom, puno puta se opek'o, zato sad i puter sečem samo bonsekom...

Solunski Ranger

^^
Sporije se trose jer je sila kocenja manja na zadnjoj osovini.
Ja imam nove ATE diskove i plocice samo me mrzi da ih zamenim  :bigl:  Na zadnjoj osovini imam Bosch
Mi šoferi barabe smo teške,koje neda mora ići peške
Deca na zadnjem sedištu uzrokuju incidente. Incidenti na zadnjem sedištu uzrokuju decu

Djemba

Zato sam i boldovao jedan od razloga... Znam da se zato manje trose, ali pitam da li je i zbog ovoga...

I sta smo rekli da je najbolja varijanta? Pozvacu sutra prodavnice pa cu videti sta je skuplje, verovatno je i bolje...
Kroz život samo s' osmehom, puno puta se opek'o, zato sad i puter sečem samo bonsekom...