Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem sa prvim paljenjem (hladan start)

Započeo terenac, 21.02.2010. - 18:13

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

wcyber

singer

Zato sam i pitao.....

K4M 1.6 16V ima sajlu gasa pa samim tim i motorić ler gasa....

No nema veze ionako ne čitam dobro postove  :write:

Djuki

Evo da i ja nešto pitam. Vozim Twingo 1,2 2001.g. 8 vent. oko godinu dana. Problem sa paljenjem je da nekad upali iz prve a nekad je potrebno više pokušaja ( i prvo paljenje i kasnije posle vožnje) Da li je problem taj motorić (ako ga ima) ili senzor radilice koji spominjete, i gde se nalazi na twingu da ga mogu očistiti? Hvala

singer

Probaj pri prvom paljenju 2-3 puta kontakt samo zbog pumpe da nadruka(čisto da nju eliminišeš)pa onda zaverglaj

komša015

Citat: komša015 poslato 24.10.2022. - 15:53
I tako.. svaka mu čast, ko ga napravi.  :fiju:
Urađen mali servis, svi filteri, svećice.. promenjeno svih 6 gumica na usisnoj grani.

Problem postoji i dalje, samo se drugačije manifestuje. I dalje mu ne daje saug, tj uglavnom upali iz drugog puta ( prvi put se ugasi ) pa pošto odradi par sekundi na minimunu, "seti" se sauga i podigne na oko 1100 o/min ( što je i jedini pomak na bolje ). Vruć radi i pali normalno.  :hmm:

Tako da, sledi mu ponovo električar..
I, konačan epilog.. Kvara nije ni bilo.  :krsti:

Lokalni servis specijalizovan za "francuze" je rešio problem.
Pre sedam godina u Nemačkoj, kod ovlašćenog servisera je rađen poslednji veliki servis ( godina proizvodnje pumpe za vodu, se poklapa za godinom u kojoj je rađen servis ) i svi ostali servisi su rađeni kod ovlašćenih servisera.
Po njima, oni su još tada bregastu na usisnoj grani loše uzupčili, za jedan zub...
Uglavnom, rešen problem. Auto normalno pali, bolje ide, a izgleda da i manje troši..

Hvala svima, koji su pokušali da pomognu.  :celb2:
Prvo me nasekira ženin reno, a sada i reno forum.. 😁

pillz

megan 3 1.6 16v 2010

Pri jutarnjem paljenju obrtaji odu na 1000, odmah padnu na ~750 i tu kao da se muci nekih 5-6s, podigne na 1500 i onda lepo radi u leru. Sta mu moze biti?

Kupio sam ga pre godinu dana, presao do sad 20,000km. Svecice nisam menjao kao ni bobine. Svecice narucene Denso da zamenim ove, mozda je do njih a to mi je najjeftinije i mogu sam. Bobine su BERU. Nemam pojma kad su menjane.

Vidim na dekli i usisnoj grani okolo po malo masno od ulja, da li moze biti do toga?

Takodje kad dam kontakt pod haubom nesto pisti (sta pisti?). Pistalo je oduvek ali sad nesto i zuji u tom delu oko klapne gasa. Kao struja se cuje

djiuliju

Bobine se uglavnom menjaju kako koja crkne, retko to neko radi preventivno. Beru su dobre bobine. Oseca se u voznji kad neka ne valja, trokira, povremeno secne itd.
Svecice svakako menjaj, to je vec potrosna stvar.
Mozda je klapna gasa prljava malo.
Ako pusta ulje na poklopcu ventila, to je cest problem kod 1.6 motora, ali nije nista strasno, uglavnom se sredjuje kad se radi veliki servis pa se vec razubi motor
Mogu da budu i gumice na usisnoj grani, da negde malo vuce fals vazduh

pillz

Citat: ivanm poslato 29.10.2021. - 12:29
evo snimio konačno, nije baš da se nešto dobro čuje jer je buka na parkingu ali nakon paljenja ide na 1000 okr+ onda pada na 800-900 6-7 sekundi, onako podrhtava a nakon toga počinje opet normalno na 1100 okr i nakon 10 sekundi se spusti na normalan ler. inače je nakon paljenja išlo na 1100 okr držalo tako 10 sekundi i polako se spustilo ovisno o temperaturi na normalan ler. sad je vani 13 stupnjeva.

Imam neke greske skenirane ali kao neaktivne, odprije, novih gresaka nema. Mislio sam provjeriti solenoid ventil varijabilne remenice.

P0010(13)
Raw code: 001013
ECU: Engine control unit[Archive (inactive)]
Status: Test failed since last DTC clear
OBDII: Camshaft position (CMP) actuator, intake/left/front, bank 1 - circuit malfunction

P0010(11)
Raw code: 001011
ECU: Engine control unit[Archive (inactive)] position (CMP) actuator, intake/left/front, bank 1 - circuit malfunction

https://www.youtube.com/watch?v=SYxP6R_oLSM

isti problem imam. Kako resiti ovo? ako bilo ko zna

alexsasa

Benzinac?
Svecice, kablovi, bobine, alnaser?

Sent from my iPhone using Tapatalk

pillz

Benzinac, da. 1.6 16v
Rece covek iznad sa istim problemom da je reseno zamenom gumica na usisu. Odradicu to pri sledecem malom servisu :)
Svecice su nove

Djuki

Već sam pisao o problemu sa paljenjem na twingu, nekad neće da upali na ključ ve moram da drukam pedalu gasa i tad upali...pre neki dan zamenjen senzor radilice, ubačene nove svećice i isto...imate li ideju..

wcyber

Djuki

wcyber

klapna gasa.. pokusavam da razumem kakve veze ima drukanje pesale gasa dok se vergla.. sasvim moguce da zeza nesto klapna gasa

mire

Nikakve veze nema. Čak i da mehanička, opet nema veze.

Verovatno je nekakav problem sa instalacijom, ili ECU.