Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem sa prvim paljenjem (hladan start)

Započeo terenac, 21.02.2010. - 18:13

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

horvat

Mislis na ova 4 mala sto idu na plasticni deo usisne grane?

singer

Imaš 4 ovalne(sastav usisne plastike i glave motora) jednu u obliku jajeta(sastav ispod plastike i glave i jednu veliku između tela klapne gasa i usisne plastike...

https://www.kupujemprodajem.com/auto-delovi-i-alati/auto-delovi-motorna-grupa/gumice-usisne-grane-reno-megane-clio-scenic-16-v-motori-set/oglas/99218725?modal=bigGallery

horvat

Hvala za link, bas gledam i tu jednu gumicu sto ide ispod plastike, ne uspevam da nadjem (osim na ovom linku)...

edit:

Po ovom videu, cini mi se da nema tu petu gumicu, to je izgleda na nekim starijim verzijama? Na 4:27 se vidi.

https://youtu.be/58-ai_vvV9g?t=267

Izgleda kao da ima te 4 male i kod klapne gasa.

nebojsa9

Citat: horvat poslato 02.06.2026. - 10:42Imao sam nesto slicno kao kolega drtommy, ali ipak ne i isto.

Megan 3, 1.6 16v, 110 ks.

Kad upalim auto ujutru, hladan start, sastavi normalno, podigne obrtaje na oko 1400 recimo, i onda umesto da ih drzi tako i polagano spusta, kao da se zaglupi i spusti ih previse, recimo na oko 700-800, sto je premalo za tako hladan motor. U tom trenutku pocinje da se muci da odrzi rad, ali i dalje on radi na sva 4 cilindra. Pa onda opet podigne obrtaje, pa opet spusti previse i tako napravi jedno 2-3-4 ciklusa, i onda se stabilizuje. Nakon toga apsolutno nikakvih anomalija, zvukova, simptoma, nista nema, sasvim normalno radi. Takodje nema check engine, niti gresaka. I interesantno je da se ovo ne desava konzistentno. Nekad bude, nekad ne. I takodje nekad bude izrazenije, nekad jedva primetno.

Zamenio sam svecice i kad sam izvadio stare, primetio sam da su malo bele, sto ukazuje na siromasnu smesu.

Mada nemam neku cvrstu potvrdu da su te dve stvari povezane, osecaj mi govori da ipak jesu.

E sad, ima li neki koncenzus odakle krenuti? Fals vazduh? Varijator faze/solenoid? Proveriti zupcenje?

Jako slican, ako ne i isti problem imam na mom Cliu 1.6 16v
Prvi start normalno upali i sve i onda krene da se kao gusi obori obrtaje pa podigne i tako nekoliko puta, ako se krene odmah u voznju hoce da se ugusi da ne primi gas, a cim se stabilizuje posle 10ak 15 sekundi sve radi normalno. Taj problem postoji jos od kad sam ga kupio pre 8 godina, nisam se bavio resavanjem. Svecice i bobine nisu jer sam to menjao u medjuvremenu