Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Pravilno menjanje ulja

Započeo Rins, 04.03.2010. - 09:08

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Rins

Moj majstor menja ulje sa onom masinom a negde sam cuo da se kod pravilnog menjanja mora podici auto na dizalicu ili na kanal pa ispustiti skroz ulje....koliko je ovaj metod potencijalno stetan?

Dogac

NE znam šta je pravilno ali su meni i u ovlašćenom i u neovlašćenom servisu dizali auto i ispuštali ulje...dok ne iscuri sve  :zubo:
"Samo svemir i ljudska glupost nemaju granice ... Samo za ovo prvo još uvek nisam siguran" (Albert Einstein, 1879-1955)

Laguna22D

Razlika moze da bude samo u brzini, a mozda masina pokupi malo vise. Otkad znam za sebe, i caletu i meni na svim kolima su "cedili" ulje lagano, na dizalici, sa tim da treba da bude ugrejan motor pre dizanja, da ulje bude redje i brze iscuri. Ja tu ne vidim ni potencijalnu stetu...  :nezna:
M. The most powerful letter in the world.
http://www.renaultforumserbia.com/index.php?topic=13627.0

SimkeS

Svakako da je bolje da se odvrne sraf i ispusti ulje, nego da sa masinom izvlaci.
Renault F1 Team

mimi1980

Što ti je mala sredina.Danas sam prvi put čuo da postoji mašina koja izvlači ulje. :blink:Ja to radim na starinski način.Digni auto na dizalicu,odvrni šaraf,ispusti ulje,spusti auto,dospi ulje i vozi.

Laguna22D

Zaboravio si zavrni saraf, ode ti svo ulje koje si sipao  :rotfl: :rotfl: :celb1:

aleksandar.o

dodje na isto jer cevcica koja se uvlaci na merac ide do donje najnize tacke u karteru ili ti na mesto gde se nalazi sraf koji se odvija za ospustanje ulja,jedina je razlika u tome sto se sa cevcicom majstor ne umaze uljem

aki

Citat: aleksandar.o poslato 04.03.2010. - 19:11
dodje na isto jer cevcica koja se uvlaci na merac ide do donje najnize tacke u karteru ili ti na mesto gde se nalazi sraf koji se odvija za ospustanje ulja,jedina je razlika u tome sto se sa cevcicom majstor ne umaze uljem
Objasni kako se umaze i kad odvrne sraf?!?! :D
Pa on je mahanicar,a ne zubar ili lekar,treba da se umaze :DD

Exception®

Po Renaultovim pravilima, ulje se ispušta na dizalici cca 10 do 15 minuta. Nikakve mašine, nikakvi bakrači :fucka:

ΕΛΛΑΣ

nuk

Citat: aleksandar.o poslato 04.03.2010. - 19:11

nije tacno, gledao sam koko nabadaju tu cevcicu i majstor nema pojma gde je ona zabola, gura dok ne udari u nesto i nemoguce je da izvuce svo ulje u kap kao kad ga ispustis sa "srafa" i nemoguce je da pumpa pokupi sav talog iz kartera koji ulje pod pritiskom istera napolje kada se ispusta klasicno. sve u svemu bolje klasticno ispustanje mada i ovako nije strasno al trebalo bi bar na par zamena ispustiti ulje na "sraf"

Cherokee

A sta je sa dodavanjem dodatnih tecnosti, sto kao razredjuju ulje, i omogucava da se navodno motor bolje ocisti starog ulja?  :nezna:
while(!asleep()) {sheep++;}
Life is too short to remove USB safely.
Bolje biti smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.

Laguna22D

Ja to koristim cesto, uvek kada kupim auto i prvi put menjam ulje, zbog toga sto ne znam da li je prethodnik sipao polusintetiku ili sintetiku, a i kazu da nije lose jer cisti sedista ventila. Zestoko razredi ulje, iscuri za minut, ali kontam da ima neki efekat...   :nezna:

aleksandar.o

Citat: Cherokee poslato 04.03.2010. - 20:50
A sta je sa dodavanjem dodatnih tecnosti, sto kao razredjuju ulje, i omogucava da se navodno motor bolje ocisti starog ulja?  :nezna:

to je sredstvo je dobra stvar ako si kupio auto na kojem ne znas jel redovno menjano ulje pa se sipa to sredstvo da opere motor
ali ako redovno menjas ulje ona to sredstvo nije potrebno
ako si nekada video rasklopljen motor onda si primetio da ima mnogo kanala koji nisu mnogo siroki i tu se neredovnim menjanjem ulja moze zadrzati mnogo prljavstine,samim tim se smanji i protok ulja pa i slabije podmazuje te delove
a sto se tice guranja cevcice dokle ne udari u nesto
u to sto udari je karter a verovano si primetio da je gura kroz merac za ulje koja je isto uska cev i usmerena je tacno na najnizu tacku u karteru
tako se radi na zapadu vec dugo a kod nas su poceli zadnjih nekoliko godina po boljim servisima

nuk

ma slazem se, kulturna je to stvar i znam ta to nije izmislio tamo neki majstor pera sta vise, ni na sraf kad se ispusta neka kolicina ulja mora da ostane u motoru i to nije katastrofa, isisavanjem ostane neki procenat vise i to je to.
Sto se tice tih sredstava za ispiranje motora , ja sam skoro saznao da to postoji i pozeljno bi bilo to uraditi nakon kupovine polovnog automobila, na jednom meganu iz uvoza sam prilikom zamene ulja prvi put u zivotu video da se ulje toliko zgusnulo da je jedva curelo iz kartera, valjda je dugo stajao negde na placu i ko zna kakvo je ulje sipano i majstor je morao da sipa to sredstvo vise puta da bi isprao motor skroz

aleksandar.o

ne znam jesi li video neki motor kada se radi generalna
ja sam video cak ucestvovao u generalci i mogu ti reci da ima mnogo supljina i kanala i tu se skupi takva prljavstina da totalno zacepi neke kanale i da onda motor ne moze ceo da se podmazuje tj da ima nekih delova do kojih ulje tako reci i ne dolazi ili dolazi kroz tu prljavstinu koju kada otvoris motor i peres ga pred generalnu moras srafcigerom da grebes da bi probio i ocistio pa tek onda flaminom i cetkom cistio i prao delove
ali jedna stvar pored promene ulja je mnogo bitna a to je filter
majstor koji ti kaze da ne moras uvek kada menjas ulje da promenis i filter za ulje samo mu se zahvali i vise tu nema potrebe da dolazis

EDIT: Nepotreban quote