Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Pravilno menjanje ulja

Započeo Rins, 04.03.2010. - 09:08

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

vsvv

Ta masina koju spominjete je napravljena samo da bi se majstorima olaksao posao :zloca:,da nekim slucajem nezamaste ruke, jednostavno razmislite  :hm1:,gde god da se ta sipka spusti nikad nece moci da izvuce svo ulje, samo obratite paznju koliko dugo sipka ostaje zabodena, a sa druge strane sva prljavstina se skuplja na najnizoj tacki a to je na srafu kartera, tako da ona i izlazi samim skidanjem istog. Isti taj sraf je namagnetisan  tako da ce privuci bilo koji metalni opiljak koji se bilo kojim slucajem nasao u prostoru gde nebi smeo (a verujte, moze da se nadje,iz licnog iskustva). Moj majstor ima gore pomenutu masinu samo iz razloga sto ima puno nevernih toma koji zele samo taku zamenu ulja,kazu rekli im "tako je bolje",covek vise nezeli da ih ubedjuje,uostalom za svoje pare radimo ono sto smatramo da treba.

aleksandar.o

svi zanemarujete jednu cinjenicu a to je da cev koja se gura kroz merac ide direktno na najnizu tacku u karteru a to je kod samog safa od kartera a koliko vidim niko nije pomenuo da sprava radi na vakum tj da vakum izvlaci ulje iz kartera,i zanemarujete jednu prednost te sprave sto ce izvuci svo ulje brze i kada je motor hladan ,ali ko ne veruje ili ne shvata onda mu je tesko objasniti,ali u svakom slucaju svako ima pravo da menja ulje na nacin na koji misli da je najsvrsishodniji
pr:kanticu od pet litara polako prosipati ili nakrenuti na cocask i izvlaciti sa dovoljno velikim spricem=potpuno isto

Stragi21

Znam da tako menjaju ulje za kocnice ali da tako menjaju ulje jos nisam video :nezna:

Boki

Drugar u servisu menjaulje na oba nacina.Kad mu je na dizalici vec jedan auto na drugom menja ulje tom masinom.Prednost te masine je sto ne mora odvrtati sraf kartera.Ijedan i drugi nacin su po meni  :ok:
Nisu sale za umove male

bobic

Citat: mimi1980 poslato 04.03.2010. - 16:29
Što ti je mala sredina.Danas sam prvi put čuo da postoji mašina koja izvlači ulje. :blink:Ja to radim na starinski način.Digni auto na dizalicu,odvrni šaraf,ispusti ulje,spusti auto,dospi ulje i vozi.
Osim onih u servisima postoje i male pumpe za kucnu upotrebu a kostaju do 50e.... http://www.conrad.at/ce/de/product/853877/OeLABSAUGPUMPE/0312023

LeNgenda

Citat: aleksandar.o poslato 04.03.2010. - 21:30
kada se radi generalna

Ja sam gledao generalnu kada je majstor ispustio svo ulje, pa nalio dizela umesto njega, pa pustio motor da radi par minuta na leru, pa ispustio i to, pa tek onda rastavljao. Sa naftom je izaslo sve i svasta, verujte, a unutra je bilo prilicno cisto. Mozda je divlja fora, ali funkcionise.

Mislim da je veci problem sta se desi sa tim istrosenim uljem, Sava, Dunav ili livadica iza servisa... Mada sad dosta servisa ima onu posebnu burad za rabljeno ulje...
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.

aleksandar.o

iskren da budem ne bih nikada dao da mi sipaju naftu u motor pa onda upale da radi da bi ocistio motor jer postoje sredsta za to,a sto se tice tog majstora nije mi jasno sto je to uradio kada vec mora da rasklapa ceo motor a onda se sve lepo vidi i cisti
a za prosipanje ulja svuda to je problem o kojem ce morati da se razmislja u srbiji jer nema nista otrovnijeg za zemlju travu i sl od prearedjenog ulja
a zapaljeno ulje u motoru ne moze da se nadje ako se redovno menja ulje,tako da je najbitnije menjati ulje i filtere ,redovno

Exception®

Naš ceo servis se greje na staro ulje tako da ga ne prosipamo :zubo:
ΕΛΛΑΣ

sr110

Ja sam sada pred zamenom ulja i menjam vrstu,tj.gustinu sa polusintetike prelazim na ful sintetiku pa me ineresuje koji tacno preparat da kupim da isperem motor iznutra(marku koja se najbolje pokazala)?