Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Tempomat - problemi , saveti

Započeo ravojski, 13.03.2010. - 00:02

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

cira87

Pozdrav ljudi!    Imam  problem sa tempomatom.   Kada sa strane prebacim dugmence  za tempomat, na tabli se pojavi oznaka da je tempomat ukljucen.   Ali  kad treba da ga aktiviram  na   volanu...nista se ne desava.  
Isto se ponasa i na  "cruise control"   i na  "speed limiter"  

Sumnjao sam na spulnu volana, ali mi je jedan majstor  rekao  da bi svetlela i lampica za Airbag  da je do toga.       A dalje nije hteo  da cacka, jer radi samo mehaniku...

Da li neko ima ideju  na sta treba da se obrati paznja..sta  proveriti  itd...   Hvala unapred!

Megan 2   1.6  16V  benzin-plin.   2004 god.

dalibor76

Mozda su ti konektori otkaceni ispod air baga volana.Prvo otkaci kleme akomulatora zatim imas jednu rupicu tacno iza volana u koji treba da gurnes malo duzi sravciger i pritisnes a u isto vreme vuces air bag na gore pa kad popusti onda prema sebi vuces tu pogledaj da li je svaki konektor na svom mestu.Ako je uredu onda ces morati na dijagnostiku da pogleda strucno lice.

MarkoWeb

Ne znam kakav je konektor na AB ali ako je isti kao kod VW-a ili bar da mu je princip rada isti a verovatno jeste nema potrebe da skidaš kleme... :lopta:
Besplatna online servisna dokumentacija!

Radi Eventualno Nakon Opravke!

Auto!

dalibor76

Mislim da covek nebi smeo da se igra sa takvim stvarima da nebi bile posle upaljene ladmpice pa onda kuku lele.Dakle sigurnije je prvo kleme pa onda skidanje.

Ćimo

zasto bi morala da gori lampica od air bega?
dovoljno je da se konektor raskacio u volanu ili da ima los kontakt pa da ti dugmici nerade

undermaster

Ne mora da znaci da ti je spulna u redu.
Hoce po nekad samo jedna niti da pukne u spulni.ali tada vec nema popravke.
Mada i to zavisi gde je nit pukla.

E sad,ako si skoro kupio auto,garantujem ti da je softverski ugasen prednji jastuk, a pustili ti foru kako su kontakti ispod sedista. :D

MarkoWeb

Lampica od AB neće da svetli ako se auto ne pali ili ne daje kontakt kada je AB skinut... Ali u svakom slučaju neće da škodi da se skinu kleme sa akumulatora ali nije pod obavezno :)
Besplatna online servisna dokumentacija!

Radi Eventualno Nakon Opravke!

Auto!

cira87

Hvala vam ljudi na brzim odgovorima!  :-)

Auto sam tako i kupio..sa tim problemom.       I ja sumnjam na te konektore. Tj,  da neki od njih nema dovoljan kontakt.  

Secam se kad sam ugradjivao Zeder,   majstor je rasturio sve to  i  video sam da su svi dzekovi bili  utaknuti  u svoja lezista.   Kad je ugradio  Zeder  bravu...sve je vratio kako treba.   sve na svoje mesto...   ali i dalje nista.

Pri tom radu,  secam se da nije nista dirao oko haube.  Znaci da nije skidao kleme sa akumulatora.

Sumnjao sam bio i na  one senzore   na kvacilu  i na kocnici...    Na  kvacilu ima 2 kom.   a  na  kocnici  1 kom.    Sve sam bio skidao, proveravao unimerom  i  cini mi se da su Ok.

Probacu onda ovih dana   da skinem Airbag sa volana....    video sam da postoji rupica  iza  u koju  se gurne srafciger.         Mozda su zdekovi utaknuti, ali  da kontakti ne leze dobro i nemaju kontakt.

Ćimo

probaj...to ti je 5 minuta da skines airbag

undermaster

Druze ,skini i otkaci konektore sa vozacevog airbag-a.

Posle toga slobodno daj kontakt ili upali auto.

Ako ti lampica od airbag-a idalje ne svetli spulna je gotova,a softverski je ugasen jastuk.

Ajde probaj pa javi to je brz posao :D

cira87

Skinuo sam  Airbag.   srafcigerom u onu rupicu...    ali ne znam kako da otkacim konektore  sa  airbag-a     ima  dva konektora sa po dve  zicice.     jedan konektor je sa leve a drugi sa desne strane.

a probao sam da iskucam onaj glavni konektor sto ide u  spulnu, ali mi ne ide nikako.        plasio sam se da ne  zeznem  nesto, pa nisam hteo da silim

undermaster

Podigni zutu plastiku koja se nalazi na sredini konektora i onda povuci ceo konektor na gore.
Doboljno je i jedan da otkacis pa onda daj kontakt..

Nemoj da se cimas ,nemas sta da unistis.

Ćimo

cira87

sad sam na  youtube  video  kako se skidaju konektori  sa  Airbag-a.       Uradicu  prvo  ovo sto je rekao      Undermaster      ...  pa cu videti sta  se desava.   

Ako ne svetli  lampica..onda je    definitivno otisla spulna, a ako zasvetli  onda  je valjda Ok....   pa cemo videti  sta dalje  :-)

astan

Meni se par puta desilo isto sto i tebi da bi se ispostavilo da je problem u prekidacu sa strane i kada se on malo jace pritisne i drzi tako komande na volanu su proradile i posle toga je sve profunkcionisalo.
121