Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem sa radilicom i lezajevima radilice

Započeo pablo1986, 07.04.2010. - 23:36

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

zarkoj

Hvala veliko na PP.

Evo novih momenata oko popravke motora.

Stigao je blok motora, honovani cilindri i poravnat blok.

Stigla radilica sa ispitivanja, u odlicnom stanju. Medjutim ono sto sam primetio je da radilica na delu koji ide ka zamajcu nije identicna kao originalna. Tj onaj veliki deo, krug, gde ide semering radilice je identican ali spoljni deo, slika "kraj radilice kupljeno" i "kraj radilice fabricki", krug ispod 7 srafova se razlikuju, Na fabrickoj je popunjen a na ovoj polovnoj, kupljenoj, nije. Odgovor je da se postavi neki lezaj ili distancer i da tu nece biti problema....

Da li je moguce da su 1.5 dci motori 60kW imali razlicite radilice?

Problem klipnjaca jer nije dobra, tj. dve polovne nisu bile dobre i nastavlja se dalja potraga za tim.

Sve ce da ide na STD.

Glava motora je poslata na ispitivanje i sredjivanje. Odgovor je da bregasta nije dobra, da su se pojeli bregovi i da su se pojele solje iznad ventila. Mora da ide nova bregasta jer se polovna dobra ne moze naci i da se sredi glava.....

Evo i nekih slika....

Filip

A koja je realno cena komplet drugog motora? Po principu izvadis stari, stavis novi i teras dok ne crkne?
Captur 1.3 tce 2025

wcyber

zarkoj

Nisam pristalice takve varijante a da je bez provere.... sto znaci ponovo otvaranje i opet isti sitem i isti rad...

Pa onda ims da sredjujes papire sto se carinjenja tice, pa nova saobracajna itd itd... dosta je to trcanja.

A u koliko hoces samo po principu da ubacis nov motor, i mozda ti se uhvati za nekih 30 % manje ali zato ne znas sta ces dobiti.....

Jako lose iskustvo sam imao sa ovim motorom a pre toga s enisam dobro informisao a sad kad jesam blago onom ko se lepo navozi....

Sebastijan

Dobro bi bilo kada bi postojao servis ili radionica gde zameniš svoj za drugi remontovan sa izvesnom garancijom.
Gluvom priču pričati!

zarkoj

Istog smo misljenja, no ja stalno cujem price "Ko bi bio lud da garantuje za taj motor" da ne upotrebim druge reci...

Milion puta kazem, svako je sebi najbolja reklama.....

Ja juce bio u servisu gde je moj auto i juce su vadili jos 2 takva motora, nisam pitao sta je ali cim ide napolje.....

mire

Ja se ne sećam nekih velikih havarija ni na 1.5 ni na 1.9 dizel motorima, na automobilima članova ovog foruma. Takođe, kod mog majstora sam samo jednom video izvađen 1.5, a dva puta 1.9. Za ova druga dva znam da su morali napolje zbog pucanja kaiša, za 1.5 nisam pitao. U svakom slučaju, generalno ne volim 1.5, ali reći da je nepouzdan ne bi bilo tačno.

Saćipko

Ja sam u mom iskustvu cuo licno za dva. Oba klia, jedan zuti (verovatno nemacka posta), a drugi beli (sluzbeni). Beli je stanar mog najboljeg druga. Prvo stradale dizne a ubrzo i motor. Taj klio je pre 3 god prodat na otpad za 500e. Jednostavno nije gteo da fa pipravlja. Drugi, zuti je "osvezen" i uvaljan nekome kupcu "nov nov, sa pravom km"
Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

zarkoj

Za jedan sam pitao i odgovor je bio da je neko radio motor, medjutim nije stavio "aksijalne lezajeve" pa je rdilica lupala o blok i tako sve upropastila. Verovatno propust majsotra.

A za drugi nisam pitao.

E sad mene interesuju gde idu ti "aksijalni lezajevi", postoje leteci i lezeci lezajevi za radilicu i klipnjace....i da li je moguce da je to toliki propust da se ne postave ti "aksijali lezajevi"  :tup:

wcyber

Aksijalni idu sa strane uz kuciste motora ili tako nekako :) Kao plocice za kocnice :D

Sebastijan

Ja sam oduševljen sa 1.5dci (oko 90ks) motorom u meganu koga je vozio sin. Kupljen sa popularnih oko 150kkm, prešao kod nas nešto više od 120kkm bez ikakvih intervencija na motoru.
Utisak mi je da su se ovi kasnije sa povećanom snagom lošije pokazali, prema pisanjima po forumima.
Gluvom priču pričati!

wcyber

Po meni je i logicno da motor sa istom kubikazom i manjom snagom duze traje ... 1.9 dci 102 konja je nepoderiv motor  :pije:

tehnolodzy

Citat: zarkoj poslato 29.03.2017. - 09:06
E sad mene interesuju gde idu ti "aksijalni lezajevi", postoje leteci i lezeci lezajevi za radilicu i klipnjace....i da li je moguce da je to toliki propust da se ne postave ti "aksijali lezajevi"  :tup:

Idu ispod srednjeg poklopca glavnog lezaja radilice. Aksijalni poluprstenovi se postavljaju u odgovarajuca kucista pre ili nakon ugradnje radilice tj uvek pre montaze poklopca glavnog lezaja. Evo kako izgledaju, gde se postavljaju i gde se meri zazor.

[/

Astrea kv

Da li se nedostajanje tako bitnog dela može registrovati na neki način uobičajenog korisnika - npr. specifičan zvuk hladnog ili toplog motora ili već ne znam šta?

zarkoj

Hvala veliko na detaljnom opisu. Sve fino i detaljno. Znaci pored letecih i lezecih lezajeva postoje i aksijalni poluprstenovi.

Dobio sam odogovr da je nedostatak aksijalnih lezajeva bukvalno unistilo blok, verovatno je postojao luft koji nije dozovljen i tokom rada radilica je trljala u blok i tako napravila havariju.....